pondělí 9. červenec 2018 0:00

Tipy a triky, jak popohnat vlasy k rychlejšímu růstu

Sníte o dlouhé, bohaté hřívě, ale vaše řídké vlasy jako by se zastavily v jedné délce a dál nerostly? Nebo jste příliš experimentovala se střihem a nyní vlasy zoufale popoháníte k rychlejšímu dorůstání? Růstový cyklus vlasu je sice do značné míry dán geneticky, existuje ovšem řada podpůrných triků, které kvalitu i růst vlasů zlepšují. Jak si dopomoci k delší a zdravější kštici?

Ne každému je shůry dáno. Zatímco některá žena se pyšní záplavou přirozeně pevných a hustých vlasů, jiná neustále běduje nad řídkou, věčně zplihlou kšticí bez objemu. Matka příroda bývá neoblomná a ošálit její vliv jde jen stěží, i tak ale můžete pomocí vhodné vnější i vnitřní péče docílit výrazného zlepšení a být svému dlouhovlasému snu zase o něco blíže.

 

Růstový cyklus

 

Růst vlasů je způsoben rozdělováním buněk. Nově vzniklé buňky doslova tlačí nový vlas dopředu a vytváří u kořínků novou vlasovou hmotu. To, jak rychle vám vlasy rostou, přímo souvisí s rychlostí, jakou se buňky rozdělují. Genetická výbava zde hraje zásadní, nikoliv však jedinou roli. Vhodnou výživou a stimulací vlasových cibulek zevnitř i vhodnou kosmetikou zvenčí lze dosáhnout urychlení růstové fáze.

 

Každý vlas poporoste v průměru o 1,25 cm za měsíc, přičemž životní cyklus vlasu se za běžných podmínek pohybuje od 1 do 6 let. Během této doby se vystřídá několik fází. První je fáze růstová – čím déle se vlas nachází v tomto stádiu, tím dorůstá do větší délky. Následuje fáze odpočinku, kdy už vlas dále neroste, ale ani nevypadává. V závěrečné fázi je vlas na konci životního cyklu vytlačen novým, který už je připraven ve vlasovém kořínku.

 

Chcete dlouhé vlasy? Zajděte se ostříhat

 

Pokud toužíte po dlouhých vlasech, prvním krokem by měla být návštěva kadeřnice, která vás zbaví poškozených konečků. Možná se to zdá nelogické, zkracovat délku, když si ji naopak chcete vypěstovat, ale má to svůj důvod. „Zesláblé a rozštěpené konečky vlasového vlákna nejen opticky nevypadají hezky, ale navíc jsou příliš křehké na to, aby narostly do větší délky. Nebojte se kadeřnici požádat o výrazné zastřižení.

 

Odlehčená hříva díky tomu ožije a bude se moci soustředit na produkci nových, zdravých a silných vlasů,“ vysvětluje Renáta Gacká, vlasová odbornice. Pokud máte pocit, že vám vlasy vůbec nerostou a zastavily se v jedné délce, pak jsou pravděpodobně příliš zatěžovány všelijakými procedurami. Vlivem chemické či mechanické zátěže vlasové vlákno křehne, ztrácí odolnost, vlas se trhá a konečky ulamují.

 

Pokud si vlasy často barvíte, žehlíte, fénujete nebo je jinak namáháte, prvním krokem by vždy měla být správná péče. „Používejte obnovující výživné a intenzivně regenerační produkty, které vlasy nezatěžují a dodávají jim hedvábný a jemný pocit,“ dodává Gacká.

 

Pomocník kolagen

 

Kolagen je velmi důležitou bílkovinou, a to díky struktuře a funkcím, které zastává. Zhruba třetina všech bílkovin v našem organismu je tvořena právě kolagenem. Kolagen se váže na pokožku a proniká do nitra vlasu, kde zadržuje vodu, díky čemuž je vlasové vlákno hydratované, pevné a přirozeně chráněné. S přibývajícím věkem se tvorba kolagenu snižuje. Vědecké výzkumy také potvrdily, že tvorba kolagenu také klesá vlivem špatného životního prostředí se znečištěným ovzduším, nezdravým životním stylem a stresem.

 

Pokud tedy pozorujete nadměrné vypadávání a postupné řídnutí vlasů, neberte tyto signály na lehkou váhu a podpořte jeho tvorbu dodáním zvenčí. Kolagen je možné užívat v čisté, lyofilizované formě nebo ho vlasům dodat zvenčí kosmetickou péčí.