středa 2. březen 2016 0:00

Výstava „David Cronenberg: Evolution" byla zahájena

Dům U Kamenného zvonu zítra otevře brány očekávané výstavy „David Cronenberg: Evolution". Na úvodní tiskové konferenci k retrospektivní tvorbě legendy kanadského filmu promluvil kromě organizátorů výstavy i její kurátor, Piers Handling, ředitel Toronto International Film Festival (TIFF).

Expozice návštěvníkům představí přes 300 originálních artefaktů včetně fotografií, kreseb, objektů, ukázek filmových triků, pracovních deníků a vzácných, nikdy nezveřejněných filmových záběrů.

 

Výstava vznikala v těsné spolupráci s režisérem Davidem Cronenbergem a byla připravena na základě mnohaletého studia jeho archivu, který je dnes součástí knihovny TIFF (TIFF Film Reference Library). Odtud také pochází velká část vystavených před mětů. Za výstavou stojí organizace Art Movement společně s Galerií hlavního města Prahy (GHMP) a Toronto International Film Festival (TIFF). Výstava navazuje na expozici „Tim Burton a jeho svět" z roku 2014, která se stala nejúspěšnějším kulturním počinem v ČR toho roku.

 

Koncepce výstavy

 

Výstavu tvoří tři oddíly volně chronologicky a tematicky sledující vývoj autorovy tvorby. Raná fascinace vnitřním světem fyzické a mentální lidské existence ‒ se všemi pohnutkami, touhami a někdy neovladatelnými schopnostmi ‒ se postupně přesouvala ke zkoumání vnějšího světa, který ji formuje.

 

Výstava podrobně mapuje Cronenbergovy tvůrčí postupy i jeho vztah k science fiction avědě stejně jako jeho spřízněnost s dalšími významnými umělci 20. století a představuje autora nejen jakožto jednoho z nejuznávanějších světových filmových tvůrců, ale také jako jednoho z nejvlivnějších soudobých myslitelů.

 

Pražská prezentace výstavy „David Cronenberg: Evolution" je unikátní v několika ohledech. Gotická architektura Domu U Kamenného zvonu inspirovala organizátory i architekty výstavy k řadě originálních řešení: množství zřetězených místností nabízí možnost soustředěné prezentace jednotlivých režisérových motivů a využití prvku překvapení, které je typickou součástí Cronenbergovy tvorby.

 

Doprovodný program

 

Přehlídka Cronenbergových filmů z let 1969 – 2014 bude k vidění od 19. února do 17. července 2016. Celkem proběhne 640 projekcí 21 celovečerních snímků. Na filmový program bude navazovat přednášková činnost věnovaná filmové tvorbě Davida Cronenberga.

 

Zájemci budou moci navštívit cyklus přednášek filmového teoretika Martina Jirouška a přednášku teoretičky výtvarného umění Zuzany Štefkové a zúčastnit se tematických víkendových výtvarných workshopů, na nichž si vyzkouší nejrůznější výtvarné techniky, metody a postupy. Doprovodný program s odborníky na témata z tvorby Cronenberga bude průběžně zveřejňován na www.cronenberg.cz.

 

Kurátor o výstavě

 

„Jsme nesmírně nadšeni, že tentokrát můžeme uvést výstavu ‚David Cronenberg: Evolution‛ i v Praze. Od jejího zahájení v Torontu v roce 2013, které proběhlo ve stejnou dobu jako vydání významné vědecké publikace TIFF a zakázka na Cronenbergův nový krátký film, putovala po řadě zemí. Pro každou destinaci vznikla její specifická architektonická podoba. Pražští organizátoři odvedli úžasnou práci, když ji přizpůsobili gotickým prostorám Domu U Kamenného zvonu Galerie hlavního města Prahy. Jsem si jist, že se představení oněch podivných a znepokojivých objektů z Cronenbergových filmů v rodném městě Franze Kafky bude divákům líbit."

 

Piers Handling

 

Art Movement o výstavě

 

„Jsme potěšeni, že se nám po úspěchu výstavy ‚Tim Burton a jeho svět‛ v roce 2014 podařilo do Prahy přivézt putovní výstavu kanadského filmového režiséra Davida Cronenberga. Pražská výstava je významně obohacena o retrospektivu 21 celovečerních Cronenbergových filmů, které budou promítány ve speciálně vybudovaném komorním kinosále ve výstavě. Diváci budou moci zhlédnout rané filmy Stereo, Shivers, Rabid, Zločiny budoucnosti, stejně jako filmy uvedené nedávno v naší distribuci – Mapy ke hvězdám, Východní přísliby, Cosmopolis ad. Denně uvedeme 5 celovečerních filmů, program kina na každý den bude umístěn na webových stranách výstavy a ve výstavě samotné."

