úterý 2. leden 2018 0:00

Kino tip: Zmenšování

Matt Damon hraje v originální komedii Alexandera Paynea (Bokovka) chlapíka, který se nechá s vidinou zbohatnutí dobrovolně zmenšit. Paradoxně až jako deseticentimetrový začne konečně pořádně žít.

Představte si, že byste mohli pohádkově zbohatnout. Stačilo by splnit jednu malinkou podmínku. Dobrovolně absolvovat proces, na jehož konci byste měřili pouhých deset centimetrů. Šli byste do toho? Režisér Bokovky Alexander Payne natočil velmi originální komedii o muži, který začal doopravdy žít, až když se začal na život dívat z úplně jiné perspektivy.

 

Proces zvaný celulární miniaturizace vyvinuli norští vědci jako jeden z léků na hrozící přelidnění planety. Malí lidé míň snědí a zaberou míň místa, to dá rozum. A aby do tohoto programu vstupovali lidé houfně a s nadšením, provázejí ho gigantické ekonomické výhody a trvalý pobyt v mini-milionářském ráji Leisureland. Vidina zbohatnutí do programu přivede i Paula Safranka (Matt Damon) a jeho ženu Audrey (Kristen Wiig). Bezdětní čtyřicátníci s nudnou prací a neútulným bytem stejně nevidí lepší životní perspektivu. Po absolvování vstupního pohovoru následuje nutná úprava (všechen tělesný porost a plomby musí pryč) a pak už narkóza a samotná miniaturizace.

 

Když se deseticentimetrový Paul probudí „na druhé straně“, dozví se, že Audrey nakonec vycouvala. Bohatého, ale opuštěného Paula naštěstí nenechají dlouho truchlit jeho noví „přátelé“, srbský playboy Dušan (Christoph Waltz) a jednonohá vietnamská disidentka (Hong Chau). S nimi toho prožije během pár týdnů víc než za celý svůj dosavadní život a uvědomí si, že i v malém světě lze prožít velké věci.

„Ten příběh je nádherný, vtipný a dojemný.“ Tak shrnuje Matt Damon své pocity z filmu Zmenšování. Byla by chyba vnímat ho jen jako praštěnou komedii o miniaturizaci lidí. Je to hořkosladké dobrodružné sci-fi o obyčejném člověku, který dostane druhou šanci prožít smysluplný život a naštěstí ji chytne za pačesy.

 

Paramount Pictures uvádí film Zmenšování společnosti Ad Hominem Enterprises a Gran Via Productions. Režie držitel Oscara Alexander Payne (Děti moje, Bokovka). Hrají: Oscarem ocenění Matt Damon (Marťan, Dobrý Will Hunting), Christoph Waltz (Hanebný pancharti, Nespoutaný Django), dále Hong Chau (Skrytá vada, Sedmilhářky), na Oscara nominovaná Kristen Wiig ( Marťan, Ženy sobě), Udo Kier (Melancholia), Jason Sudeikis (Kolos), na cenu Akademie nominovaná Laura Dern (Divočina, Popínavá růže), Neil Patrick Harris (Zmizelá) a Rolf Lassgård (Muž jménem Ove).

 

Na scénáři spolupracoval Payne s Oscarem oceněným Jimem Taylorem (Bokovka, Děti moje). Produkce: Payne, Taylor, držitel Oscara Mark Johnson (Rain Man, série Letopisy Narnie), na cenu Akademie nominovaný Jim Burke (Děti mojes, Kdo s koho) a Douglas Taylor. Výkonnou producentkou je držitelka Emmy Diana Pokorny (Táta je doma, Obvinění: Proces s McMartinovými). Kamera: držitel nominace na cenu Akademie Phedon Papamichael (Nebraska, Děti moje). Výprava: Stefania Cella (Black Mass: Špinavá hra, Velká nádhera). Kostýmní designérka Wendy Chuck (O Schmidtovi, Nebraska). Střih držitel nominace na cenu Akademie Kevin Tent (Děti moje, Nebraska).

 

Paul Safranek (Matt Damon) se stal svou zmenšeninou už před dlouhou dobou.

Jako ergoterapeut v Omaha Steaks se sotva uživí, takže nedokáže naplňovat přemrštěné sny své ženy Audrey (Kristen Wiig). Svých vlastních snů se vzdal, aby naplňoval očekávání ostatních. Budoucí vyhlídky bezdětného páru čtyřicátníků, který se dá stěží zařadit do střední třídy, narazily na překážky.

 

Od okamžiku, kdy Paul sledoval norského vědce dr. Jorgena Asbjørnsena (Rolf Lassgård) a jeho tým, kteří ohromili svět řešením největšího problému lidstva – přelidnění – uplynulo už deset let. Řešení? Buněčná miniaturizace známější jako zmenšování. Cíl? Přesvědčit šest procent světové populace, aby se nechalo během 200 let dobrovolně zmenšit na 13 centimetrů a minimalizovat tak riziko vyhynutí lidské populace.

