středa 16. srpen 2017 0:00

Manolo Blahník vystavuje v Praze

Od 11. srpna do 12. listopadu 2017 můžeme obdivovat kouzelné botky Manola Blahníka v pražském Museu Kampa na výstavě Art of Shoes. Je zde představena retrospektiva 45 let práce tohoto španělského návrháře. Jeho vynalézavost a řemeslná zručnost dokázaly setřít hranici mezi módou a uměním.

Blahník společně s kurátorkou výstavy vybral ze soukromého archivu 212 párů bot a 80 kreseb, jež představují odraz jeho tvorby. Legendární návrhář se netají se zdroji inspirace, jimiž mu byla příroda, umění, architektura, cestování a společenské vlivy.

 

V první části výstavy nazvané Gala jsou vystaveny modely, v nichž Blahník nejvíce popustil uzdu své fantazii a najdeme zde modely nejextravagantnější a nejstylovější ze všech autorových výtvorů. Perlou této sekce jsou boty, které Blahník vytvořil pro film Marie Antoinetta režisérky Sofie Coppoly. Inspirací mu byly knihy o poslední francouzské královně, díla rokokových malířů a skutečné boty z 18. století, které studoval ve světových muzeích.

 

Druhá část výstavy představuje geografické a společenské vlivy – návštěvníci zde uvidí modely inspirované Španělskem, Itálií, Afrikou, Ruskem, Anglií a Japonskem. Třetí část je věnována botám, které byly vytvořeny pod vlivem umění a architektury a ve čtvrté sekci se zrcadlí Blahníkova láska k přírodě. Hlavně to jsou rostliny, které ho inspirují, což je patrné již od představení první kolekce.

 

Další oddělení „ Materiály “ zahrnuje výběr modelů z nejrůznějších textilií - taftu, hedvábí, vlny, plátna, bavlny, brokátu a mnoha dalších. Znalost materiálu je podstatou dokonale provedeného stylu a Blahník se jeho studiu věnuje již přes 50 let.

 

Jádrem výstavy je poslední rozsáhlá část, ve které jsou umístěny modely věnované osobnostem, jež na Blahníka měly největší vliv: od Anny Piaggi (legendární editorky Vogue) přes Brigitte Bardot po zpěvačku Rihannu.

 

Manolo Blahník je jednou u nejvlivnějších postav současné módy a můžeme být hrdí na to, že má české kořeny - narodil se na Kanárských ostrovech španělské matce a českému otci. Je osobností, která dokázala povznést boty do světa umění.