úterý 17. červenec 2018 0:00

Světově ojedinělý projekt Kořeny osobností

Světově ojedinělý projekt Kořeny osobností probíhá v Botanické zahradě hl. m. Prahy od roku 2009. V rámci tohoto projektu vysazují české i světové osobnosti vzácné či významné druhy dřevin. Přehlídka osobností je vskutku pestrá, jedná se o nejvýznamnější představitele kulturního, sportovního, vědeckého či politického života, mezi něž patří například Václav Havel, Madeleine Albrightová, Miloš Forman, Antonín Panenka, Věra Čáslavská, Karel Gott, Otakar Vávra, Marta Kubišová, Jiří Menzel a další.

Svůj strom zde dokonce zasadila i Jeho Svatost 14. dalajlama. Skutečnou raritou je strom sira Nicholase Wintona, který věnoval trojské botanické zahradě vzácný roub ze svého vlastního morušovníku černého. Nedávno přibylo 85. jméno - kosmonaut Vladimír Remek.

Se všemi osobnostmi i jejich stromy se můžete nyní blíže seznámit v knize Kořeny osobností.

 

Kniha byla v botanické zahradě slavnostně pokřtěna 14. června 2018 a to 9 kmotry. Stali se jimi prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc., houslový virtuos Pavel Šporcl, Marcus Mucha - pravnuk Alfonse Muchy, kajakářka a vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová, výtvarník Theodor Pištěk, spisovatel Ivan Klíma, prezidentka NF Kapka naděje Vendula Svobodová Pizingerová a herci Michal Klásek a Martin Barták z Divadla Spejbla i Hurvínka i s legendárními loutkami.

 

Každý z kmotrů se ke knize i projektu krátce vyslovil a společně jim připili na zdar a úspěch Rádi si zavzpomínali i na zasazení vlastního stromu.

 

Prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc.:

„Když jsem se dozvěděl, že mám být kořenem, tak jsem si řekl dobře, kořen už jsem. A šel jsem do toho. Mám totiž botanickou zahradu rád, vnímám zde svobodu, volnost. Cítím se zde vždy velmi dobře.

 

Pavel Šporcl se svěřil se svým vzpomínkami na sázení borovice Sabinovy:

„V roce 2009 jsem zasazoval strom, teď jsme se tam byli s rodinou podívat a vzpomínali jsme, že jsme ho tehdy sázeli už 4, Sofinka byla u maminky v bříšku. Jsem rád, že jsme stále spolu a můžeme náš strom obdivovat.“

 

Trojská botanická zahrada chystá pro své návštěvníky na léto i podzim mnoho zajímavých akcí, více zjistíte na www.botanicka.cz