čtvrtek 6. duben 2017 0:00

Velikonoční trhy v centru Prahy rozezvučí dechový festival

Velikonoční trhy v srdci české metropole roztančí v sobotu dechová hudba. Na dvě stovky hudebníků v doprovodu mažoretek projdou v průvodu centrem Prahy a společně si zahrají na pódiu Staroměstského náměstí. Zazní nejznámější písně předních českých i zahraničních skladatelů, jako jsou František Kmoch, Johann Strauss či Emil Hradecký.

Program již 18. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Music&Friends začne ve 14 hodin a potrvá až do 19 hodin. „Na velkém pódiu letos vystoupí pět dechových souborů. Jejich členové budou hrát, tančit i zpívat. Dechovka už dnes nepatří k hlavním hudebním žánrům, o to zajímavější bude pro návštěvníky určitě tato přehlídka,“ upřesňuje Libuše Klinková, manažerka programu společnosti Taiko, která je organizátorem trhů.

 

Největší hudební festival dechové hudby u nás má mnohaletou tradici spojenou s maratonem chodeckých závodů Praha - Poděbrady. „Jde nám o to, zpopularizovat dechovou hudbu. Účelem je také setkávání umělců a navazování mezinárodních kontaktů, protože česká dechová hudba má hlubokou tradici a je známá i za našimi hranicemi,“ upřesňuje Marie Buchmann, organizátorka akce. Na Staroměstském náměstí zazní především skladby předních skladatelů, jako jsou František Kmoch (Česká muzika), Emil Hradecký (Swing polka) nebo Johann Strauss (Radeckého pochod).

 

Průvod dechových orchestrů vyjde z Můstku v 16.30 hodin směrem na Příkopy, Prašnou bránu, Celetnou a skončí právě na Staroměstském náměstí.

 

Bodový program sobota 8. 4.

 

13.00 – 15.00 Folklórní soubor Studánka Praha – animační pásmo

13.00 – 19.00 Music&Friends: Mezinárodní hudební festival 18. MusicFest

Foklore Ensemble Leichlingen - Německo

Dechový orchestr ZUŠ A. M. Buxton Úpice

Vocal Band Markéty Aptové - hudební vystoupení

Musikverein Dettingen/Iller e. V. - Německo

Folklorní soubor a mažoretky ZUŠ A. M. Buxton Úpice

19.00 – 21.00 Folklórní soubor Studánka Praha – animační pásmo

 

Foto: Taiko, a. s.