pondělí 15. květen 2017 0:00

Král Artuš: Legenda o meči

Na plátna kin se vrací legenda o Artušovi v nové podobě. Je plná soubojů, bitev a magie. S Artušem se nejprve seznamujeme jako s malým chlapcem – sirotkem, který je vychován v nevěstinci a o svém královském původu nemá ani potuchy. Až když vyroste ve statného chlapíka a z kamene vytáhne začarovaný meč Excalibur, pozvolna si uvědomuje své poslání – stát se anglickým králem.

Aby toho však mohl dosáhnout, musí porazit současného krále Vortigerna, který je jeho strýcem a který zradil a zabil Artušova otce. V boji mu pomáhá krásná čarodějka a skupina přívrženců, mezi kterými nechybí černošští a asijští hrdinové. Zuřivé boje, ve kterých létají nože, kameny, šípy a ohnivé koule si užijete během celého filmu. Nechybí ani různé příšery a kouzla. Některé scény vznikly v počítači, ale natáčelo se i na skutečných místech – třeba v národním parku Snowdonia.

 

Kdo má rád akční fantasy bude Legendou o meči nadšen. Velkou devizou filmu jsou působivé efekty, které nabízejí téměř vše, co současná filmařská technologie dovede a úžasný soundtrack dokreslující středověkou atmosféru.

 

Roli zloducha Vortigerna hraje vynikající Jude Law a je tak přesvědčivý, že z něj běhá mráz po zádech. Jako Artuš se představuje svalnatý Charlie Hunnam a čarodějku uvidíme v podání půvabné Àstrid Bergès-Frisbeyové. Dále ve filmu hrají např. Eric Bana a Annabelle Wallisová.

 

Slavnostní předpremiéra se konala 10. května v Cinema City Obchodní centrum Nový Smíchov v sále 4DX. Novinku režiséra Guye Ritchieho si nenechalo ujít mnoho známých osobností jako např. Leona Machálková se synem, režisér Petr Jákl a olympijský vítěz David Svoboda s bratry. Před představením se VIP pokusili vytáhnout Excalibur z kamene, ale bohužel se to nikomu nepodařilo. Takže nového „Artuše„ u nás zatím nemůžeme očekávat.