pátek 17. leden 2020 0:00

Alergie na šperky trápí čím dál více žen. Jak s ní efektivně bojovat?

Přeplněné výlohy obchodů s bižuterií často lákají k bezhlavému nakupování. Náušnice, náhrdelníky či prsteny podle poslední módy za výhodnou cenu, nenechají chladnou téměř žádnou ženu. Masová výroba a rychlé střídání trendů se však na kvalitě produktů negativně podepsaly. Zčervenání pokožky, svědění nebo vyrážka jsou příznaky čím dál víc rozšířené kontaktní alergie. Pokud i vás dokáže pořádně potrápit, přečtě si naše tipy, jak proti ní úspěšně bojovat.

Největším nepřítelem je nikl

 

V současné době je nejčastějším kontaktním alergenem nikl. Tento kov, vyskytující se běžně v našich domácnostech, dokáže ve spojení s potem, mýdlem či parfémy způsobit spoustu problémů. A to ani ne tak u mužů, jako u dívek a žen. Důvod je jasný - šperky a bižuterie jsou výsadou ženského pohlaví. A právě laciná bižuterie se může pochlubit nejvyšším obsahem tohoto příměsového kovu.

 

Nepřítel se však ukrývá i v dalších běžných částech našeho oděvu. Červené pupínky nebo puchýřky se mohou objevit na zádech či břichu, a to kvůli kovovým háčkům od podprsenky, knoflíkům nebo třeba sponě od opasku.

 

Udělali jste si radost stříbrnými náušnicemi ze zlatnictví, ale alergie i tak zaútočila? I dražší šperk může obsahovat nikl. Ten se do stříbra či zlata přidává kvůli prodloužení jejich životnosti.

 

Braňte se proti alergii úspěšně

 

Úplně se vzdát šperků, vyřadit ze svého šatníku všechny kousky se zipem, knoflíky nebo háčky, asi nebude tím nejreálnějším řešením. Co tedy dělat, aby alergie neměla šanci?

 

Zamezte kontaktu kůže s alergenem

 

Nechte si šperky, které nemůžete nosit, potáhnout rhodiem nebo je na místě, kde se kov dotýká pokožky, natřete pořádnou vrstvou bezbarvého laku na nehty. Při slabší alergii může pomoci i obyčejný pudr. Dobře absorbuje vlhkost a pot, které způsobují podráždění.

 

Vyhněte se nekvalitním šperkům

 

Investujte do kvalitnějších materiálů a vždy se při koupi informujte o možném obsahu nežádoucích kovů. Trh se přizpůsobil, takže šperky bez dráždivých příměsí určitě v klenotnictvích najdete. A i když se může počáteční investice zdát vysoká, například takový platinový snubní prsten vydrží mnohem déle, než lacinější alternativy.

 

Udržujte šperky čisté

 

Bakterie a špína v boji s alergií taktéž nepomáhají. Průběh alergie můžou naopak zhoršit. O svoje klenoty se proto pravidelně starejte. Otírejte je hadříkem napuštěným speciálním roztokem nebo opláchněte v teplé mýdlové vodě a opatrně očistěte jemným kartáčkem.

prst

Pokud se příznaky alergie stále zhoršují a dlouhodobě neustupují, určitě neváhejte navštívit lékaře.