pondělí 21. prosinec 2015 0:00

KVĚTINOVÝMI ŠPERKY ROZHODNĚ UPOUTÁTE POZORNOST

Květinové šperky nejsou jen výsadou nevěst, ale nachází své uplatnění u dam při společenských událostech všeho druhu. Třeba léto 2015 ve vlasech dívek a žen nebylo skoupé na přízdoby různobarevnými květy a kvítky.

Květinové šperky nejsou sice úplnou novinkou, už tady několikrát byly, ale zdá se, že tento trend si neúprosně žádá nadcházející plesová sezona, která však klade vyšší a vyšší nároky, nikoli na složitost, ale na odolnost a přirozenost květů.

 

Květinové šperky z autorské dílny floristy Pavla Hrušky jsou většinou vystavěny na drátěné konstrukci, která plně respektuje specifické nároky jako je typ osobnosti, barva a střih róby, ale nutně také bere ohled na typ společenské události. Šperky sice také zdobí živými květy, ale pro ty své našel zalíbení především v lyofilizovaných (vysušovaných zamrazením) květech, které si zachovávají své vlastnosti, jako je barva, tvar či velikost.

 

Pavel Hruška potvrzuje: „Květy jsou opravdu jako živé. Pokouším se je zapracovávat do moderních aranžmá, ale také je používám jako drahokamy do svých květinových šperků, které jsou velmi žádané. Vše musí být sladěno, jinak rozpačitý dojem může otrávit své nositelce celý večer," říká zkušený florista.

 

A jaký šperk se dá v dílně floristy zhotovit? Až se chce říci jakýkoli, ale každá společenská událost má svá pravidla, která by měla být svázána především vkusností a výjimečností, pak už je to jen na odvaze, zda dáma vynese náhrdelník (také obojek), náramek, čelenku, spony do vlasů, brož či prsten.

 

Na rozdíl od živých květů lyofilizované déle vydrží a nemusíte hledět na trvanlivost rostlin, nemusíte mít ani strach z toho, že květy záhy povadnou. Není ani náročný na ukládání, i když krabička s průhledem mu jistě sluší. V současné době se Pavel Hruška (http://www.hruskadesign.eu/) společně se zástupci sekce Lyoflora (http://www.lyoflora.cz/) věnuje vývoji vysoušení květinových vazeb a vize směřuje především k uchovávání například svatebních kytic.