 

Kateřina Riley

 

Galerie hlavního města Prahy o výstavě

 

„David Cronenberg je po Timu Burtonovi druhým režisérem z řady světoznámých tvůrců, který k nám zavítá nejen prostřednictvím filmového plátna, ale také prostřednictvím výstavního projektu, jenž „materializuje" celou přípravnou fázi a krok za krokem nás provází komplikovaným zrozením definitivního díla. Cronenberg stejně jako Burton pracuje s řadou fantazijních prvků, které jsou v počátcích fixovány většinou jako skici, a jejich výtvarná podoba je pak určující pro další zpracování v rukou sochařů, animátorů a všech mistrů speciálních efektů. Jak říká sám autor, jeho představivost na rozdíl od Burtona funguje především ve verbální rovině, takže jeho úloha je pozorně koukat spolutvůrcům přes rameno a sledovat naplnění vlastních odvážných vizí.

 

Všechny tyto postupy dohromady jsou kreativními detaily fascinujícího procesu filmové tvorby, s kterým se budeme moci setkat na dotek a v rámci projekcí pak i ve výsledné podobě.

 

Vzhledem k tomu, že řada autorových snímků neprošla naší distribucí, naskytne se nám vzácná příležitost srovnání ikonických i méně známých titulů tohoto výjimečného tvůrce, který sice nahlíží lidstvo z mnoha jeho temných stránek, ale činí tak z touhy po zjištění, co to znamená být člověkem ve všech ohledech, a z touhy vyvolat diskuzi o smyslu a způsobech naší existence. Výstava je nahlédnutím do širokého spektra jeho neortodoxních myšlenek, které se pokouší ztvárnit stejně neortodoxními cestami. Zejména dnes, kdy se potýkáme s různými podobami zla, jsou jeho úvahy nanejvýš aktuální."

 

Magdalena Juříková

 

Olgoj Chorchoj o výstavě

 

„Architektonické řešení výstavy je střízlivé a používá drobné korekce prostoru tak, aby exponáty co nejvíce vynikly. Zásadní úpravou prošel pouze hlavní sál, kde se nachází kino ve speciálně vybudované kopuli, a vstupní hala Domu U Kamenného zvonu. Do výstavy tak návštěvník vstoupí nálevkou, která jej vtáhne do intenzivního vnímání světa Cronenbergových filmů."

 

Martina Kárová

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

David Cronenberg je filmový režisér a scénárista. K jeho nejznámějším dílům patří filmy Moucha, Crash, Dějiny násilí, Cosmopolis, eXistenZ, Nahý oběd či Scanners. Veškeré informace k výstavě jsou k dispozici na webu www.cronenberg.cz. Další detaily či zajímavosti mohou zájemci hledat také na Facebooku či Instagramu.

 

O organizátorech

 

Art Movement je nevládní, neziskovou organizací (spolek), která zve umělce, kurátory, lektory a kulturní manažery ke spolupráci na krátkodobých i dlouhodobých kulturně-vzdělávacích projektech a produkčních aktivitách v České republice i na mezinárodní úrovni. Spolupracuje s mladými i významnými umělci a zkušenými lektory z ČR a EU. Ve svých projektech se zaměřuje na propojení výtvarného a filmového umění (výstavy čs. surrealistů, výstava „Tim Burton a jeho svět" aj.), občanského s interaktivním (projekt Civic Minds) a občanského se vzdělávacím (Paralelní životy).

 

Galerie hlavního města Prahy je jednou z nejvýznamnějších galerií v České republice, která se ve své výstavní činnosti zaměřuje zejména na moderní a současné umění. Shromažďuje, ochraňuje a odborně zpracovává umělecké sbírky hlavního města Prahy. V současné době GHMP vystavuje v osmi objektech: v Domě U Kamenného zvonu, Domě U Zlatého prstenu, v Městské knihovně – 2. patro, Colloredo-Mansfeldském paláci, Domě fotografie, Bílkově vile, Zámku Troja a v Domě Františka Bílka v Chýnově.

 

Soutěž:

 

Chcete vyhrát 3x2 lístky na výstavu David Cronenberg: Evolution?

 

Pak stačí odpovědět na naši soutěžní otázku a mít štěstí:

 

Kde se koná výstava David Cronenberg: Evolution?

 

Správnou odpověď posílejte na emailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do 16. 3. 2016 s uvedením vaší odpovědi, jména a příjmení, emailové adresy a telefonního čísla.

 

Do předmětu emailu nezapomeňte uvést "Evolution"