středa 5. duben 2017 0:00

Virtuální realita není jen pro děti a hračičky, praktické využití našla v každodenním životě

S virtuální realitou jste se možná setkali. Nejspíše s tou obyčejnější, do které se vkládá mobilní telefon a která vám dovoluje pouze pozorovat. Plnohodnotná virtuální realita, jakou jsme vám dnes předvedli, umožňuje ve stovkách a brzy tisících nových světech interagovat, dotýkat se, přemisťovat nebo jakkoli jinak tvořit.

Tato technologie otevírá neomezené množství nových možností – od virtuálních katalogů v obchodech, procházku architektonických návrhů ještě před tím, než se jich chopí stavební firma, využití pro studium a edukaci obecně po interaktivní výstavy v muzeích 21. století.

 

A právě tvoření, ale i vzdělávání, jsou hlavními pilíři akce VIRTUÁLNÍ PÁRTY S NVIDIA. První pokusy o zprovoznění virtuální reality sahají do 90. let předchozího století, ovšem až nyní technologie, resp. její výkon pokročil natolik, že si ji může pořídit skutečně každý. A že se nejedná pouze o výsadu výzkumných center a univerzitních pracovišť, o tom vás přesvědčí trojice našich NVIDIA ambasadorů, kteří naplno využívají všech nových možností, které technologie virtuální reality poskytuje.

 

Navrhování módních kolekcí v Tilt Brush

 

Návrhářka Denisa Dovalová využívá virtuální realitu jako doplněk k papírovým nákresům svých kolekcí. Má tak možnost okamžitě rozvést myšlenku na virtuální figuríně, kterou může obejít kolem dokola, aby zjistila, zda zvolený střih zkrátit, prodloužit nebo zda sedí přesně tak, jak má. Při návrhu šatů pro sváteční příležitost může pozadí scény okamžitě stylizovat např. do novorenesančního stylu Národního domu na Vinohradech a zjistit, jak jde vzájemná kombinace dohromady.

 

Virtuální cestování s Google Earth VR

 

Procestovat hlavní města Evropy za víkend? Zařídíme! Spojte technologii virtuální reality a aplikace Google Earth VR s leteckými 3D snímky hlavních měst celé Evropy a procestujte Londýn i Řím během jediného odpoledne. Ve spolupráci s Petrem Novákem, cestovatelem a autorem Travel Bible, jsme vyzkoušeli, jaké to je být turistickým průvodcem v nádherném Římě. Ba co víc, oproti běžným průvodcům nám Google Earth VR nabídne exkluzivní pohled na památky, které jsou z nejrůznějších důvodů uzavřené nebo nepřístupné. Postavte se například do samého středu Kolosea, kam vás rozhodně při osobní návštěvě průvodce nepustí a kam lidská noha vkročila naposledy před stovkami let!

 

Jaké další využití aplikace Google Earth VR poskytuje? „Tento nástroj nabízí nepřeberné možnosti pro výuku základních a středních škol. Virtuální realitu poskytuje tolik potřebnou míru interaktivity, kterou jinak studenti nemají možnost při stávající výuce zažít. Představte si sám sebe, jak v hodinách zeměpisu v deváté třídě základní školy procházíte pod Vítězným obloukem v Paříži. To je hned jiná motivace pro jakoukoli další zvědavost nejen o Paříži,“ říká Petr Novák.

 

Prozkoumejte vlastní tělo v edukativní aplikaci Body VR

 

Sádrové figuríny s průřezy lidského těla jsou tu s námi od počátků moderní medicíny. Po dnešní prezentaci se však odvážíme tvrdit, že budete souhlasit, když řekneme, že virtuální realita je bez přehánění budoucností zdravotnictví a školství. Aplikace Body VR poskytuje interaktivní 3D modely svalové, lymfatické a nervové soustavy nebo kostry lidského těla.

 

MUDr. Kristián Chrz komentuje využití technologie virtuální reality následovně: „Virtuální realita vám ukáže lidské tělo tak, jak jste ho v učebnici nikdy neviděli a jak si přejete, aby vás váš doktor informoval o vašem zdravotním stavu. Troufám si tvrdit, že tato technologie dokáže při studiu medicíny prohloubit teoretické znalosti každého studenta.“

 

Jak si maximálně užít virtuální realitu? S grafickými kartami NVIDIA!

 

Společnost NVIDIA je světovou jedničkou v oblasti výroby grafických čipů. Její značka NVIDIA GeForce GTX je synonymem nejen pro videohry, ale také například pro střih videa v televizních studiích. Zkrátka všude tam, kde se očekává vysoký výkon. Technologické inovace v oblasti grafického výkonu za rozumnou cenu v posledních několika letech jsou důvodem, proč je rok 2017 milníkem v rozvoji virtuální reality.

 

O NVIDIA

Firma NVIDIA vytvořila v roce 1999 technologii GPU a nastartovala tím růst hraní her na PC, redefinovala moderní počítačovou grafiku a přinesla revoluci do paralelního výpočetního výkonu. V nedávné době pomohly učenlivé GPU jednotky vývoji moderní umělé inteligence – nové éry osobních počítačů – kdy se GPU chová jako mozek počítačů, robotů a samo řiditelných aut, které rozumí okolnímu světu. Dnes je NVIDIA známá jako „počítačová firma umělé inteligence.“