sobota 22. listopad 2014 0:00

Vychází kniha Karolína, domácí kuchařka

Karolína Kamberská je gastronomická novinářka, písničkářka, básnířka a matka tří dětí. Donedávna její recepty i články o gastronomii znali hlavně čtenáři a čtenářky časopisů, ale od září letošního roku se okruh nadšenců rozšířil i o řadu televizních diváků. Na TV Prima totiž Karolína svým typickým, bezprostředním stylem vaří v pořadu Karolína, domácí kuchařka.

„Mou největší inspirací jsou kuchařky – často ty staré, které jsem vyštrachala někde v antikvariátu. Poklady v nich schované přetvářím tak, aby nám chutnaly i v 21. století..." říká Karolína.

 

A netají se faktem, že kuchařky ze své sbírky často čte před spaním místo románů. Její posedlost se postupně zúročila – Karolíniny recepty mají velmi dobré ohlasy nejen mezi čtenáři a diváky, ale i mezi gastronomickými odborníky.

 

Proto je knižní vydání receptů logickým pokračováním její práce. „Nikdy jsem nesnila o pořadu v televizi, pořád jsem trošku v šoku, že se to povedlo. O kuchařce jsem však snila často. A tak mám ze svého debutu ohromnou radost," říká autorka k vydání své knihy. Ta obsahuje nejen recepty z televizního pořadu, ale i řadu dalších původních receptů. Je členěna do šesti kapitol, a tak zde najdete pohromadě například jídla inspirovaná kulinárním uměním první republiky (kapitola Po babičce), ale třeba rychlá a efektní jídla pro návštěvy (kapitola Živo v domě).

 

Ve čtvrtek 20. listopadu knihu Karolína, domácí kuchařka pokřtila Mirka Zlatníková, zakladatelka časopisu Marianne. „Je to poctivá novinářská kuchařka – a teď myslím knihu i Karolínu. Se stejnou láskou jako k jídlu přistupuje i ke svým divákům a čtenářům. Karolína vás během vaření nezradí a neopustí. Půjde s vámi krok za krokem, zjistí pro vás všechno, co potřebujete vědět, a zařídí, abyste byli ve vaší kuchyni slavní a úspěšní. Její kuchařka není ani o ní, ani o její slávě. Je stejná jako Karolína: profesionální, pokorná a skvělá."

 

Autorkou fotografií je Silvie Kolevová spolu se stylistkou Terezou Beránkovou, food styling Milan Hořejš, Marin Bušek a Jan Bušina. Knihu graficky upravil Jan Forejt a studio Formall, odpovědná redaktorka je Dana Obermajerová. Kniha má 208 stran, doporučená maloobchodní cena je 399 Kč. Knihu vydala a televizní pořad Karolína, domácí kuchařka vyrábí NOW Productions.