úterý 30. květen 2017 0:00

Léto se blíží, vyberte nejlepší knihy minulého roku k vodě, na dovolenou a dětem na tábor

Málokdy si člověk najde tolik klidu a pohody k přečtení zajímavé knihy, jako v době letních měsíců. Teplé počasí přímo vybízí k posezení ve stinném koutě, ať už pod slunečníkem na dovolené u moře, na chalupě nebo večer na balkoně. Výběr té správné knihy rozhodně usnadní letošní nominované knihy na Magnesii Literu i její výherci. A pokud dáváte přednost technice a krátkým útvarům, dopřejte si brouzdání nad kvalitními blogy.

Že byl tento ročník Magnesie Litery výjimečně úspěšný, dokládá i fakt, že dvě z nominovaných knih získaly i další ceny – absolutní vítěz Magnesie Litery, kniha Biancy Bell „Jezero“, získala Evropskou cenu za literaturu a dílo Zuzany Kultánové „Augustin Zimmermann“ obdrželo Cenu Jiřího Ortena.

 

Podle toho, pro koho knihu hledáte, máme několik kategorií a doporučení:

 

Pro milovníky spiknutí

 

„Putinovi agenti. Jak ruští špioni kradou naše tajemství“ (O.Kundra) - Téma spících agentů v posledních letech nedá spát nejen našim, ale ani zahraničním žurnalistům v USA, Francii či Německu. Jsou ruští agenti opravdu stále nebezpeční pro země, ve kterých nenápadně žijí? Kniha výtečně upozorňuje na fenomén, který bychom neměli ignorovat. Je naivní myslet si, že Česko přestalo být pro Rusy po roce ´89 atraktivní. Jak autor v závěru přiznává, některé osoby nemůže jmenovat, poněvadž by ohrozil jejich život.

 

Pro odlehčení

 

„BRNOX. Průvodce brněnským Bronxem“ (K. Šedá, A. Palán, L. Faulerová, K. Drinková, B. Mikila) - I v Brně, jako v jakémkoli jiném velkoměstě se nacházejí specifické čtvrti se svými problémy a typickou poetikou, která je zábavná hlavně pro pozorovatele. Parodie na klasické turistické průvodce obsahuje četné ankety, koláž z dokumentů, citace, mapky, reklamy, fotografie a kresby, nechybí ani svérázné křížovky.

 

„KKRD Boys“ (anonymní autoři) - Svérázný blog se všemi specifiky Brna s vysokou literární úrovní. Obsahově jde o bohatýrské historky z brněnských nevěstinců, privátů a hospod, v nichž převládá sex a konzumace alkoholu a drog. Anonymní autoři KKRD Boys, kteří se profilují silácky vyhraněným mužstvím, včetně otevřené misogynie, se však neváhají podle potřeby vymezovat i vůči aktuálním společenským a politickým tématům, jako jsou projevy rasismu a neonacismu.

 

„Nikdy nebylo líp“ (Ladislav Šerý) – Variace na slavnou undergroundovou knihu Jana Pelce „A bude hůř...“. Bezohledná analýza polistopadové doby, na kterou se díváme očima dětí revoluce, dnes již stárnoucích pražských intelektuálů. Marné hledání smyslu života v práci a lásce a ironické lamentování nad prázdnotou kapitalistické doby. Něco v životě zoufale chybí, přestože "nikdy nebylo líp".

 

Pro hloubavé duše

 

„Jezero“ (Bianca Bell) – absolutní vítěz Magnesie Litery a Cena evropské unie za literaturu. Drsný příběh dospívajícího chlapce, jehož přerod v muže je provázen drastickými ekologickými změnami v okolí vysychajícího Aralského jezera. Chlapec Nami pátrá po své matce a pohybuje se v kulisách neutěšeného, zapomenutého místa. Kniha ukazuje postapokalyptické podobenství o zničení přírody, po kterém následuje zpustošení lidských vztahů a nakonec i duší jednotlivých obyvatel. V závěru překvapí ostrá pointa a otevřený závěr.

 

Pro fanoušky rodinných tajemství

 

„Všechno je jenom dvakrát“ (Michal Pribáň) - vyzrálá generační výpověď, včetně barvitého líčení normalizační a polistopadové společenské atmosféry. Próza čtenáře zavádí do prostředí krkonošské chaty Karlovka, kde hlavní hrdina prožil část dětství a do níž se po letech vrací, aby spolu s dávnými přáteli podnikl výpravu do vlastní minulosti. Karlovka je prostorem Pavlových vzpomínek a také klíčem k pochopení událostí, nevyhnutelně poznamenaných podmínkami husákovské normalizace. Cesta do zákoutí vlastní paměti nabízí i problematizující čtení nedávné české historie.

