úterý 13. květen 2014 0:00

X-Men: Budoucí minulost

Zmutovaným hrdinům X-Men hrozí definitivní zánik. Jejich rasa byla vždy na pokraji vyhynutí, ale teď je ta hrozba ještě reálnější než kdy jindy. Jediná cesta ke spasení vede přes minulost, na samý začátek řetězce událostí, které stávající nebezpečí vyvolaly.

K bytostem s výjimečnými schopnostmi se vrací režisér Bryan Singer, strůjce jejich mimořádného úspěchu. Spolu s ním ve filmu X-Men: Budoucí minulost přichází i nejvíc mutantů v historii této ságy.

Díky tomu, že se film odehrává ve dvou časových rovinách, objeví se v něm hned dvě podoby vůdce „hodných“ X-Men, profesora Xaviera (Patrick Stewart, James MacAvoy) a jeho protivníka Magneta (Ian McKellen, Michael Fassbender). Pouze Wolverine (Hugh Jackman) zůstává stále stejný díky schopnosti nestárnout a bleskurychle se uzdravovat. Právě on proto dostane zdánlivě šílený úkol, vrátit se v čase a zabránit tomu, aby se z bývalých přátel stali soupeři na život a na smrt. Jedině spolu totiž mohou v budoucnosti čelit síle, která předčí i jejich unikátní schopnosti.

Režisér Bryan Singer obsadil režisérskou židli už u prvních dvou dílů filmové série o těchto superhrdinech z komiksů společnosti Marvel Comics. „Na začátku celou ságu lehce zrekapitulujeme,“ říká. „Některé scény a záběry mají divákům sloužit jako nápověda. Na jednu stranu je fajn, když si znalci ve filmu sami něco najdou, na druhou stranu jsme ale chtěli, aby si ho užili i lidé, kteří dosud s X-Men nepřišli do styku.“

DF-16942Rv6

Zmutovaným hrdinům X-Men hrozí definitivní zánik. Jejich rasa byla vždy na pokraji vyhynutí, ale teď je ta hrozba ještě reálnější než kdy jindy.

Jediná cesta ke spasení vede přes minulost, na samý začátek řetězce událostí, které stávající nebezpečí vyvolaly. K bytostem s výjimečnými schopnostmi se vrací režisér Bryan Singer, strůjce jejich mimořádného úspěchu. Spolu s ním ve filmu X-Men: Budoucí minulost přichází i nejvíc mutantů v historii této ságy.

Díky tomu, že se film odehrává ve dvou časových rovinách, objeví se v něm hned dvě podoby vůdce „hodných“ X-Men, profesora Xaviera (Patrick Stewart, James MacAvoy) a jeho protivníka Magneta (Ian McKellen, Michael Fassbender). Pouze Wolverine (Hugh Jackman) zůstává stále stejný díky schopnosti nestárnout a bleskurychle se uzdravovat.

Právě on proto dostane zdánlivě šílený úkol, vrátit se v čase a zabránit tomu, aby se z bývalých přátel stali soupeři na život a na smrt. Jedině spolu totiž mohou v budoucnosti čelit síle, která předčí i jejich unikátní schopnosti.

Režisér Bryan Singer obsadil režisérskou židli už u prvních dvou dílů filmové série o těchto superhrdinech z komiksů společnosti Marvel Comics. „Na začátku celou ságu lehce zrekapitulujeme,“ říká. „Některé scény a záběry mají divákům sloužit jako nápověda. Na jednu stranu je fajn, když si znalci ve filmu sami něco najdou, na druhou stranu jsme ale chtěli, aby si ho užili i lidé, kteří dosud s X-Men nepřišli do styku.“

X-MEN: MINULÍ A BUDOUCÍ

Budoucnost a minulost propojuje Hugh Jackman. Jackman hrál v posledních čtrnácti letech Wolverina sedmkrát, což popisuje jako „neuvěřitelný a vzácný dar“. Je to postava, která definovala jeho kariéru, ale jako herce ho nikdy neomezovala. Jackman zná Wolverina lépe než kdokoli jiný a návrat Logana do světa X-Menů popisuje jako „znovuzrození“.

„Logan se po velmi dlouhé době opět cítí jako součást týmu X-Menů,“ pokračuje Jackman. „Vyrovnal se se skutečností, že jeho zloba je také jeho největší zbraní. Je to bojovník, který se smířil se sebou samým. Vzhledem k tomu, že je to jediný mutant, který má schopnost vlastní regenerace, nabídne se Logan jako dobrovolník pro cestu časem zpět, aby zabránil apokalypse mutantů, jíž čelí X-Meni budoucnosti.“

Wolverine je díky svým mutantím schopnostem mezi X-Meny jediný, který je schopen cestu podniknout. Singer vysvětluje: „Cesta do tak hluboké minulosti by komukoli jinému rozvrátila vědomí. Je tu jen jedna jediná osoba, která má takové regenerační schopnosti, aby cestu přežila, a sice Wolverine. Jelikož nestárne, mohl Hugh při cestování

Wolverinova vědomí do svého mladšího já hrát obě verze postavy. Takže to pro mě i pro Hugha byla velká příležitost.“

V průběhu jejich vztahu se Charles Xavier stále snažil Logana získat pro filosofii X-Menů, dostat se k němu blíž a zkrotit jeho hněv. V Budoucí minulosti si však vymění role. Nyní se Logan snaží přesvědčit mladšího Charlese, aby v sobě našel víru.

