čtvrtek 31. leden 2019 0:00

Tipy, jak udělat z malého prostoru větší

V případě bydlení bylo vždy slovo větší obecně vnímáno jako lepší. Ale časy se mění. V Paříži a Londýně je tzv. „mikrobydlení“ (a to především díky rostoucím cenám nemovitostí) aktuálním trendem. Také mimo města volí lidé úspornější prostory a roste popularita malých domků.
V našich podmínkách nemusí být bydlení v menším nutností, může být vyvoláno touhou žít jednodušším, minimalističtějším a ekologičtějším způsobem. Ale jak se vejít do několika málo metrů čtverečních a současně mít pocit, že se doma můžeme nadechnout? 
 

 I vyznavači minimalismu, kteří jsou připraveni se vypořádat s omezeními „mikro-bydlení“, ocení pocit prostoru. Zde jsou tipy, jak lze místnost opticky zvětšit.

 

1. Barvy

 

Různé barvy vyvolávají různý dojem hloubky. Například teplé odstíny mají tendenci opticky vystupovat a dělat místnost menší, než je. Používejte světlo, volte světlé barvy pro vymalování zdí, nábytek nebo podlahu. Narozdíl od všeobecného přesvědčení doporučujeme i tmavé podlahy, ovšem v kombinaci se světlými tóny. Nicméně je dobré udržovat nízký kontrast. Střední nebo světlé odstíny podlahy by měly být doplněné podobnými barvami zdí. Tím eliminujete „linii horizontu“ a vytvoříte iluzi rozlehlého prostoru.

 

2. Design podlahy

 

V menších prostorách platí, čím jemnější tím lepší. Vyhněte se dřevům s výraznou strukturou a rozdílnými prkny. Naopak použijte stejný typ podlahy v celé místnosti.

 

3. Velikost podlahových prken

 

Velikost prken u podlahy by měla odpovídat velikosti místnosti. Vliv na výsledný dojem má také jejich šířka. Užší prkna opticky prostor zaplní, širší naopak vytvoří “čistější” dojem. Ujistěte se, že je ve vašem interiéru vše v rovnováze.

 

4. Směr podlahových prken

 

Směr, kterým položíte prkna, je klíčový. Pokud je vaše místnost obdélníková, opticky ji zvětšíte položením podlahy podél delší zdi. Ujistěte se však, že je krytina položena v celém objektu stejným směrem, aby interiér působil harmonicky. Proudí do místnosti přirozené světlo? Zjistěte, jestli můžete položit podlahu paralelně s paprsky tak, že jsou spoje mezi prkny méně viditelné. Zajímavou alternativou je instalace krytiny diagonálně, také to opticky podpoří dojem rozlehlosti prostoru.

 

5. Vystavte podlahu

 

Využijte prázdných stěn a instalujte závěsné police a skříně, abyste dali prostor vyniknout vaší podlaze.