pondělí 6. červen 2016 0:00

Pravá středověká hostina na královském dvoře je připravena na zámku Loučeň

Dvanáctý královský labyrint k oslavě 700. výročí narození Karla IV. se úspěšně na zámku Loučeň dokončuje. Výstava Magičtí Lucemburkové, představující originální repliky korunovačních klenotů, koruny Svaté říše římské a svatováclavské koruny, je v plném proudu. 11. června pak obohatí program oslav Karla IV. na zámku Středověká hostina, aneb čím se stoly prohýbaly v době Jana Lucemburského.

Děti i jejich rodiče se tak mohou, mezi programem Dětství Karla IV. a plnění jednotlivých úkolů, zapojit do pravé středověké hostiny. A to to doslova a do písmene. Každý kdo se hostiny zúčastní, nebude jen sledovat, jak se dříve co jedlo, ale sám ochutná z bohatého královského stolu.

 

Podávány budou typické středověké pochoutky, jako kaše, víno, medovina, koláče, chléb, perníky, zvěřina nebo zelňáky. Hosté hostiny budou seznámeni se stolovacími i společenskými zvyky na královském dvoře. Zámek chce svým programem nechat návštěvníky vtáhnout do doby Jana Lucemburského a malého Karla IV. se vším všudy. Vedle společenské atmosféry té doby, hudby, zdokonalování se v dovednostech mladých rytířů, tance, turnajů představí také kuchyni a zvyky při středověkých hostinách.

 

„Středověk nebyl úplně chudý a temný, a na dvoře královském určitě ne. Po dlouhé cestě, lovu nebo vojenském tažení se urození šlechtici rádi bavili a hodovali. Jakými dobrotami hostili v roce 1323 krále Jana Lucemburského, můžete vidět i ochutnat v sobotu 11. června," uvádí Ing. Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň.

 

„Sobotní odpoledne bude návratem do dvorských rituálů. Pan Hynek Berka z Dubé, majitel zdejšího panství a nejvyšší purkrabí pražského hradu, chystá pro krále hostinu se vším, co k ní patří. Přece jen, král je ve zdejší zemi zatím trochu cizincem a čeští pánové ho chtějí pohostit podle zdejších tradic. Na králově dvoře k čestným funkcím patřil vrchní stolník a vrchní číšník. Nebude chybět nejvyšší maršálek a další členové dvora. Králi se budou předkládat jen vybrané dobroty," dodává Kateřina Šrámková.

 

V celodenním programu se postupně představí různé chutě

 

* 11:00 Pohádka Soud českého krále

* 12:00 Příjezd královské rodiny s králem Janem a malým kralevicem Karlem

* 12:15 Audience u krále

* 12:30 Představení nového královského kuchaře

* 12:45 Návštěva z daleké země

* 13:00 Výběr královského kuchaře pokračuje

* 13:15 Královský šašek Vás baví

* 13:30 Vystoupení královského sokolníka

* 14:00 Výběr vín na královský dvůr

* 14:15 Rytířský turnaj na

počest princezny Marie

Lucemburské, královy

sestry

* 15:00 Výběr dvorního

pekaře

* 15:30 Královský šašek

* 16:00 Výběr medoviny na

královský dvůr

* 16:30 Pokus o únos

kralevice

* 16:45 Odjezd královské družiny Zámek doporučuje výlet spojit s návštěvou výstavy MAGIČTÍ LUCEMBURKOVÉ, která je na Loučeň zapůjčena do 21.7.2016. Největším unikátem výstavy je sbírka faksimilií představující proslulou knihovnu Václava IV., tedy to, co se z ní dochovalo. Návštěvníci tak mají možnost nahlédnout do unikátní, bohatě iluminované Václavovy Bible, nejluxusnějšího opisu Zlaté buly Karla IV. z roku 1356 nebo části jeho astronomických kodexů. Dalším významným exponátem je autorský exemplář díla Bellifortis Konráda Kyesera.

Školním skupinám nabízí zámek možnost shlédnout výstavu v rámci vzdělávacího programu „Na královském dvoře". Výstava na zámku potrvá do 21. července. Areál je přístupný od 9.00 do 19:00, soutěžní putování pro děti se koná od 10:00 do 16:00.