čtvrtek 12. květen 2016 0:00

Herec Jaroslav Dušek pokřtil bos víno ročníku 2015 z trojské vinice sv. Kláry

Kmotrem vína ročníku 2015 z vinice sv. Kláry se stal herec Jaroslav Dušek. Dle jeho slov nekřtil, ale koštoval, konkrétně osm odrůdových vín a dvě cuveé. Ročník 2015 se vydařil. Z 25 tun sklizené vinné révy se vyrobilo 17 600 lahví, tedy 8 800 litrů vína.

„Vína jsem ochutnal již před nějakou dobou. Chtěl jsem si být jistý, že se to dá pít. A jsou to vína opravdu vynikající, silná, intenzivní, s dobrým rozsahem chuti a hezkou vůni. Navíc se mi líbí, že má tato vinice takovou rodinnou atmosféru. Křtít víno je ale nepříjemné, protože křtěným vínem se označovalo to, které hostinský ředil vodou. Ale to není případ vína z vinice sv. Kláry. Proto nekřtěme, ale koštujme," říká herec Jaroslav Dušek.

 

Počasí kvalitě vína pomohlo

 

„Letos jsme víno křtili už posedmé, jedná se o šťastné číslo a víno se vydařilo. Díky příznivému počasí a velmi vysokým teplotám, které panovaly až do podzimu, dosáhla většina hroznů vysokých cukernatostí a tím mají i vína vyšší zbytkové cukry. S víny roku 2015 jsme již obsadili první místa v různých soutěžích," říká Martin Beránek, vedoucí vinice sv. Kláry, která je nedílnou součástí Botanické zahrady Praha.