středa 16. prosinec 2015 0:00

Modelky Vignerová a Leová podpořily charitativní sbírku bot. Své kozačky dají i do dražby

Máte doma boty, které již nenosíte a zdá se vám škoda je vyhodit do popelnice? Dejte jim druhou šanci a prostřednictvím charitativního projektu Shoes4Life je darujte lidem z rozvojových zemí. Do projektu se nově zapojila i německá módní značka CAMP DAVID a ve svých prodejnách vytvořila sběrná místa.

Desítky párů kopaček již daroval fotbalista Vladimír Šmicer a Horst Siegl, projekt podpořily i modelky Aneta Vignerová nebo Monika Leová. Nepotřebné kozačky se rozhodly dokonce vydražit. Výtěžek půjde na nákup nových tenisek pro filipínské děti.

 

Zahájení spolupráce se uskutečnilo v jednom z obchodů CAMP DAVID v Obchodním centru Letňany za účastí zakladatelky iniciativy Markéty Haindlové a známých osobností českého fotbalu a šoubyznysu. Módní značka nabídne ve svých prodejnách v Česku sběrná místa, na která budou moci lidí přinášet nepotřebné boty.

 

Do projektu se nově zapojila i modelka Monika Leová, která je charitativní činnosti velmi nakloněna. „Strašně mě tento projekt nadchl, je opravdu originální a smysluplný. Mám doma vážně hodně bot, ale přitom jich nosím jen několik. Lodičky nosím jen na akce a galavečery, jinak dávám přednost pohodlí. Nejradši mám bílé plátěné conversky. Doufám, že mé boty někomu udělají radost a pomohou tam, kde je potřeba," řekla Monika, která se rozhodla věnovat boty i do dražby. Stejně jako modelka Aneta Vignerová.

 

Ta přišla projekt podpořit se svým přítelem Michalem Zemanem. „V dnešní době má doma každý dvoje boty do fitka, na běhání, na chození, na doma. A ty nepotřebné pak vyhodí. V některých zemích jsou přitom vzácným zbožím. Chceme proto upozornit, že existuje tento projekt a vybídnout co nejvíce lidí, aby nepotřebné boty věnovali na dobrou věc a pomohli," uvedla Aneta Vignerová, která nejraději nosí boty na úplně ploché podrážce.

 

Horší než mnohé ženy. Šmicer má doma šedesát párů bot

 

Od samého počátku podporuje projekt Shoes4life také Česká asociace fotbalových hráčů a s ní i spousta známých fotbalistů. Své boty opakovaně daruje Dominik Rodinger nebo Horst Siegl, který věnoval také kopačky, s nimiž hrál poslední ligový zápas.

 

Pomáhá i fotbalista Vladimír Šmicer. „Projekt Shoes4life velmi podporuji. Letos jsem daroval už druhou plnou tašku nepotřebných kopaček a sportovních bot. Myslím si, že nikomu nic neudělá, když nepotřebné boty nevyhodí, ale donese na sběrné místo a pomůže tak dětem v rozvojových zemích. Na světě je hodně lidí, pro které je nošení bot luxusem," dodal Šmicer, který má doma neuvěřitelných šedesát párů bot.

 

Shoes4life shání boty pro filipínské děti

 

Charitativní projekt Shoes4Life založila před čtyřmi lety advokátka Markéta Haindlová s původním cílem podpořit sport v rozvojových zemích. Později se projekt rozšířil dále a získal globální úroveň.

 

„První sbírku jsme zorganizovali ve prospěch fotbalové školy Fernanda Nevese. Kopačky byly určeny pro mladé fotbalisty, aby si mohli snít svůj sen o tom, že jednou vstoupí do světa velkého fotbalu. Od té doby máme za sebou také úspěšnou misi ve Rwandě, kde jsme pomohli dětem v dětském domově, v Keni a na Kapverdských ostrovech. Celkem jsme poslali asi pět set párů bot," sdělila Markéta Haindlová, která destinace vybírá ve spolupráci s partnerskými organizacemi působícími přímo v rozvojových zemích.

 

Tou další budou podle ní Filipíny. „Dosavadní pomoc mě natolik motivovala, že jsem se rozhodla projekt rozvíjet dál a pomáhat lidem, kteří to potřebují. Tím, že dáme odloženým párům bot druhou šanci, dopřejeme druhou šanci i těm, kteří by si nikdy žádné boty nemohli dovolit. Velmi si proto vážím firmy CAMP DAVID a osobností, kteří nám pomáhají. Největší díky pak samozřejmě patří veřejnosti, která nám boty nosí," dodala Markéta Haindlová, která nyní chystá dražbu bot známých osobností.

 

Více na www.shoes4life.cz