středa 23. srpen 2017 0:00

Černé diamanty? Jsou sofistikované a podporují tvořivost a invenci

Černá barva obecně znamená smutek a smrt, ovšem zcela opačně je tomu v případě černého diamantu. Šperky s těmito kameny v sobě nesou speciální význam jak pro dárce, tak i pro obdarovaného – symbolizují vášeň a sílu. Pokud tedy chcete naplno vyjádřit svoje city a současně posílit s partnerem svůj vztah, rozhodně není třeba se bránit prstenu s černým kamenem. 

Unikátní, dramatické i sofistikované, to jsou šperky pyšnící se černými kameny. Jejich symbolika však není dána pouze trendy poslední doby, ale učarovala lidem již před staletími. Už tehdy věřili, že diamanty dokáží pozvednout vnitřní sílu člověka, poskytnout svému nositeli balanc i zlepšit vzájemné vztahy mezi lidmi.

 

V dnešní moderní době jsou jeho pozitivní vlastnosti vztahovány především k zaměstnání a práci, tedy schopnost aktivovat invenci a tvořivost. Navíc se hodí pro ženy i muže.

 

„Pokud vybíráme diamantový šperk, měli bychom uvažovat nejen nad samotnou barvou diamantu, ale i nad jeho tvarem. Ať už vybíráte náušnice, náhrdelník či prsten, černá barva kamene nejlépe vynikne u obdélníku, oválu nebo kruhu. Skvělou volbu v případě zásnubního prstene představuje černý kámen umístěný na středu s okolím osázeným bílými diamanty,“ doporučuje Jana Vernerová, která pracuje s diamanty.

 

Pokud vaše polovička potřebuje dodat trochu sebevědomí a současně ráda experimentuje, černý diamant je to pravé pro ni.

I přestože se mezi nejčastější barvy diamantů řadí bílá, žlutá, modrá či růžová, černý diamant si mezi nimi rozhodně získal své místo. „Stejně jako všechny ostatní druhy je tvořen uhlíkem, což mu zaručuje jeho tvrdost a tedy i odolnost. Je tak vhodný i ke každodennímu nošení, při manuálních činnostech je však lepší jej, stejně jako všechny šperky, raději sundat,“ doplňuje Jana Vernerová.

 

A čím je dána jeho barva?

 

Černou barvu diamantu utváří mnoho malých krystalků, které jsou složené ze shluků minerálu grafitu. Tím se liší od jiných barevných kamenů, u nichž zabarvení vzniká díky stopovému množství jiných prvků, které se do kamene dostanou už během procesu jeho formování. Výsledná struktura je tedy jednolitá, což u černých diamantů neplatí.

 

Jejich jedinečnost navíc spočívá i v tom, že je možné je nalézt pouze na dvou místech na světě, a to v Brazílii a střední Africe. Spekuluje se proto o jejich pozemském původu.