úterý 12. únor 2019 0:00

Galerie Tančící dům o dva týdny prodlužuje výstavu Retro zima, nově potrvá do 17. března

Výstavu Retro zima za socíku v Galerii Tančící dům mohou lidé navštívit až do 17. března 2019. Unikátní výstava je pro všechny generace a navazuje na úspěšnou výstavu Retro 70. a 80. let. Téměř 1 300 vystavených předmětů jsou dochované originály zapůjčené ze soukromých sbírek anebo z Barrandovských ateliérů a České televize.

Mezi spoustu vystavených pokladů patří elektrospotřebiče dnes již kultovních značek, retro nábytek a móda včetně jedinečných kostýmů Jiřiny Bohdalové z legendárního pořadu Televarieté! Zimní retro výstavu vidělo již několik desítek tisíc návštěvníků.

 

Výstava Retro zima za socíku je pro každého, kdo si chce zavzpomínat anebo naopak objevit, jaký byl tehdy běžný život během zimních měsíců a svátků. Z důvodu velkého zájmu bude Galerie Tančící dům výstavu prodlužovat o dva týdny, tedy do 17. března 2019. „Výstavu jsme otevřeli v polovině listopadu a od té doby ji navštívilo několik desítek tisíc lidí. Jsem rád, že můžeme Retro zimu prodloužit, navíc když zima venku ještě zdaleka nekončí. Nicméně přípravy na příští výstavu jsou v plném proudu,“ prozradil ředitel Galerie Tančící dům, Robert Vůjtek.

 

Prosklené přízemí Galerie Tančící dům se na několik měsíců proměnilo ve sváteční retro výlohu obchodního domu Kotva. Nechybí zde spotřebiče úspěšných značek elektroniky jako je Eta či Tesla, bez kterých se žádná domácnost neobešla.

 

Součástí expozice je jedinečná soukromá sbírka hraček ze 70. a 80. let z muzea v Rychnově nad Kněžnou, která vzniká již téměř 50 let a některé exponáty nebyly zatím nikdy vystaveny. V dětském patře je interaktivní herna pro děti, kde jsou vystavené originály od různých dětských ilustrátorů a autorů slavných Večerníčků. Na výstavě je i dětský koutek s tradiční stavebnicí firmy Seva, se kterou si kdysi všichni hráli. V herně si děti mohou vyrobit masopustní masky.

 

Poslední patro je sondou do každodenního života v Československu období 70. a 80. let a je věnováno elektronice a různým předmětům každodenní potřeby. Vystaveny jsou výrobky předních národních podniků, jako byly Madeta, Kofola, Eta, Fatra, JAWA, Tesla a jiné. Na výstavě si lze prohlédnout, jak vypadaly původní produkty a obaly potravin, zároveň je zde vystaveno dobové oblečení, které se dalo koupit v sektoru nebo bylo ušito na zakázku či doma podle časopisu Burda.

 

Autorkou výstavy Retro zima za socíku je Jana Sommerová, spoluautorkou Nadia Klempířová. Výstava bude v Galerii Tančící dům otevřena do 17. 3. 2019 každý den mezi 9:00 a 20:00.

 

14. 11. 2018 – 17. 3. 2019

Výstava Retro zima za socíku

Galerie Tančící dům

Jiráskovo náměstí 6, Praha