pátek 23. říjen 2020 0:00

Jednoduchý dýňový cheesecake s perníkovým kořením

Říká se, že léto je plné hojnosti. Farmáři mají širokou nabídku zeleniny, do lesa si můžete zajít natrhat borůvky. Jenže takový podzim není také úplně k zahození. Švestky, blumy, jablka a hrušky právě dozrávají ve velkém a mezi čerstvou zeleninou najdete salátové okurky, rané brambory, cibuli, řepu nebo třeba atypickou dýni.

Jednoduchý dýňový cheesecake s perníkovým kořením

 

Suroviny

300 g drcených celozrnných sušenek

4 lžíce másla

800 g Lučiny (případně sýra Philadelphia)

250 g dýňového pyré

4 vejce

1 lžíce Perníkového koření

½ vanilkového lusku či sáček Vanilkového cukru 

špetka soli

 

Postup

Sušenky podrtíme najemno. V pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme do něj sušenky, promícháme a směs přesuneme do rozevírací dortové formy. Rozprostřeme sušenkovou směs rovnoměrně po dně a stěnách formy a vymačkáme dohladka. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a zapečeme 10–12 minut dozlatova. Vyjmeme.

 

Mezitím v misce vyšleháme sýr s cukrem dohladka, přidáme dýňové pyré, perníkové koření, vyškrábnutou vanilkovou dřeň (či jeden vanilkový cukr) a zlehka osolíme. Prošleháme vejce a postupně jedno po druhém zašleháme do dýňové směsi. Vlijeme ji do předpečeného korpusu, uhladíme povrch špachtlí a vložíme koláč do trouby. Teplotu snížíme na 150 °C a pečeme 45 minut bez zbytečného otevírání trouby. Pokud se povrch připaluje, zakryjeme ho alobalem.

 

Vypneme troubu a necháme cheesecake 2 hodiny chladnout v zavřené troubě, aby se nepropadl střed nebo nepopraskal povrch. Poté ho vyndáme z trouby a necháme zcela zchladnout. Uložíme ho alespoň na 4 hodiny do lednice.