čtvrtek 1. prosinec 2016 0:00

Sladkovodní ryby s evropským označením

Za pár týdnů opět oprášíme porcelán po babičce, naleštíme příbory a budeme si užívat tradic, ať už lití olova, rozkrajování jablek anebo ukládání rybí šupiny pod talíř. Většina z nás se těší především na gastronomickou tradici, smaženého kapra s bramborovým salátem.   


Podzim je časem výlovů

 

V těchto dnech finišují výlovy rybníků s tržní rybou, které korunují celoroční, spíše však několikaletou práci rybářů a přinášejí konkrétní výsledky jejich snažení. Jsou symbolem tradičního řemesla, zachovávaného i v dobách nových produkčních technologií, odráží poctivost rybníkářské práce i úctu k přírodě. Jelikož laická veřejnost nemá příliš velké povědomí o tomto odvětví, nabízí se jim možnost nahlédnout pod pokličku této práci díky realizovaným slavnostním výlovům rybníků. Návštěvníci si užijí nepopsatelnou atmosféru, která ohromí mladší i starší generace.  

 

„V současnosti je kapr obecný hospodářsky nejvýznamnějším druhem ryby  v České republice, ročně se ho vyprodukuje přibližně 18 000 tun. Letos se očekává stejná výše,  + - 3 % podle druhů a podle toho jak chovatelé nasadili rybníky,“ sděluje Ing. Ladislav Vacek, víceprezident Rybářského sdružení ČR a dodává: „Předpokládáme, že letos o kapra u štědrovečerní večeře nepřijdeme. Nechci předjímat, jelikož ještě nejsou všechny výlovy ukončeny, ale prvotní odhady ukazují, že poptávka zákazníků by měla být uspokojena.“  


Sladkovodní ryby s evropským označením S rybníky a rybami si spojuje většina lidí jižní Čechy, zatímco jižní Morava vyvolává podvědomě spíše představu vinohradů. Možná vás tedy překvapí, že právě na jižní Moravě poblíž města Znojmo se po staletí chová v rybnících Pohořelický kapr.

 

Jeho kvalitu ovlivňuje především chov v téměř přirozených podmínkách. Živí se hlavně organismy a rostlinami, které se přirozeně v rybnících vyskytují, nejde tedy  o průmyslový odchov. I to byl jeden z důvodů, proč Pohořelický kapr získal v roce 2007 evropskou známku Chráněné označení původu.

   
Někteří lidé se obávají konzumace ryb z důvodu neznalosti prostředí, odkud ryby pocházejí anebo jsou chovány. Třeboňský kapr je však chován v ekologicky čistém prostředí. V Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko rybníky poskytují kaprům kvalitní přirozenou potravu a i obiloviny, kterými jsou kapři přikrmováni, musí projít certifikací.

 

Tyto všechny aspekty se promítají nejen do zdravotní nezávadnosti masa z Třeboňského kapra, ale také kvality a specifické chuti. Třeboňský kapr užívá od roku 2007 jedno z významných ochranných označení Evropské unie, které je určené pro zemědělské a potravinářské výrobky. Tato ochranná značka nese název Chráněné zeměpisné označení.   
Více informací na www.oznaceni.eu.