úterý 24. leden 2017 0:00

Na Moravě přivítají rok Kohouta jako první – s festivalem Songfest.cz

Jazz, šansony i tradiční čínské, tibetské či ujgurské písně v podání Feng-yűn Song a Tria Puo, Jan Budař u mikrofonu i u klavíru jako básník hrající a zpívající, Legenda o hořícím peří v podání Sacra Circus, tradiční indonéské tance či nezaměnitelný šarmantní humor Jaroslava Duška.

Na unikátní setkání Východu a Západu na jednom podiu se mohou těšit diváci v Příboře, Olomouci, Brně a Znojmě. Právě v těchto městech totiž tento týden odstartuje 16. ročník multižánrového festivalu Songfest.cz a zahájí tak zároveň i oslavy čínského nového roku Kohouta.

 

Songfest.cz odstartuje 26. ledna v Příboře a hned druhý večer pokračuje do Olomouce, kde se podle kalendáře skutečně rozloučíme s rokem Opice. Sobota 28. ledna bude naopak prvním dnem, kdy se vlády ujme Ohnivý Kohout a Songfest.cz to oslaví společně s diváky v brněnském Buranteatr. Návštěvníky tento večer čeká i další mimořádná událost - křest zbrusu nového alba Děvče z Ta-panu Feng-yűn Song a Tria PUO, za kmotry půjdou Jaroslav Dušek, Jan Budař a Dobrý čajovník Jakub Vavřina s dobrým čajem. Závěr prvního festivalového víkendu bude v neděli patřit Znojmu.

 

Pestrý večerní program ale není zdaleka to jediné, co festival pro návštěvníky chystá. V každém z měst se ještě před začátkem hlavního koncertu, úderem 16 hodiny, zdarma otevře tzv. Pavilon her, který dětem i dospělým nabídne zábavu plnou kreativity i relaxace.

 

Na malé i velké čeká například výroba origami, vynikající čaje či dobrá vína.

Songfest.cz odstartuje ve čtvrtek 26. ledna v Příboře, dále bude pokračovat do olomouckého Divadla na Šantovce, brněnského Buranteatr a Znojemské Besedy. Druhý víkend Songfestu začne 2. února v Divadle Drak v Hradci Králové Malé, další den zavítá do písecké Sladovny a následně do Městského divadla v Českém Krumlově.

 

Závěrečný víkend se poprvé představí v Eurocentru v Jablonci nad Nisou, poté zamíří do plzeňského Divadla J. K. Tyla a 11. února vyvrcholí v Praze v Paláci Akropolis. Vstupenky je možné zakoupit na pokladnách festivalových scén, ceny se pohybují v přívětivém rozmezí od 220 do 250 Kč. Kompletní program jednotlivých festivalových scén na www.songfest.cz.

 

Druhý festivalový týden začne 2. února v Hradci Králové a na programu bude například akustické hlasové trio Dereva svou Legendu o hořícím peří uvede Sacra Circus, na tu se mohou těšit i následující den diváci se diváci v Písku. Kromě toho ve Sladovně zahraje například kytarové duo Eva Vogeltanzová a Jiří Fryč. 4. února proběhne Songfest.cz v Českém Krumlově, kde vystoupí také vynikající hráč na didgeridoo Ondřej Smeykal.

 

Poslední týden odstartuje 8. února v Jablonci nad Nisou, kde se festival uskuteční poprvé. Na sever Česka se vydá například kytarista Vladimír Václavek, jazzový multiinstrumentalista Alan Vitouš a již zmiňovaný mongolský muzikant Charisu. Ten předvede své umění i následující den v Plzni. Velké finále 16. ročníku Songfestu se uskuteční 11. února v pražském Paláci Akropolis.

 

Songfest 2017 – festivalové scény

26. 1. 2017 – Příbor / Dům kultury

27. 1. 2017 – Olomouc / Divadlo na Šantovce

28. 1. 2017 – Brno / Divadlo Buranteatr

29. 1. 2017 – Znojmo / Znojemská Beseda

2. 2. 2017 – Hradec Králové / Divadlo Drak

3. 2. 2016 – Písek / Sladovna o.p.s.

4. 2. 2016 – Český Krumlov / Městské divadlo

8. 2. 2017 – Jablonec nad Nisou / Eurocentrum

9. 2. 2017 – Plzeň / Divadlo J.K. Tyla – Malá scéna

11. 2. 2017 – Praha / Palác Akropolis

Předprodej online nebo v pokladnách všech festivalových scén. www.songfest.cz