úterý 3. říjen 2023 0:00

Trojská botanická zahrada připravuje na říjen oblíbenou výstavu dýní, návštěvníky zavede do Asie

Botanická zahrada hl. m. Prahy opět připravuje přehlídku dýní a dýňových aranžmá. Letošní výstava zavede návštěvníky na nezapomenutelnou cestu do Asie. Dýňové dekorace, které připraví studenti České zahradnické akademie Mělník, připomenou kulturu různých koutů tohoto kontinentu. K vidění bude drak, gejši, rikša, vrcholky Himálaje, lampiony a další motivy.

Přehlídku plodů všech barev, velikostí a tvarů doprovodí interaktivní prvky a hry s dýněmi. Na výstavě, která se koná od 13. do 31. října, se představí i gigantická dýně, kterou opět přislíbil pěstitel Jan Staněk z Horních Bludovic. Její velikost zatím zůstává tajemstvím. Součástí výstavy bude doprovodný program. O víkendu 14. a 15. října se uskuteční Podzimní dílničky, víkend 21. a 22. října bude patřit Dýňovým hrátkám a na poslední víkend 28. a 29. října je připraveno dlabání dýní a výroba dýňových luceren. Celou výstavu uzavřou 31. října oslavy Halloweenu a večerní lampionový průvod zahradou.

 

Trojská botanická zahrada připravuje pro své návštěvníky další oblíbenou akci. Výstava dýní a dýňových aranžmá se uskuteční již po šestnácté a zájemcům nabídne pestrou škálů plodů tykví a prostřednictvím dýňových dekorací přiblíží různá známá i méně známá zákoutí zahrady. „Výstava dýní je již tradičně vrcholem našeho podzimního programu. Návštěvníci se mohou opět těšit na pestrou přehlídku přírodnin a zábavné víkendy plné dýní, dýňového tvoření a také na oblíbený halloweenský lampionový průvod a opékání špekáčků. Letošní sezóna v botanické zahradě je inspirována Asií, asijskou flórou, přírodou a kulturou a do Asie nás tentokrát zavede i výstava dýní,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 

Zahrada plná dýní

Podzim s sebou přináší velkou proměnu přírody a spoustu barev a už tradičně je časem dýní a dalších podzimních plodů. Venkovní expozice Botanické zahrady hl. m. Prahy budou od 13. do 31. října zdobit různorodé plody dýní pestrých a zářivých barev, které vnesou pozitivní energii i do deštivých a mlhavých dní. Dýňová aranžmá budou tentokrát inspirována Asií a asijskou kulturou a přírodou a návštěvníci tu najdou řadu tradičních motivů tohoto kontinentu.

 

Podzimní dílničky, dlabání dýní a halloweenský průvod

Výstavu v botanické zahradě bude tradičně provázet i víkendový program. Hned na první víkend 14. a 15. října jsou připraveny kreativní dílny s podzimní tematikou. Zájemci mohou malovat na kamínky, vyrobit si papírové dýně, vytvořit si vlastní módní kousky či doplňky s otisky listů. O víkendu 21. a 22. října si návštěvníci trojské zahrady užijí Dýňové hrátky. Pro zájemce budou k dispozici dýně za drobný poplatek a také různé přírodniny, které mohou při tvoření využít. Děti spolu s rodiči mohou z dýní a plodů podzimu zhotovovat nejrůznější aranžmá, zvířátka a příšerky. Ještě před Haloweenem, o víkendu 28. a 29. října pak mohou malí i velcí společně přijít dlabat dýně a vyrobit si dýňové lucerny pro nadcházející halloweenský průvod botanickou zahradou, který se uskuteční v úterý 31. října