pondělí 2. leden 2017 0:00

Pozvánka: Nora v Divadle pod Palmovkou

V prosinci 2016 uvedlo Divadlo pod Palmovkou do svého repertoáru novou inscenaci – klasiku od norského dramatika Henrika Ibsena Noru. I když byla hra napsána v roce 1879, má pro nás stále aktuální poselství v podobě otázky, co je v životě skutečnou pravdou, a co pouhou lží a přetvářkou.

Toto dilema řeší hlavní hrdinka Nora Helmerová, která žije v iluzích o svém dokonalém manželství. Pak se ale její manžel dozví o peněžnímu podvodu, kterého se vlastně dopustila kvůli němu a chce Noru zavrhnout. Když věřitel vrátí úpis, Helmer se začne chovat jako dřív. Nora si uvědomí svoji úlohu nesvéprávné loutky, a aby našla samu sebe, rozhodne se od manžela i od dětí odejít.

 

Ve své době byla hra přijata rozporuplně a její závěr - odchod Nory od rodiny - tehdejší společnost vnímala jako skandál. Na základě protestů německého publika Ibsen dokonce přepsal závěr a podle druhé verze Nora u rodiny zůstává.

 

Vy však uvidíte závěr původní a je jen na vás, jak Noru posoudíte. Rozhodně vás však čeká silný zážitek a to hlavně díky hlavní představitelce skvělé Tereze Dočkalové. I její manžel v podání Jana Teplého je ve své roli přesvědčivý a při jejich hádkách vás bude mrazit v zádech.

 

Hru režíruje Jan Nebeský, který má s Ibsenem bohaté zkušenosti a v jeho dílech dokáže najit paralely k současnosti.

 

Více na: http://www.divadlopodpalmovkou.cz/