úterý 29. duben 2014 0:00

Kino tip: Divergence

Do České republiky se blíží nový filmový fenomén – Divergence. Ve světě budoucnosti jsou lidé rozděleni na pět frakcí podle svých dobrých vlastností. Každá vyznává jiné hodnoty, společně ale vytvářejí harmonický celek. 

Jenže hlavní hrdinka Tris do žádné škatulky nezapadá a test ukáže, že je divergentní - nebo-li má předpoklady a talent pro více frakcí. Systém okamžitě ukáže svou odvrácenou tvář a z Tris se stává lovná zvěř. Kdo se liší, znamená hrozbu. Hrozbu je třeba zlikvidovat.

Dobrodružná akční fantasy byla natočena podle úspěšného románu Veroniky Rothové Divergence, prvního dílu z celé trilogie Divergence, Rezistence, Aliance. Knih se prodaly miliony kusů a s úspěchem vyšly i u nás. Díky převaze akce, napětí a dobrodružství nad romantikou bývá Divergence přirovnávána k jinému trháku – k Hunger Games.

qWbFoDPEDayfUMkaAYW1xxeSk8Lh2PpSri1BF9JguDrt6snIoiQJA31QhxoJXBMmpGifMhI

Hlavní záporné role se překvapivě ujala Kate Winslet, matku Tris hraje Ashley Judd. Divergence vydělala v amerických kinech 100 milionů dolarů během 10ti dnů. Za úspěchem filmu stojí zejména ústřední dvojice. Tris hraje Shailene Woodley, její mužský protějšek a dalšího zástupce skrývajících se divergentních lidí hraje Theo James. „Když se poprvé ocitli v jedné místnosti, okamžitě bylo vidět, jak to mezi nimi zajiskřilo. Shailene je hodně silná herečka, ale Theo se od ní nenechal převálcovat. Ona jím byla okouzlená, on jí byl zaujatý,“ popisuje režisér Neil Burger a dodává: „Lidi se mě pořád ptají, jestli ti dva spolu chodí. A já odpovídám: Víte co? Měli by.“

Příběh je nabitý děsivými zkouškami statečnosti nejrůznějšího druhu - sežrání zaživa hejnem vran, utonutí ve skleněném akváriu, pózování jako živý terč pro vrhače nožů nebo skok z výškové budovy. Natáčení tak bylo plné nebezpečných akčních scén. Jednou z nich je naskakování a vyskakování z rozjetého vlaku, což je mezi Neohroženými běžný způsob cestování. „To byla jedna z nejnáročnějších scén, protože jsem ji chtěl točit se skutečným vlakem, nechtěl jsem, aby herci jen skákali ve studiu na zeleném pozadí,“ vysvětluje režisér Neil Burger. „Takže jsme si nechali postavit vlastní vlak a herci skutečně vyskakovali z rozjetých vagónů.“

eeae

Producentem Divergence je Vanessa Taylor, která se podílela na vzniku úspěšné TV série Hra o trůny. Titulní píseň k filmu složila Ellie Goulding - čerstvá držitelka ceny Brit Awards 2014 pro nejlepší britskou zpěvačku. Ke skladbě „Beating Heart“ vznikl také stejnojmenný hudební videoklip s dosud nezveřejněnými záběry z filmu.

Svět Divergence

Chicago budoucnosti. Neznáma katastrofa zpustošila celé město, rozpadlé budovy se tyčí jako memento zmaru k obloze a populaci tvoří pouze zlomek počtu původních obyvatel. Celá společnost je rozdělena do pěti frakcí, z nichž každá vyznává jiné hodnoty, ale všechny vzájemně spolupracují a vytvářejí zdánlivě harmonický celek. Hlavní hrdinkou je Beatrice, jež se narodila do rodiny patřící k frakci Odevzdanost, ale vždycky cítila, že obětovat se pro dobro ostatních není to, co by sama chtěla. A proto, když v šestnácti letech podstoupí Obřad volby (povinný rituál, při kterém si všichni šestnáctiletí musí zvolit svou budoucí frakci, k níž pak již budou patřit celý život), přestoupí k Neohroženým – frakci, která se naopak vyznačuje odvahou, divokostí a nerespektováním pravidel. Ovšem tato volba pro Beatrici znamená i ztrátu rodiny, protože jak říká základní pravidlo společnosti „frakce je víc než krev“.

Během úvodního výcviku si Beatrice změní jméno na Tris a doufá, že nyní začne nový život – život podle svých představ. Tvrdě trénuje, s maximálním nasazením se zúčastňuje všech misí, ale i zde se projeví její odlišnost – je divergentní (má předpoklady pro více frakcí, její myšlení není šablonovité, a tím ohrožuje fungování celé společnosti). A postupně zjišťuje, že ani údajně dokonalé uspořádání není bez chyb. Naopak – napětí postupně stoupá a hrozí, že sežehne vše, co mu stojí v cestě, včetně Tris.

O KNIŽNÍ TRILOGII

Divergence je prvním dílem trilogie – jednotlivé díly se jmenují Divergence (v originále Divergent), Rezistence (v originále Insurgent) a Aliance (v originále Allegiant) – a je debutem třiadvacetileté autorky Veronicy Rothové, která vystudovala tvůrčí psaní na Northwestern University. V současnosti žije v Chicagu a pracuje jako spisovatelka na plný úvazek. Ihned po vydání knihy bylo jasné, že se jedná o mimořádně úspěšný debut. Okamžitě se zařadila na přední místa v žebříčku bestsellerů, prodalo se jí několik desítek milionů kusů a byla přeložena do desítek jazyků. Stejně úspěšně se vedla i další dvě pokračování. Veronice Rothové se podařilo vytvořit mimořádně poutavý dystopický svět (Opak utopického dokonalého světa. V dystopické budoucnosti je společnost naopak určitým způsobem deformována.), v jehož kulisách rozehrála strhující příběh plný neočekávaných zvratů, napětí a akce. Celá trilogie oslovila miliony čtenářů.