úterý 2. březen 2021 0:00

10 historických milníků péče o rty

První zmínky o balzámech na rty pocházejí ze Starověkého Egypta, kde byly výsadou vyvolených. Větší rozvoj ale zaznamenaly až ve 20. století, kdy se postupně začaly proměňovat v nezbytnost, jíž většina z nás nosí každý den u sebe. Podívejte se na 10 nejzajímavějších momentů, které vznik balzámů na rty provázely.

 

Krása Starověkého Egypta

První stavební kameny péče o rty sahají až do Starověkého Egypta, tedy ještě do období před počátkem našeho letopočtu. K péči o pokožku a rty používali Egypťané vedle živočišných tuků hlavně olivový olej, med a včelí vosk, které najdete i v balzámech na rty Blistex. O žádný masový trend ale tehdy rozhodně nešlo. Kosmetika byla výsadou elit a její používání nejvíc proslavila Kleopatra, která své věčné mládí a krásu přisuzovala právě těmto přípravkům.

 

Bizarní 19. století

Po pádu Starověkého Egypta nastala nejen ohledně péče o rty doba temna, lidé se tak s bolavými ústy museli vypořádávat podle svých možností. S dost zvláštním nápadem, jak léčit popraskané rty třeba při rýmě a nachlazení, přišla v 19. století jistá Lydia Maria Childová.

Ve své knize Americká šetrná hospodyňka doporučuje jako nejspolehlivější ochranu rtů použití ušního mazu. V textu píše: „Ti, kdo se potýkají s popraskanými rty, zjistili, že maz z uší pomáhá i ve chvílích, kdy ostatní prostředky selhávají. Jde o lék, jenž budí pohrdlivé úšklebky. Jeho blahodárné účinky na zdraví ale nelze ignorovat.“

 

Rok CIA 

V roce 1947 se toho po celém světě stalo opravdu hodně. Mezi západem a východem začala Studená válka, narodili se Stephen King a David Bowie, vznikla organizace CIA a Izrael vyhlásil nezávislost. Představen byl ale také první tranzistor a Polaroid, Ferrari zahájilo výrobu sporťáků a z továrny vyjel vůbec první Saab.

 

Rok 1947 ale byl mimořádně významný i pro společnost Blistex, která byla v tomto roce v americkém státě Illiois založena. Postaral se o to Charles Arch, jenž tehdy položil základy rodinné firmy s pevnými hodnotami. Na tom se nic nezměnilo do dnešních dní - přesně takovou společností je Blistex i v roce 2021.

 

Geniální náhoda

Stejně jako u celé řady dalších skvělých věcí, i za Blistexem vlastně stála náhoda. Charles Arch coby obchodní cestující křižoval Spojené státy a náhoda mu jednoho dne přihrála do cesty i L. D. Brackera. Bylo to v roce 1925 a lékárník ze Seattlu mu tehdy řekl, že objevil kombinaci léčivých látek na drobná poranění pleti a rtů.

 

Svůj vynález pojmenoval Blistex, bohužel ale vůbec nevěděl, jak ho dostat mezi lidi. Protože Charles Arch v Blistexu viděl obrovský potenciál, rozhodl se od lékárníka objev koupit a postupně začít budovat společnost, která se už brzy stane předním hráčem na poli péče o rty.

 

Foto: ferovky.cz