úterý 2. červenec 2019 0:00

Ze zpěváků se stane divá zvěř!

Pro někoho je léto obdobím dovolených, zvolnění a relaxace. Pro herce z Divadla Hybernia se však letošní letní měsíce stanou synonymem dřiny, zkoušek, akrobatického létání a studování opic. Od začátku října ovládne jeviště divoký Tarzan a jeho opičí rodina. Nebude chybět létání na liánách, akrobatické kousky a na diváky čeká i milostný příběh s pořádnou dávkou dobrodružství.
Tomu všemu předcházejí dlouhé hodiny tréninku nácvik choreografie. Jak to vypadá za oponou divadla, kde Tarzani David Gránský, Peter Pecha a Vojtěch Drahokoupil pečlivě nacvičují?

 

Venku panují tropická vedra, takže herci si už teď můžou připadat jako v džungli, kde vyrůstá hlavní postava Tarzana. „Kdybych mohl strávit den v opravdové džungli, tak by mě velmi zajímal ekosystém, všichni tvorové a zvířata, které jsem nikdy neviděl. A samozřejmě bych zjišťoval, kde je voda, abych tam vůbec přežil," říká Peter Pecha. A jeho kolega Vojtěch Drahokoupil by v džungli hlavně hledal samotného Tarzana!

Herce má pod palcem zkušená choreografka Ivanna Hannichová, která už má ohledně představení jasnou vizi.

 

„Vždy je pro mě inspirací hudba a příběh, který by měla choreografie vyprávět nebo pocit, který by měla vyvolat. Inspiruji se pohyby zvířat, které přemodeluji na jeviště. Nejde o imitaci opic nebo leoparda, jde o zpracování jejich pohybů a převedení do tanečně-jevištní formy. Inspirací je tedy příroda, příběh, různá vystoupení závěsné akrobacie a lidé, se kterými pracuji. Každý by měl mít svůj charakter, věk a postavení tak, jak to ve skupinách opic bývá a ideální stav je, když jsou umělci sami kreativní a cítí se pak lépe v tom, co představují. Je to pak mnohem zábavnější i pro diváky," přibližuje dění na pódiu.

 

Při tvorbě choreografie bude vycházet ze schopností jednotlivých herců. „Zároveň očekávám, že se kluci budou chtít naučit nové věci, dostanou se mimo svou komfortní zónu a přijmou výzvy, které role Tarzana vyžaduje." Každý z herců je úplně jiný, ať svými dovednostmi či stavbou těla. Hannichová předpovídá, že každý bude jiný i v celkovém pojetí role. Diváci však nemusí mít strach, že jeden předvede větší show než druhý, i přes všechny rozdíly budou vystoupení jednotná.

 

Nejvyšším a "nejnamakanějším " Tarzanem bude Peter Pecha. Pro toho byl prý i kotoul na základní škole neskutečná dřina, natož další gymnastické úkoly. To se za ta léta zkušeností změnilo a teď jde do tréninku s vervou. „Snažím se hodně cvičit, protože po prvních zkouškách na šálách a lanech vím, že je to úplně jiný princip, jiný pohyb a budu na to muset být velmi dobře fyzicky připravený. Už po pár trénincích jsem si doslova odpálil ruce a úchop," popisuje náročnou přípravu.

 

Tělocvik nepatřil mezi oblíbené předměty ani pro Vojtěcha Drahokoupila. „Nikdy jsem v něm nevynikal, ale o to víc mě to teď baví. Je to obrovská výzva a jdu do toho naplno," říká nejmladší představitel Tarzana. Ten má navíc po úrazu ramene, takže si tréninzích bude muset dávat o to větší pozor.

 

„Těším se na všechno. Na hudbu, kolegy, diváky, kapelu... A hlavně na to, že budu moct vždycky na tři hodiny vypadnout z reality do džungle a užit si opičárny na jevišti," libuje si Peter Pecha.

 

Všichni se těší, až díky Tarzanovi proniknou do tajemství jeho života, mluvy i pohybů. Čeká je zpěv je chvílích, kdy budou zavěšeni na laně s podporovou živého orchestru hrající hity Phila Collinse. Do toho okolo nich budou létat profesionální akrobaté s originálními kostýmy opic. Navíc budou mít Tarzani oporu ve výkonech dalších skvělých účinkujících: Josefa Vojtka, Michaely Gemrotové, Evy Burešové, Petry Vraspírové, Dity Hořinkové, Mariána Vojtka, Ernesta Čekana, Ivany Korolové a mnohých dalších.

 

Celý ansámbl se už pustil do práce s plným nasazením, aby pro diváky přichystal dechberoucí a zábavné představení. Tarzan bude mít premiéru 3. října v Divadle Hybernia a lístky jsou již k dispozici v předprodeji.

 

Muzikál přichází do Prahy díky osobní iniciativě a podpoře pana Milana Fily, majitele investiční skupiny EI. Divadlo Hybernia je součástí ECO-INVETMENS a.s. což je česko-slovenský průmyslovo – investiční holding, který pokrývá dlouhodobé investice v rámci celé Evropy. Hlavními oblastmi investicí je výroba celulózy a papíru, energetika, zpracování masa, reality a telekomunikace. Od jeho založení, je holding přítomný ve více charitativních projektech v oblasti zdravotnictví, vzdělání, kultury a sportu.

 

Foto: Divadlo Hybernia