 

Zmenšený život měl velký cíl. Ale vznešená snaha zachránit lidskou rasu potřebovala trochu jemnější vyladění.

 

Paul a Audrey se o možnosti lepšího života díky zmenšení dozvěděli na srazu spolužáků od svého přítele Davea (Jason Sudeikis). Paul nevěřil svým očím: Dave a jeho žena Carol, kteří nyní měřili sotva 13 centimetrů, si žili skvělý a luxusní život v bezvadně naplánované komunitě malých - Leisurelandu. Tohle museli Safrankovi vidět na vlastní oči.

 

Prohlídka Leisurelandu jim vyrazila dech. To nejlepší z velkého světa se proporcionálně zmenšilo. Výhoda? Jejich majetek v hodnotě 100 tisíc dolarů, které ve velkém světě neznamenají takřka nic, by se v malém světě změnil na skvělých 12,5 miliónů. Byli by zajištění na celý život.

 

Nevýhoda? Museli by se zmenšit na 0,0364 % jejich současné tělesné hmotnosti a objemu. Zmenšení je nevratné.

K jejich štěstí byly všechny problémy v průběhu tohoto procesu za posledních 10 let vyřešeny. A bylo rozhodnuto. Nebo aspoň tak si to Paul myslel.

 

O rok později je jasné, že se tento krok nevyplatil. Paul je rozvedený a sám, pracuje jako obchodní zástupce a žije ve svém bytě, když zasáhne osud. Paulův srbský soused, playboy Dusan Mirkovic (Christoph Waltz) a jeho obchodní partner Konrad (Udo Kier) Paulovu nudnou existenci naruší a uvedou ho do svého výnosného života plného večírků. A právě tam se Paul setkává s vietnamskou uprchlicí, disidentkou Ngoc Lan Tran (Hong Chau), která je po amputaci nohy. Ngoc Lan Tran je Dusanovou hospodyní, která byla zmenšena proti své vůli a vypovězena ze své země. Dívka, která nesnese blbce, přiměje Paula, aby poznal další negativa

 

zmenšeného světa – velký činžák na druhé straně impozantní zdi, kde spolu s dalšími zbídačelými imigranty žije.

 

Díky tomu, že se ocitne v jejím světě, začne Paul rozumět lásce, kterou si nikdy nedokázal představit, uvidí perspektivu, kterou by si nikdy neuvědomil a šanci na velkolepost, kterou nikdy poblíž sebe nespatřoval.

Uvidíme se na druhé straně

- Paul Safranek

„Krásné. Zábavné. Dojemné.”

 

Těmito slovy popisuje Matt Damon příběh režiséra Alexandera Paynea, který jej napsal spolu s Jimem Taylorem. Právě Taylor jej přitáhl k dystopickému příběhu ze současnosti, hořkosladkému sci-fi dobrodružství o obyčejném chlapíkovi, který dostal druhou šanci žít smysluplný život tak, jak on sám chce.

 

S původním nápadem přišel Jim Taylor spolu se svým bratrem, druhým producentem Douglasem Taylorem.

 

„Doug si představoval proces, během kterého můžete lidi zmenšit a potom začal počítat, aby zjistil takové věci, jako třeba kolik malých lidí se může najíst z jednoho hamburgeru,“ vzpomíná Jim. Díky nadšení z nápadu souvisejícího s pojmem „méně je více“ jako způsobu, jak se stát milionářem, se z jejich žertování brzy stal „zajímavý námět pro film“.

 

Payne začal tento námět uvádět do souvislostí. „Přemýšleli jsme o tom, že by se zmenšování stalo mezinárodním trendem, proto jsme tomu s Jimem chtěli dát smysl, díky kterému se to rozšíří po celém světě – nechtěli jsme ukázat jen to, jak to zasáhne Ameriku,“ říká. „A od toho se začne odvíjet všechno ostatní.“

 

Rozšíření hranic celého příběhu znamenalo také zdůraznění univerzální podstaty témat tohoto filmu. „Naši hrdinové jsou Američan, Vietnamka a Srb. Ve filmu uslyšíte angličtinu, vietnamštinu, srbštinu, španělštinu, norštinu, řečtinu, korejštinu, tagalštinu, arabštinu, francouzštinu a na okamžik zahlédnete i americkou znakovou řeč,“ dodává. „Neplánovali jsme udělat film, kde by bylo množství jazyků, ale posloužilo to příběhu i myšlence, že se Paulův svět zvětší, jakmile se rozhodne být menším.“