pondělí 10. duben 2017 0:00

Trojská botanická zahrada zahájila výstavu tropických motýlů Motýlí skvosty Ameriky poletují skleníkem Fata Morgana

Slavnostní vernisáž odstartovala již patnáctou výstavu tropických motýlů ve skleníku Fata Morgana. Kmotrů má letošní ročník hned několik, staly se jimi známé maminky s dětmi: herečka Vendula Křížová se synem Ferdinandem, zpěvačka Leona Machálková se synem Arturem a Jakub s maminkou Vendulou Pizingerovou, prezidentkou a zakladatelkou nadačního fondu Kapka naděje.

Poletující křehcí krasavci jsou lákadlem nejen pro děti, i dospělí podlehnou jejich nevšední kráse a vzdušným rejům. Navštívit je můžete až do 28. května, denně od 9 do 18 hodin, kromě pondělků 10. a 24. dubna a 15. a 22. května, kdy bude skleník uzavřen.

 

„Výstava tropických motýlů patří k těm nejoblíbenějším, které Botanická zahrada hl. m. Prahy pořádá, proto jsme se ji v letošním roce rozhodli prodloužit až do 28. května. Návštěvníci tak budou mít více času na to přijít se na poletující motýly podívat. Druhové zastoupení se bude v průběhu výstavy mírně měnit, díky tomu bude každý den jedinečným zážitkem," zve na oblíbenou výstavu Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. Výstava v trojské botanické zahradě představí více než 50 druhů motýlů, kteří se budou postupně líhnout ze 6500 kukel dovezených z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou.

 

Letošní rok trojská botanická zahrada věnovala americkému kontinentu. Díky tomu návštěvníci tentokrát uvidí motýly zejména z této části světa. „Letos poprvé se nám podařilo získat kukly původem ze San Salvadoru. Chybět nebudou ani zajímavé druhy z ostatních tropických částí světa," uvádí Eva Smržová, kurátorka výstavy.

 

Pozornost na výstavě nepřitahují pouze dospělí motýli, svou různorodostí a neobvyklými tvary zaujmou i samotné kukly. V tomto stádiu svého vývoje jsou motýli nejzranitelnější, proto se u nich objevují různé mimikry a kamufláže, které brání jejich odhalení predátorem. Kukly díky tomu často připomínají suché listy, větvičky či nezralé plody. „K nejkrásnějším kuklám patří letos poprvé vystavovaného asijského druhu Euploea camarelzeman, které svou zlatavou barvou a leskem připomínají vánoční ozdoby," upřesňuje Eva Smržová a dodává: „Nicméně i toto zbarvení na pozadí tropického lesa zaniká a kukla je téměř neviditelná."

 

Z informačních panelů se letos dozvíte nově i to, jaké legendy se k motýlům váží, co motýl symbolizoval pro Aztéky a jaké příběhy s nimi spojují Japonci. Chybět nebude doprovodný prodej rostlin, který zajistí firma Pokojovky.cz. Během víkendů je pro děti připraveno tvoření z barevného písku a chybět nebude ani oblíbená čajovna U Cesty.

 

Motýli jsou symbolem svobody, krásy, proměny, ale někdy také lehkovážnosti a povrchnosti. Jsou zdrojem inspirace mnoha umělců, objevují se v písních, knihách, filmech i na obrazech. Často se jimi inspirují i módní návrháři. Například světoznámý tvůrce Haute Couture Jean-Paul Gaultier v roce 2014 navrhl kolekci inspirovanou křídly rodu Morpho. Druh Morpho peleides patří ke stálicím trojské výstavy a letos se stal i její tváří. Nechte se i vy okouzlit a inspirovat křehkou krásou ve skleníku Fata Morgana.

 

Prosíme návštěvníky výstavy, aby na motýly nesahali, mají totiž na křídlech mikroskopické šupinky, které jim dotykem setřete. Motýl bez nich nedokáže létat a následně předčasně umírá. Buďte, prosím, ohleduplní k vystaveným živým tvorům. Děkujeme.

 

Tip pro rodiče s dětmi...

Poletující motýli rozzáří oči vašich dětí, zvláště když si přiletí sednout na květinu v jejich blízkosti. Odneste si z výstavy krásnou vzpomínku a památku v podobě jedinečných fotografií vašich ratolestí s exotickými motýlími krasavci. Rodinám s těmi nejmenšími doporučujeme k návštěvě výstavy všední dny okolo poledne a později, kdy je ve skleníku méně návštěvníků a budou si tak moci výstavu naplno užít a projet si skleník třeba i s kočárkem. Drobný hlad či žízeň zaženete díky automatu s občerstvením ve vstupní hale a ve stánku pod skleníkem. K dispozici je vám i přebalovací pult.

Tip pro zamilované...

 

Lákáte svou milou na sbírku motýlů? Vezměte ji raději na výpravu do tropického lesa plného živých exotických motýlů. Fotografie s křehkými krasavci vám budou hezkou vzpomínkou na společné chvíle. Romantickou procházku můžete zakončit se sklenkou vína na terase vinotéky sv. Klára, odkud je překrásný výhled na Prahu.

 

Tip pro každého...

Toužili jste jako děti běhat loukami se síťkou za nedostižnými motýly? Na naší výstavě za vámi tito křehcí tvorové přiletí sami. Motýli ve skleníku Fata Morgana volně létají a čast si i sedají poblíž procházejících návštěvníků. Zážitek z tohoto blízkého setkání potěší nejen děti, ale i dospělé.

