pondělí 13. listopad 2017 0:00

Proč máme vrásky?

Za vznik vrásek může, jak jinak, než vice faktorů. Naše rýhy života jsou dany geneticky, senilni atrofii kůže, presenilni atrofii, která je způsobena chronickými vlivy UV zářeni, gravitaci, životním stylem a aktivitou obličejových svalů. Naposled zmiňovaný faktor má na svědomí vznik mimických vrásek, které nejsou nutně projevem stáři, ale mohou se objevit i v mladém věku.

V tom případě býva dobře zabránit jejich dalšímu prohlubování a ideální je v tomto případě oslabit činnosti mimických svalů, případně ji úplně paralyzovat.

 

A to umí bezpečně přírodní látka botulotoxin, vyráběna ovšem umělou cestou pod různými marketingovými názvy. Tenhle blokátor se úspěchem může pochlubit klasicky u vrásek v obličeji, kde je jeho popularita spojena nejvíce s vráskami mezi obočím, na čele a kolem oči, ale malo už se ví o jeho úrodném působeni na oblast krku a dekoltu. Ejhle, i místa odepisovaná často pro jejich nepřekonatelnou transparentnost se dají omlazovat.

 

Existuje ale i řada nových možnosti, kde všude využit účinků botulotoxinu. Pomoci něho lze například přizvednout špičku nosu, pozvednout koutky úst a také srovnat jakoukoliv asymetrii v obličeji, a vyhnout se tak chirurgickým invazivním metodám.

 

Aplikace botulotoxinu

Terapeuticky je využíván botulotoxin typu A, který byl připraven v roce 1979 a v roce 1989 byl schválen FDA jako bezpečny lék. První studie o ovlivněni mimických vrásek v obličeji byly publikovaný v roce 1991.

 

Korekce mimických vrásek botulotoxinovými injekcemi je oblíbená u žen i mužů pro svou jednoduchost, neomezeni pracovního nasazeni, minimální dobu hojeni, pozvolný nastup efektu a minimální riziko vedlejších účinků. Provedeni tohoto zákroku je pro pacienta velmi snadné a rizika nežádoucích účinků se minimalizuji, pokud aplikaci provádí erudovaný odborník – lékař. Botulotoxin se aplikuje tenkou inzulinovou stříkačkou a jehličkou do mimických svalů v místech vrásek, které chceme vyhladit. Proces vyhlazování vrásek nastupuje až během dvou týdnů a doba trvání účinku je obvykle od čtyř do šesti měsíců. Po opakovaných aplikacích se efekt prodlužuje, protože si naše mimika zvykne na klidnější projevy.

 

Pokud jsou už naše vrásky smíchu pořádně hluboké, nedokáže je ani botulotoxin vyrovnat stoprocentně. To by nakonec ale nemělo být ani smyslem omlazovacích metod, nechceme-li působit jako vosková figurka. Přece jen zdání přirozenosti je to, oč tu běží.

 

MUDr. Jitka Chaloupecká, korektivní dermatolog, Laserové centrum Anděl, www.lcandel.cz