pátek 8. březen 2019 0:00

Spolehliví nájemníci jsou klíčem k úspěchu pro rentabilní nemovitost

Pokud vlastníte investiční nemovitost, je ve vašem zájmu dosáhnout dvou cílů: najít dlouhodobého nájemníka a dostávat každý měsíc pravidelnou platbu nájemného. Najít si spolehlivého a slušného zájemce o bydlení je klíčovým předpokladem k tomu, abyste veškeré problémy spojené s výhodným zhodnocováním nemovitosti preventivně snížili na minimum.
Jak toho ale docílit v situaci, kdy počet neplatič a neseriózních nájemníků vzrůstá?

 

Už jen najít solidního nájemníka se spolehlivou platební morálkou je obtížné. A když se to konečně podaří, nemáte coby pronajímatel zpravidla ještě vyhráno. Zpožděné či neprovedené platby jsou běžné i při jednání se slušnými lidmi a jsou jednou ze stinných stránek tohoto přivýdělku. K dalším starostem patří trávení neúměrně času se zajišťováním oprav, údržby nebo jen probíráním složenek. Jak pronajímat nemovitost s maximálním výnosem a minimálními starostmi?

 

Jak najít solidního a perspektivního nájemníka?

 

Spoléhat se na sympatický vzhled a dobré slovo není rozumné, zvláště máte-li bohaté zkušenosti s dlouhodobě neúspěšným obsazováním nájemní nemovitosti. Situace je výrazně problematičtější v krajích s vysokou zadlužeností a nízkými průměrnými příjmy, jako je Ústecký, Karlovarský, Liberecký či Moravskoslezský kraj. Spíše než hledat na vlastní pěst a spoléhat se na vlastní úsudek je lepší obrátit se na realitní společnost.

 

"Riziko neplatičů preventivně snižujeme důkladným prověřováním každého nájemníka. Tyto úkony standardně zahrnují prověření bezdlužnosti a případných exekucí, ale zajímáme se také o trvalé bydliště a stávající zaměstnání. Díky zkušenostem a odborným znalostem dosahujeme průměrně 98% obsazenosti," říká David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti. Zajistí také komunikaci s nájemníky, úřady a dílčími dodavateli tak, aby byl pronajímatel bez všech těchto běžných starostí.

 

Správa nemovitostí bez starostí

 

Každý, kdo má zkušenosti s pronajímáním nemovitosti, ví, že vykonávání její správy se pojí s celou řadou kompetencí. Kromě právních znalostí se neobejdete ani bez účetních znalostí, abyste mohli svoje příjmy z nájmu odpovídajícím způsobem danit.

 

S každým nájemníkem budete muset zvlášť řešit způsob placení záloh za energie, převedení různých služeb jako internet, televize a telefon a průběžně řešit stížnosti a opravy, kdykoli se v bytě něco porouchá. "Veškeré informace o nemovitosti i podrobné vyúčtování je vždy každému klientovi přehledně k dispozici v našem online systému. Navíc vám služba garantovaného nájmu dává garanci, že se vám nemovitost vrátí v původním, nepoškozeném stavu," dodává Novotný.

 

Dobře vybraný a výhodně koupený byt může přinášet výnos až 7 % ročně. Podmínkou je však kvalitní správa.