 

Hledáte nevšední dárek pro maminky či babičky, nebo chcete jen tak potěšit své blízké? Vezměte je na výstavu exotických motýlů do trojské botanické zahrady a objevte kouzlo těchto živočichů. Po prohlídce skleníku Fata Morgana se vydejte do Venkovních expozic, které se pomalu probouzejí do jara. Občerstvit se můžete u stánku v Ornamentální zahradě, v nově otevřeném rostlinném bistru Botanická na talíři, nebo ve vinotéce sv. Klára.

 

Kalendář akcí duben – červen 2017

 

Zakuklete se, prosím aneb Co nevíte o motýlech hmatová výstava pro všechny smysly

14. 4. – 1. 5. – výstavní sál

Letos pro vás pořádáme již dvacátý první ročník hmatové výstavy, tentokrát jsme ji věnovali křehkým motýlům. Expozici je možné prohlížet doslova všemi smysly. Život a jedinečnost tohoto hmyzu přiblíží jak vidoucím lidem, tak návštěvníkům s poruchou zraku. Doplní ji zvukový průvodce, díky kterému se prohlídka změní v jedinečný zážitek. Výstava je pro vás otevřena denně od 9:00 do 18:00 ve výstavním sále.

 

Burza afrických fialek

22. 4. – zázemí administrativní budovy

Milovníky afrických fialek zveme i letos na oblíbenou burzu těchto známých pokojových rostlin. Přijďte obohatit svou sbírku a seznámit se s novinkami. Akce se koná 22. dubna v odpoledních hodinách v chodbě zásobních skleníků pod administrativní budovou botanické zahrady. Od 16. 5. do 28. 5. na již tradiční výstavě představíme různé hybridy rodů Saintpaulia a Streptocarpus. Letos k nim přidáme i další příbuzné rostliny z čeledi podpětovitých původem z Ameriky. Na výstavě se spolupodílí SZO ČZS Saintpaulia.

 

Procházky zahradou s odborníkem

od 17:00 – Venkovní expozice

4. 5. Tomáš Vencálek – Šeříky

11. 5. Iveta Bulánková – Dřevité pivoňky

18. 5. Petr Hanzelka – Skalničky a jarní trvalky

8. 6. Petr Hanzelka – Severoamerické skalničky

22. 6. Jarmila Skružná – Klášterní zahrady, léčivé rostliny a střípky středověké medicíny

29. 6. Iveta Bulánková – Denivky, kaly a lilie

 

Hypertufy v zahradě

6. 5. – 21. 5. – Venkovní expozice

Inspirujte se netradičními hypertufovými nádobami, kterými můžete ozdobit svou zahradu na autorské výstavě Petra Horáčka. (Pozn.: Hypertufa je směs perlitu, rašeliny, cementu a vody. Výrobky z ní imitují svým vzhledem kámen.)

Bonsaje

 

19. 5. – 28. 5. – Venkovní expozice, Japonská zahrada, výstavní sál

I letos pořádáme oblíbenou výstavu bonsají, které jsou u nás vystaveny netradičně pod širým nebem na pozadí kvetoucí Japonské zahrady. K vidění budou desítky bonsají nejen z našich sbírek, ale i od dalších významných českých i zahraničních pěstitelů. Výstavu doprovodí bohatý program s ukázkou japonských tradic.

 

Muškátová burza a prodej přebytků z botanické zahrady

26. 5. – 28. 5. – Venkovní expozice

Srdečně vás zveme na muškátovou burzu. Pelargonie jsou jedněmi z nejoblíbenějších balkonových rostlin u nás, proto vám nabídneme ty nejzajímavější druhy. Muškátovou burzu bude doprovázet prodej přebytků rostlin ze sbírek botanické zahrady.

 

Kaktusy a sukulenty

17. 6. – 16. 7. – Svět kaktusů a sukulentů

Výstava kaktusů a sukulentů vám tentokrát přiblíží jejich přírodní biotopy v celé Americe. Výstavu doprovodí fotografie z expedic do Ameriky, které pomohou navodit tu správnou atmosféru. Další druhy si budete moci prohlédnout v geografické expozici sukulentní flóry, která se nachází v druhé části foliového skleníku. Během výstavy bude zajištěn prodej i poradna. O víkendech bude k dispozici průvodcovská služba.

 

Americké léto

od 17. 6. – Venkovní expozice

Rok 2017 je v botanické zahradě věnován rostlinám Severní i Jižní Ameriky. Americké léto zahájí výstava kaktusů a sukulentů ve foliovém skleníku, na kterou naváže výstava fotografií z četných botanických expedic na americký kontinent. V blízkosti severoamerické prérie a tee-pee se můžete seznámit s přírodními výsadbami pestrobarevných severoamerických letniček, trvalek a skalniček a nově také s plodinami Nového světa.

 

22. 7. se můžete těšit na Indiánský den a 5. 8. na den plný americké kuchyně s nevšedními pokrmy a exotickými nápoji.

Pražské vinice

 

24. – 25.6.

Během posledního víkendu v červnu máte možnost navštívit všechny pražské vinice. Využijte této příležitosti a vydejte se na putování za vínem na Vinici sv. Kláry do botanické zahrady.