„Odehrává se mezi nimi zvláštní poezie,“ poznamenává Singer. „V prvním filmu, X-Men, pomáhá Xavier Loganovi najít si své místo ve světě mezi X-Meny. V Budoucí minulosti musí Wolverine cestovat zpět v čase a pomoci Xavierovi slepit dohromady jeho život rozbitý na kousky a zachránit budoucnost.“

Možná, že je to Wolverinova nejnáročnější mise, protože, jak ve filmu říká, „trpělivost není moje nejsilnější stránka“.

Jackman byl rád, že se vrací, i když dokončil Wolverina pouhých pár měsíců před tím, než se vydal do Montrealu točit X-MEN: BUDOUCÍ MINULOST. To pro něj znamenalo, že místo aby se dostával do formy, musel si jednoduše formu udržet. Ne že by však jeho režim byl nenáročný. Herec musel každé ráno před líčením a úpravou vlasů 45-

90 minut cvičit. I jeho jídelníček byl velmi přísný, sestával převážně z grilovaných kuřat a dušené zeleniny. Jedl každé dvě hodiny, často v průběhu scén nebo zkoušek. Před natáčením konkrétní scény si dal 15 minut extrémního posilování a den končil dalšími 45 minutami v posilovně.

Jackman byl vděčný za příležitost se opět sejít s Berryovou, McKellenem a Stewartem, s nimiž se přátelí už od prvního filmu X-Men, a také se Singerem, jemuž Jackman připisuje zásluhu za svůj průlom v Hollywoodu. I práce s mladými herci byla lákavá. Výmluvný byl okamžik, kdy Jackman kráčel kulisami Modré chodby s Nicholasem Houltem, který poznamenal: „Vzpomínám si, že jsem X-Men viděl poprvé, když mi bylo asi osm.“ Tehdy si Jackman uvědomil, jak kultovním se svět X-Menů stal.

Dalším veteránem série je Ian McKellen, jehož profesní vztah se Singerem začal filmem Nadaný žák, který Singer režíroval a produkoval. Už od první spolupráce se McKellen obdivoval Singerovu nadšení pro projekty, na nichž pracoval, a jeho oddanosti

publiku. I McKellen má velkou úctu k divákům. Jakožto divadelní herec s klasickým vzděláním při svém výkonu čerpá z jejich energie a nadšení.

Herec považuje svou postavu Magneta za čestného muže s tragickou minulostí, jehož smutek přivedl k objevení své nadlidské schopnosti přitahovat a ovládat kovy. V očích McKellena je Magneto nejmocnějším mutantem, minimálně pokud jde o jeho fyzické možnosti. Jeho zármutek a zlost ho sice staví do nepřátelské pozice vůči společnosti, ale v Budoucí minulosti se spojí se svými protivníky, aby zajistil přežití mutantů. Díky novému kostýmu jeho postava „vypadá jako někdo, kdo to myslí vážně“, jak říká McKellen. Ne že by o tom někdo kdy pochyboval.

Patrick Stewart, který už Charlese Xaviera/Professora X hraje přes čtrnáct let, nebyl

nijak překvapen, že se jeho postava v Budoucí minulosti vrací. Úspěch série byl ohromující a Stewart tušil, jakým směrem se příběh ubírá. Kromě toho to „Jamesi McAvoyovi bude rok dva trvat, než bude opravdu vypadat jako já,“ žertuje.

Stewart byl rád, že může opět pracovat se Singerem, jehož vize byla pro ambicióznost i úspěšnost filmů určující. Jednou ze změn, které Stewart během let zaznamenal, byl přístup k přípravě projektu takového rozsahu. Nikdy předtím na 3D filmu nepracoval, ani neviděl předběžné animované vizualizace svých scén. Celý proces se stal složitějším, ale také přesnějším, a Stewarta nadchl skoro stejně jako to, že konečně letěl X-Jetem. Kromě toho má Xavier tentokrát vozík, který se „doopravdy vznáší!“, básní Stewart.

Skotský herec James McAvoy se vrací v roli mladého Charlese, který v tomto příběhu ztrácí naději, podléhá chmurným myšlenkám a je zranitelnější než kdy jindy. Jak popisuje Shuler Donnerová, „Budoucí minulost připravuje půdu pro jeho další vývoj“. Podle McAvoye měla jeho postavy vždy „obrovské zásoby empatie. Dokáže se k lidem přiblížit, cítí jejich bolest a umí jim pomoci s ní pracovat a stát se silnějšími a lepšími.“