úterý 14. prosinec 2021 0:00

Španělský ptáček s houskovým knedlíkem

louhé podzimní večery i temná rána moc na energii nepřidají. Málokomu se chce dělat něco jiného než ležet v posteli. Možná vás z ní ale vytáhnou naše voňavé recepty. Dá se říct, že jsme tentokrát vsadili na jistotu. Čeká na vás česká klasika, kterou jsme se pokusili vyšperkovat k dokonalosti.

Když jsme pokrmy sami připravovali, sáhli jsme po těch nejkvalitnějších surovinách, z jejichž obalů to prozrazují i značky kvality Klasa, Regionální potravina, BIO aj.

 

Španělský ptáček s houskovým knedlíkem

 

Rajská, koprová, svíčková a… čtveřici našich tradičních omáček s hovězím masem uzavírá španělský ptáček. Snad všichni víme, o co jde – srolovaný plátek hovězího napěchovaný vejcem natvrdo, nakládanými okurkami, klobáskou, cibulí a špekem. Jedná se o mix chutí, které se ale vzájemně netlučou. Nicméně je důležité, aby tam ty chutě opravdu byly. V tomto případě platí přímá úměra – čím je ingredience kvalitnější, tím lépe chutná. Kvalitní potraviny poznáte např. podle log kvality, jakými jsou třeba Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Naštěstí je v obchodě takto značených výrobků celá řada, je tedy opravdu z čeho vybírat.

 

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 2 hodiny

Náročnost: **

Ingredience na ptáčky:

4 plátky hovězí kýty po 150 g

2 natvrdo uvařená vejce

3 nakládané okurky

4 lžíce plnotučné hořčice

1 větší klobása

1 cibule

40 g špeku

sůl, pepř

Ingredience na omáčku:

30 g sádla

2 menší cibule

40 g špeku

500 ml hovězího vývaru

80 ml láku z okurek

1 lžíce plnotučné hořčice

1 plná lžíce hladké mouky

 

Postup:

1. Jednotlivé plátky rozklepeme velmi najemno. Můžeme použít přeloženou potravinářskou fólii, aby při klepání nedošlo k znečištění celé kuchyně. Jednotlivé plátky nasolíme a opepříme z obou stran.

2. Z jedné strany natřeme hořčicí a naskládáme na ni dvě čtvrtky vajíčka, půlku podélně nakrájené okurky, proužek klobásy, proužek cibule a špalíček špeku.

3. Maso velmi dobře zabalíme, utáhneme a svážeme kuchyňským provázkem.

4. V rozpáleném hrnci rozpustíme sádlo a na něm opečeme maso. Poté maso vyndáme z hrnce a v hrnci opečeme cibuli a špek do světle hnědé barvy. Přidáme mouku, kterou také orestujeme, a nakonec hořčici a vývar. Vše provaříme a přidáme ptáčky. Přikryjeme alobalem nebo pokličkou a dáme do trouby na 150 °C na dvě a půl hodiny.

5. Měkké ptáčky vyndáme. Omáčku zredukujeme a dochutíme lákem z okurek, hořčicí, solí a pepřem. Omáčku můžeme propasírovat. Podáváme s houskovým knedlíkem.