sobota 1. červenec 2017 0:00

Brány památek otevřeli novou expozici pivovarnictví

Znojmo se od konce dubna pyšní novou Expozicí pivovarnictví. Najdete ji nedaleko hradu, v areálu pivovaru. P"oté, co se do areálu před téměř dvěma lety vrátila výroba piva, se tak atraktivní komplex v centru města stává pro místní i turisty zajímavějším.

 „Oživování areálu pivovaru je jednou z našich priorit, proto jsem velmi rád, že jsme se dohodli na spolupráci s Národním zemědělským muzeem, které expozicí pivovarnictví otvírá ve Znojmě svoji pobočku. Možná je to trochu neobvyklé, protože naše město je známo především vínem, ale vaření piva má ve Znojmě téměř sedm set let dlouhou tradici,“ vysvětluje starosta Znojma Vlastimil Gabrhel ideu vzniku nového návštěvního cíle.

 

Expozice pivovarnictví je přístupná přímo z ulice Hradní stávajícím vstupem a původní přístupovou chodbou. Odsud návštěvník vstoupí do samotné dvouúrovňové varny. Další část expozice je umístěna v prostoru pod varnou. Na její přípravě spolupracovalo Národní zemědělské muzeum v Praze s Jihomoravským muzeem ve Znojmě. Expozice mapuje nejen historii a tradici zdejšího pivovarnictví, ale návštěvníky seznámí i s hlavními pivovarskými surovinami – vodou, sladem a chmelem a se způsobem vaření piva od nejstarších dob až po současnost.

 

Hlavním exponátem je původní technologické zařízení varny z roku 1930, které bylo vyrobeno ve Škodových závodech v Plzni. V roce 2010 bylo prohlášeno kulturní památkou. Sestává z vystírací kádě, rmutového kotle, mladinového kotle, scezovací kádě a zcezovacího korýtka. Majitelem tohoto unikátního vybavení je společnost Heineken, se kterou Znojmo uzavřelo smlouvu o výpůjčce. Město veškeré prostory varny na své náklady zrekonstruovalo. O provoz expozice se stará Znojemská Beseda.

 

Více info najdete na: www.znojemskabeseda.cz

www.facebook.com/ZnojemskaBeseda