čtvrtek 24. únor 2022 0:00

Za čtvrt roku od spuštění výroby nové značky Koulier, vyrobili na Oflendě přes sto tisíc vánočních ozdob

Vánoční ozdoby pod novou značkou českých, ručně vyráběných a foukaných vánočních ozdob Koulier se na Oflendě začaly vyrábět v září loňského roku. Tempo předvánoční výroby bylo překotné, ale vyrobeno a ozdobeno bylo přes sto tisíc ozdob.

Povedlo se výrobu nejenom nově zbudovat rozjez a ozdoby vyrobit, ale zrealizována byla rovněž i velká zakázka pro síť drogerií ROSSMANN, uspořádáno několik dní otevřených dveří, oslovit partnery pro prodej ozdob, prezentovat značku na půdě Hospodářské komory a spustit e-shop. Poslední ozdoby Koulier se prodaly ještě 23. prosince. Od září do prosince vzniklo pod značnou Koulier šest základních kolekcí, jako Tři oříšky pro Popelku, Zvonky štěstí nebo Vlastenecké perníčky v barvách trikolory a další. Největší zájem zákazníků zaznamenala jednoznačně barva zlato-bílá a mezi kolekcemi vyhrála kolekce Tři oříšky, inspirovaná filmovou pohádkou Popelka. Plány má Koulier i v letošním roce. V první řadě stabilizovat výrobu.

 

Výrobky zaměří značka především na domácí trh. Zájem se ale postupně ozývá i ze zahraničí, a to jak z Francie, Německa, Chorvatska, Itálie, ale i Kanady. Značka osloví všechny zákazníky, ale hlavně ty, kdo preferuje vánoční stromeček ozdobený celou sladěnou kolekcí v jednom stylu. Přichází také s novými technologiemi dekorování a chce jít s nejnovějšími trendy. Ty se vyhlašují vždy celosvětově. Nyní čekají na Oflendě na Chrudimsku již na barvu roku 2022, kterou je Very Peri. Jakmile dorazí barva do výroby, představí Koulier již nové ozdoby v jednotlivých kolekcích.

 

„Vánoce 2021 máme za sebou. Hodnotíme a plánujeme. Rozhodně se nám vyplatily velmi úspěšné dny otevřených dveří, které jsme měli po celý advent, tedy otevřeno jsme měli každou sobotu a neděli. A samotné nás překvapilo, kolik lidí ze všech koutů České republiky si na za námi až na Oflendu našlo cestu. Myslím, že se nám úspěšně dařilo lidem zprostředkovat vize, jak by stromečky mohly vypadat, působit. Sdělit jim, že vánoční stromeček může mít určitou symboliku. Že se jedná svým způsobem o umělecký výtvor, uměleckou aranži. To se myslím povedlo prostřednictvím našich ucelených kolekcí,“ uvádí Kateřina Šrámková, obchodní ředitelka značky Koulier.

 

„Do vlaku výroby Vánočních ozdob jsme nastoupili skutečně ve vrcholu sezony. V době, kdy všichni ostatní už měli vyrobeno a už pouze expedovali a zasílali. Vánoční ozdoby na novou sezonu mají výrobci připravené, nasmlouvané a vydesignované již na počátku roku. Rovněž největší veletrh, na kterém se dělají kontrakty se uskutečňuje v Německu na konci ledna. Tam se také do budoucna chceme, zatím jako návštěvníci, jet podívat. V podstatě všichni tvoří výdělek na konci roku a výroba a kontakty se nasmlouvávají na jaře. Pro nás byly tyto Vánoce takové v předtermínu. Pro Koulier bude

z dlouhodobého hlediska důležité nejenom to, že jsme vyrobili a zboží se dostalo k zákazníkům, ale i to, aby to celé bylo ekonomicky funkční,“ dodává Kateřina Šrámková.

 

Vánoční ozdoby značky Koulier naleznou zákazníci na e-shopu http://www.koulier.cz/, dále v podnikové prodejně na Vysočině na Oflendě, v zámecké prodejně zámku Loučeň ve Středních Čechách a u dalších partnerů, jako například ve sklárně Tasice u Kutné hory.

 

Za posledních pět let Česká republika vyvezla do zahraničí vánoční výrobky ze skla za 645 milionů korun. Největší poptávka po tomto originálním českém zboží je z Německa, Švýcarska a Rakouska, následují USA, Slovensko, Itálie, Spojené království, Francie, Nizozemí a Austrálie. Skleněné vánoční výrobky vloni tvořily 40 % exportu všech vánočních výrobků z České republiky.

 

První české ozdoby se začaly z Československa vyvážet do zahraničí už v 30. letech, především do USA. Už v roce 1937 se české skleněné ozdoby staly v tomto sortimentu hráčem číslo jedna na světovém trhu zejména díky vysoké kvalitě vánočních ozdob, jejich originálnosti a širokému výběru. České ozdoby získaly mimo jiné i ocenění na řadě světových výstav a dodnes mají v cizině velmi dobrou pověst za jejich vysokou kvalitu a precizní zpracování.