pondělí 12. červen 2017 0:00

Vysněným bydlením Čechů je dům, spokojí se i se zámkem

Většina Čechů je se svým bydlením spokojena, i když zcela neodpovídá jejich snu. Pokud by si Češi vybírali ideální bydlení, dům se zahradou a bazénem v blízkosti lesa by volilo 80 % dotázaných. Muži také sní o srubu či zámku, zatímco ženy se spokojí s domem v menší obci.

Výzkum společnosti Ipsos* ukázal, jak by Češi chtěli bydlet. Na poptávku reaguje nový realitní portál sousede.cz. který vysněné bydlení nabízí. Jeho nalezení usnadní i sousedské hodnocení lokalit.

 

Zahrada a bazén

· Dům je snem zejména pro ženy, populaci ve věku 35-45 let, s dětmi, z menších měst a obcí. Jinou variantu než dům a byt volili častěji muži. Volili by možnost vlastnit dům i byt najednou, či mít zámek a srub.

· Lidé žijící v domě také o bydlení v domě sní. Většina lidí, kteří žijí v současnosti v bytě, sní o bydlení v domě. Pětina z nich by však situovala svůj sen do bytu. Lidé v pronájmu přikládají formě vysněného bydlení menší důležitost.

· Jako své vysněné bydlení popisují respondenti dům se zahradou (46 %), s pokoji pro každého člena rodiny (26 %), s bazénem (18 %), v klidné lokalitě (15 %).

 

Malá města a známé okolí

· Češi jsou konzervativní a své vysněné bydlení situují do lokality, ve které v současnosti již žijí. Nejvíce sní o bydlení v menším městě, pětina lidí pak sní o vesnici a pětina o velkém městě.

· V menším městě by chtělo žít téměř 40 % lidí. Větší město a vesnice jsou preferenčně vyrovnané – v každém by chtěla žít téměř pětina respondentů.

 

Značka ideál

· Důležitou součástí vysněného bydlení je příroda, možnost pobývat venku a dostupnost přírody (50 %). U bytů se tato skutečnost projevuje v nutnosti mít balkón/terasu a blízkost přírody, u domů nezbytnou zahradou, ale také okolím, kam si do přírody vyjít. Bydlení by mělo být situováno u lesa.

 

· Ve vysněném bydlení by mělo mít každé dítě svůj vlastní pokoj.

· Vysněné bydlení by mělo poskytovat místo pro odpočinek a také místo k setkávání se s přáteli a rodinnou.

· Prakticky jediné, co Čechům brání dosáhnout vysněného bydlení, je nedostatek finančních prostředků.

 

*Průzkum O čem sní Češi, Ipsos pro Hypoteční banku 2013