 

Pro milovníky dějepisu/historie

 

„Osud jménem Ležáky“ (Jarmila Doležalová ml., Štěpán Doležal) – kniha opřena o krutou rodinnou zkušenost (autoři jsou dětmi jedné ze dvou dívek, které tragédii obce Ležáky přežily). Kniha pomáhá udržet v paměti osudy jednotlivců i celých ležáckých rodů. Mapuje cesty ležáckých dětí i jejich pobyt po jejich odvlečení. Ty, které byly vybrány na poněmčení, prošly povětšinou několika tábory a dětskými domovy, než se dostaly do pěstounských rodin. Ostatní děti byly předány gestapu a jejich další osud není dodnes objasněn. V knize naleznete i dosud nepublikované fotografie a dokumenty o cestě ležáckých a dalších protektorátních dětí.

 

„Ratajský les“ (Aleš Palán)- napínavý thriller, v němž znovu ožívá tísnivá atmosféra politických procesů padesátých let. V lednu roku 1952 bylo v lese poblíž Ratají nad Sázavou nalezeno tělo komunistické funkcionářky, která byla známá jako tvrdá zastánkyně nastupující kolektivizace. Dobová propaganda okamžitě využila situace a z vraždy umně vytvořila odstrašující případ protistátního teroru, jímž vládnoucí moc šikovně přitlačila ke zdi odbojné statkáře z celého regionu, kteří poté začali hromadně vstupovat do JZD.

 

Pro děti zvídavé

 

„Hravouka“ (T. Vostradovská) - nenásilnou a hravou formou přibližuje dětem zákonitosti a krásy přírody. Součástí knihy je také interaktivní hra dostupná na PC a mobilních platformách, která děti vtáhne do děje a nenápadně naučí látku z přírodopisu.

 

Pro děti romantické a hloubavé

 

„Překlep a Škraloup“ (T. Končinský a B. Králová) - velmi poetická pohádka, v níž se dvě drobná stvoření snaží přijít na to, proč věci stárnou, a proto se vydají až k samotnému Zubu času. Kniha dětem nenásilnou formou osvětluje filozofická moudra a důležitost všeho, co nás ve světě obklopuje. Mohou se u ní přiučit mnozí rodiče a nalézt v ní odpovědi na dětské metafyzické otázky.

 

Pro lidi řešící stáří svých blízkých

 

„Průvodce smrtelníka: prakticky o posledních věcech člověka“ (Ondřej Nezbeda) - Kniha je doslova dobrým průvodcem každého smrtelníka - čtivá, přesvědčivě srozumitelná a ve své podstatě uklidňující a pozitivní. Autor líčí vlastní zážitky a příběhy praxe z nemocnic a hospiců, z rozhovorů s umírajícími i jejich blízkými. Kniha také uvádí relevantní webové odkazy na tuzemské i zahraniční informační zdroje o tématu umírání a paliativní péče. Průvodce smrtelníka.

 

Pro všechny, které chtějí pochopit autismus

 

„Řvi potichu, brácho“ (I. Březinová, Albatros) – kniha se věnuje v poslední době velmi komunikovanému tématu autismu. Jemně a přitom bez příkras očima dítěte popisuje svět autistického chlapce a nenásilně pomáhá porozumět vzájemným odlišnostem. Knížka je skvělá ipro dospělé, které naučí, jak problém autismu přiblížit svým dětem.

 

Pro cestovatele

 

„Miloslav Stingl - Biografie cestovatelské legendy“ (Adam Chroust) - box s rozsáhlou knihou, více než 500 fotografiemi poskytující poutavý pohled na život významného českého vědce, spisovatele a cestovatele Miloslava Stingla, včetně významných mezníků české a světové historie. Pozoruhodný život a dílo Miloslava Stingla mluvícího 19 jazyky a jeho cesty po 150 zemích světa zaujme každého nadšeného cestovatele.

 

„Afrika zevnitř: kontinentem sucha a věčných proměn“ (Petr Pokorný) - kniha s poselstvím, jež po přečtení bude ještě dlouho rezonovat myslí kvůli zneklidňující budoucnosti kontinentu. Autoři se soustředí na suché oblasti kontinentu, na kterých dokumentují dramatické změny, jež Afriku postihly, postihují a postihovat budou. Záběr autorů je široký - od antropologie, přes geologii a historii až po zoologii a výsledky svého vlastního bádání zasazují do kontextu toho, co se o Africe ví, i toho, co zatím jen tušíme.