pondělí 29. květen 2017 0:00

Netradiční svatby jsou letos v kurzu, jak jednu takovou zařídit?

Řekne-li se svatba, každému vytane na mysl nevěsta v bílém, ženich v černém, obří svatební dort, radnice, svatební koláčky a vývar s játrovými knedlíčky. Nudí-li vás ovšem tato představa svatby k smrti, není nic jednoduššího než tu vaši uspořádat jinak.

Místo svatby

Místo svatby již dávno nemusí být pouze radnice či zámek, jak volí snoubenci nejčastěji. Svatbu je možné uspořádat například ve vlaku, v knihovně, v muzeu nebo na komíně. Inspiraci hledejte na internetu a vycházejte z toho, co vás s drahou polovičkou spojuje. Jste-li vášniví čtenáři, knihovna bude ideální volbou. Pokud se zase řadíte mezi fotbalové fanoušky, jistě si půjde pronajmout fotbalový stadion. Zařídit ovšem lze i svatbu v lese či na poli, celá akce ale bude v takovém případě náročnější na organizaci.

 

Svatební ošacení

Nevěsta v dlouhých bílých šatech patří ke svatebním tradicím až neodmyslitelně. Bílá barva se však začala spojovat se svatbou až ve viktoriánském období, kdy se anglická královna Viktorie vzepřela zvykům a vybrala si sněhobílé šaty s krajkou. Od té doby hrají bílé šaty prim a někteří lidé dokonce věří tomu, že jiná barva nosí smůlu. Ženich je zase tradičně oblékán do barvy černé, ti největší odvážlivci poté alespoň volí barevnou kravatu. Při výběru šatů je ale důležité myslet především na to, abyste se v nich cítili dobře a nehledět na to, zda mají být bílé, dlouhé nebo s vlečkou a závojem.

 

Svatební menu

Na klasické svatební menu možná nedají dopustit milovníci tradic a ryze české kuchyně. Obzvláště v létě je ale volba vývaru s játrovými knedlíčky či svíčkové na smetaně poměrně nešťastná. Zkuste zakouzlit s lehčími pokrmy, jako je drůbež, ryba, zeleninový salát a dezert v podobě ovocných sorbetů. Místo klasicky servírovaného menu můžete také zvolit svatební raut, který uspokojí chuťové pohárky všech přítomných.

 

Dárečky pro svatebčany

Držet se nemusíte ani klasické svatební výslužky v podobě koláčků a mini dezertů. Jako dárek pro svatebčany lze připravit například kytičky v malých květináčích nebo lžičky s vyrytým jménem konkrétního obdarovaného. Dárečky zabalte do tematických krabiček. Na e-shopu s kartony, krabičkami a obalovým materiálem Paketo.cz vám je vyrobí a ještě na přání potisknout vašimi monogramy či jinou grafikou.

Snubní prstýnky

 

Ani u prstýnků se není nutné držet zlaté české klasiky. Jste-li milovníci tetování, prstýnky si můžete přímo při obřadu nechat vytetovat. Zde však doporučujeme navštívit tetovací salon již dopředu, prstýnky nechat předdělat a následně je při obřadu jen dotáhnout. Nebudete tak zdržovat celý obřad.