čtvrtek 11. červen 2015 0:00

Euforická vlna Rock for People zasáhne i Plzeň

Kapely z dvaceti evropských států a tisíce návštěvníků z ČR a zahraničí. Taková je měsíc před začátkem bilance festivalu Rock for People Europe, který jako součást programu Evropského hlavního města kultury v Plzni už 3. července naváže na jeho veleúspěšnou hradeckou edici. Srdcem festivalu se stane Kreativní zóna DEPO2015 a přilehlý břeh Radbuzy.

Návštěvníci si budou moci vybírat z pestrého evropského hudebního menu o zhruba 70 položkách, k dispozici jim bude jedna obří venkovní stage a další dvě vnitřní.

 

„Je dobře, že se do Plzně dostává festival, který využívá industriální prostory, jež ještě před rokem sloužily jako zázemí autobusů a trolejbusů. Osobně jsem zvědavý, jak se podaří přenesení akce z velkého královéhradeckého letiště do plzeňského středu města. Vzhledem k avizovaným headlinerům festivalu se dá, myslím, očekávat velká návštěvnost i úspěch celého projektu," uvedl primátor města Martin Zrzavecký.

 

Skvělou zprávou je, že do RFP Europe se aktivně zapojilo mnoho plzeňských fenoménů, včetně fotbalové Viktorie nebo hokejového klubu. Držitelé jejich permanentek budou mít vstup na festival se slevou. „Jsme nadšeni energií a entuziasmem, které z obyvatel Plzně i celého kraje cítíme i díky spojení s Evropským hlavním městem kultury 2015. Ve skrytu duše jsme doufali, že místní přijmou festival za svůj. Ale že se stane tak rychle a v takové šíři, nás zaskočilo. Samozřejmě příjemně," říká Michal Thomes, který spolu s Petrem Fořtem stojí v čele Rock for People.

 

Objevování nahrává rovněž rozložení Rock for People Europe, který je promovaný sloganem „Zážitky open-airu, komfort velkoměsta." Fanoušci mohou využít nejen bohaté nabídky ubytování a další služeb v Plzni, ale využít i množství dalších kulturních akcí probíhajících pod hlavičkou Plzeň 2015 – Evropské hlavní město kultury.

 

Více informací na www.rockforpeople.cz. Vstupenky na Rock for People Europe jsou v prodeji na www.ticketsforpeople.cz. Celofestivalový pass lze nyní pořídit za 1 440 Kč, jednodenní vstupenky jsou v prodeji od 750 Kč.

 

V podmanivém areálu DEPO2015 a protilehlé Papírně u řeky Radbuzy, kde bude večerní scéna, od pátku 3. července do neděle 5. července vystoupí zhruba sedmdesát domácích i zahraničních kapel, DJs a dalších umělců, mezi nimi jako hlavní hvězda proslulá britská kapela Motörhead. Z Rakouska do Plzně zamíří pionýři

 

elektroswingu Parov Stelar, kteří před pár dny vypustili do světa nové album s názvem The Demon Diaries. Bude velmi zajímavé sledovat, jak se o žánr swingu „poperou" s domácím apoštolem Vojtěchem Dykem a jeho B-side Bandem.

 

Mezi dalšími taháky festivalu jsou potvrzeni například nestárnoucí Guano Apes z Německa, v našich končinách populární partička Modestep v Live verzi, jež ve své tvorbě umně kombinuje rock s dubstepem a drum'n'bassem. Dále kytarista a skladatel Fink, hitmakeři The Ting Tings či enfant terrible ostrovní scény, muzikant a zpěvák, Peter Doherty. „Potenciál a dramaturgický záběr festivalu skvěle ilustruje například francouzská parta Scarecrow, která nabízí úžasný mix hip hopu a blues. Ve Francii už plní haly pro pět a více tisíc lidí a nepochybuji, že tomuto novému hudebnímu kánonu podlehnou i návštěvníci, které do Plzně přivábí zvučnější jména," doplňuje Michal Thomes.

 

Své zastoupení budou mít na Rock for People Europe i stálice české hudební scény. Návštěvníci se mohou těšit na zmíněného Vojtu Dyka s jeho B-Side Bandem, který na RFP v Hradci Králové předvedl famózní show, Skyline, Vladimira 518 a soustu dalších. Součástí budou také vystoupení plzeňských kapel, které vzešly z otevřené výzvy pořadatelů festivalu, tzv. bitvy o Plzeň. Z bezmála čtyř desítek přihlášených vybrala porota kapely Donnie Darko, Johnny Survived a Love Earth.

 

Rock for People se pravidelně snaží představit domácímu publiku interprety, jejichž kariéra v současnosti více či méně prudce startuje. „Dramaturgii jsme přizpůsobili evropskému střihu, ale stále se držíme našeho osvědčeného modelu. Chceme nejen přivážet známé kapely, ale snažíme se do zorného pole širší veřejnosti dostat i nějaká čerstvá jména z nejrůznějších žánrů," vysvětluje Michal Thomes. Milovníky indie rocku tak potěší například držitelé ceny European Border Breakers Awards za nejlepší nový evropský hudební počin roku 2013, finská parta French Films. Za pozornost stojí také nizozemská parta De Staat, čtveřice španělských maniaků GoMad! & Monster kombinující akustické rockové a elektronické prvky s démonickou a energií pulsující show, nebo čerstvý objev JoyCut z Itálie.

 

Chybět nebude ani bohatý doprovodný program včetně outdoorových aktivit, četných výstav, workshopů či třeba kinokavárny. Návštěvníci festivalu dostanou navíc od partnera akce - společnosti Plzeň 2015 volný vstup na právě probíhající výstavy v DEPO2015. „Díky tomu se kromě nabité hudební nabídky v Plzni seznámí také se špičkou evropského moderního designu na výstavě DOMUS či s díly sochaře Čestmíra Sušky v podobě několikametrových kovových objektů na nádvoří depa. Shlédnout mohou i poutavou sondu do života Plzeňanů – výstavu rodinných fotografií, zaslaných přímo samotnými obyvateli města.

 

Návštěvníky chceme pozvat i mimo prostory depa, a sice do Black boxu Nového divadla, kde s festivalovou vstupenkou zdarma uvidí progresivní umění respektovaného japonského umělce a skladatele elektronické hudby Ryojiho Ikedy a jeho vizuálně zvukovou instalaci s názvem Test Pattern [N°7]," zve za Plzeň 2015 ředitel Jiří Suchánek.