úterý 10. červenec 2018 0:00

Padání vlasů a jejich řešení

Neustále u člověka probíhá fyziologická obměna vlasů, denně jich může vypadnout až 100. V případě, že jich vypadává více, jedná se o tzv alopecii. Rozlišuje se několik typů alopecie. Může být difúzní, kdy vypadávají vlasy difúzně po celé plošekštice, a tento stav vede kprořídnutí vlasů. 

Příčiny difúzního řídnutí vlasů jsou různé, často se dává do souvislosti s onemocněním štítné žlázy či jinou endokrinní poruchou. Může být podmíněno nedostatečnou výživou a metobolickou poruchou či nedostatkem některých živin. Mezi známé příčiny patří podávání některých léků nebo chemikálií.

 

Dalším typem difúzního padání vlasů je telogenní efluvium, u kterého větší počet vlasů přejde z anagenní fáze růstu do telogenní. K tomuto stavu vedou nejrůznější formy stresu: vysokéhorečky, porod, chirurgická operace, hladovění, náhlé vynechání hormonální antikoncepce.

 

Další forma alopecie je forma je ložisková-areátní, kdy setvoří okrsky vypadaných vlasů. Alopetická  ložiska mohou být různě velká a ložisko může být jen jedno nebo je jich více amohou postupně splývat.Stav, kdy vypadnou všechny vlasy, se označuje totální alopecie, může být spojena i s výpadem ostatního ochlupení-řasy, obočí, ochlupení v podpaží a v oblasti genitálu, jedná se pak o univerzální alopecii. Příčiny areátní alopecie nejsou přesně známyUdává se souvislost s jinými autoimunitními chorobami jako je vitiligo nebo zánět štítné žlázy a alergie. 

 

Jiný typ vypadávání vlasů je tzv. mužský typ-androgenetická alopecie, stav kdy postupně dochází k ústupu vlasové hranice, tvoří se „kouty“ a nakonec vypadají vlasy v rozsahu temene hlavy. Typická je pro starší muže, ale může se vyskytnout i u žen.Androgenetická alopecie je geneticky podmíněné onemocnění, jehož podstatou je nadbytek dihydrotestosteronu. Pokud se tedy objeví u mladé ženy, je potřeba pomýšlet na endokrinologickou chorobu. 

 

Stav, kdy vypadávají vlasy v týle, se nazývá ofiáza. Zvláštní forma je jizvící alopecie, která vzniká jako výsledný stav v důsledku různých příčin: poranění, infekce, nádorové onemocnění v oblasti vlasové pokožky.

 

Řešení problému padání vlasů závisí na příčině. Pokud je známa a je možno ji odstranit, je problém vyřešen a vlasy dorostou. To platí pro telogenní efluvium v případě, že se příčina neopakuje, vlasy dorostou do 6 měsíců a léčba není potřeba. Po úpravě snížené funkce štítné žlázy vlasy pomalu dorůstají. Jsou-li příčinou alopecie léky, vynechají se a stav se spontánně upraví. Léčba areátní alopecie je obtížná, doporučují se vitamíny ze skupiny B, minerály-zinek a selen, aminokyseliny obsahující síru-methionin, cystein. Lokálně se aplikují kortikoidní externa v kombinací s kyselinou salicylovou.

 

U závažných stavů alopecie, které bývají spojeny s výrazným psychickým postižením, se zvažuje celková léčba kortikoidy nebo imunosupresivyPodávání těchto léků vede k zastavení padání a dorůstání vlasůale po vysazení může dojít krecidivě, navíc podávání těchto léků je spojeno s někdy nepříjemnými vedlejšími účinky.U mužské androgenetické alopecie se lokálně aplikuje minoxidil. Celkově je možno zvážit podávání blokátoru 5 alfa reduktázy-finasteridu, po jeho vysazení však dochází znovu k padání. U žen se doporučují antiandregeny. Další možností je transplantace vlasů. Mezi doplňkové metody léčby patří povrchová kryalizace sněhem kyseliny uhličité nebo tekutým dusíkem, plazmaterapie, fototerapie.

 

MUDr. Naděžda Vojáčková, dermatolog, 

 

www.andelpoliklinika.cz