pondělí 16. duben 2018 0:00

Pozvánka: Výstava motýlů ve skleníku Fata Morgana úspěšně pokračuje

Botanická zahrada hl. m. Prahy zahájila oblíbenou výstavu tropických motýlů. Dozvíte se zde například, jakými barvami květy motýly lákají nebo kterého motýla „předpověděl“ známý přírodovědec Charles Darwin. Z kukel umístěných na různých místech skleníku se budou postupně líhnout pestrobarevní křehcí krasavci. Malí i velcí jsou zváni do skleníku Fata Morgana od 3. dubna do 20. května. Otevřeno je denně kromě pondělí od 9.00 do 18.00 hodin. Chybět nebude ani doprovodný prodej rostlin.

 

První kukly z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou dorazily už 21. března a téměř okamžitě se z nich začaly líhnout „exponáty“. „Postupně vystavíme celkem 5390 kukel, které do botanické zahrady dorazí každý týden v oddělených zásilkách. Zastoupení jednotlivých druhů se v průběhu výstavy může měnit v závislosti na obsahu jednotlivých dodávek. Každý den výstavy tak bude svým způsobem unikátní,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 

 

Výstavu doprovází množství informačních panelů, kde se návštěvníci mimo jiné seznámí s tím, jak rostliny a motýli spolupracují při opylování. „Pro určité typy květů jsou motýli jedinými možnými opylovači, zejména pokud pestíky a tyčinky vyčnívají daleko do prostoru. Na rozdíl od včel sice nedokážou nabrat tolik pylu na své nožičky, do akce ale zapojí i jiné části svého těla. Pyl přenášejí na sosáku, na křídlech či hrudi,“ vysvětluje Eva Smržová, kurátorka výstavy. „Jak takové opylování probíhá, mohou návštěvníci výstavy sledovat na vlastní oči například u červeně kvetoucího ibišku druhu Hibiscus grandidieri,“dodává Eva Smržová. Motýli opylují také dlouhé trubkovité květy, kde se jiný hmyz neuplatní. Díky svému dlouhému sosáku totiž dosáhnou až na dno květu pro lahodný nektar.

 

K vidění budou jak motýlí oblíbenci, tak i dosud nevystavovaní nováčci

 

 

Ani letos nebudou chybět oblíbení martináči druhu Attacus atlas, vyznačující se největším povrchem křídel na světě. Nepřehlédnutelná je i kresba hadí hlavy na špičkách jejich předních křídel sloužící k zastrašení nepřátel. Délka života martináčů je velice krátká, trvá přibližně 5 dní. Během této doby nepřijímají žádnou potravu, žijí jen ze zásob, které nashromáždili ještě jako housenky.

 

 

Už v první zásilce se objevilo i několik dosud nevystavovaných druhů. Poprvé je ve skleníku Fata Morgana k vidění například babočka s průsvitnými křídly druhu Godyris zavaleta. V přírodě se vyskytuje v deštných lesích od Mexika po jižní Peru. Dospělí samci z různých rostlin sbírají jedovaté látky, ty je následně chrání před jejich predátory.

 

 

Tipy pro rodiče s malými dětmi

 

Pestrobarevní motýli poletující volně mezi rostlinami fascinují nejen dospělé, ale zejména děti. Jim tito tvorové připomínají lesní víly i jiné pohádkové postavy. Prohlížet by si je ale měly pouze očima, jelikož neopatrné zacházení může motýlům ublížit. Nejvhodnější dobou k návštěvě výstavy pro rodiny s těmi nejmenšími jsou všední dny okolo poledne a později odpoledne, kdy se zde pohybuje méně lidí, a je tedy možné skleníkem projet i s kočárkem. Setkání s křehkými krasavci si pak rodiny mohou naplno užít. Hlad či žízeň nejsou problém díky automatu s občerstvením ve vstupní hale a stánku pod skleníkem. K dispozici je i přebalovací pult.

 

 

Tipy pro školy

 

Botanická zahrada hl. m. Prahy připravila speciální program pro školní skupiny věnovaný motýlům. Děti se v rámci něj seznámí s jednotlivými stadii vývoje tohoto hmyzu a budou moci sledovat přímo líhnutí. Prohlídka s průvodcem je přizpůsobena věku dětí a probíhá formou poutavého výkladu, který představí zajímavosti ze života motýlů a jejich vztahu k rostlinám. Program je možné absolvovat i v angličtině. K objednávkám termínu slouží interaktivní formulář na webu botanické zahrady www.botanicka.cz.

 

 

Jaro v trojské botanické zahradě

 

Venkovní expozice botanické zahrady se pomalu probouzejí do jara. Zdobí je první kvetoucí dřeviny i drobné cibuloviny, jako jsou krokusy, sasanky či nízké cibulové kosatce. V sobotu 7. dubna se zájemci mohou s těmito prvními posly jara seznámit blíže díky komentované procházce věnované jarním cibulovinám v doprovodu kurátorky Aleny Novákové. Prohlídky začínají ve 14.00 a 16.00 hodin u pokladny v ulici Nádvorní.

 

 

Kalendář akcí květen – červen 2018

 

 

Burza fialek 21. 4. 2018

 

13.00-16.00 SZO ČZS Saintpaulia ve spolupráci s námi připravila burzu populárních afrických fialek. Nové barvy a tvary květů vám představí odborníci, kteří zároveň rádi poradí s pěstováním této oblíbené pokojové rostliny.

 

1. máj

 

1. 5. 2018

 

9.00–21.00

 

Oslavte s námi První máj! Připijte si se svou láskou romantickým růžovým vínem a polibte se pod jedním z rozkvetlých stromů v botanické zahradě.

 

Bonsaje

 

12. – 20. 5. 2018 denně 9.00–20.00

 

Venkovní expozice, Japonská zahrada, výstavní sál

 

Po roce se do trojské botanické zahrady opět vracejí bonsaje. Již potřinácté si můžete prohlédnout jedinečné ukázky japonského umění pod širým nebem. Každoročně jsou kromě výtvorů českých pěstitelů vystavovány i rostliny zahraničních tvůrců. Po dva víkendy je pro návštěvníky připraven bohatý program.

 

Procházky zahradou s odborníkem

 

vybrané soboty, 14.00 a 16.00

 

Venkovní expozice

 

7. 4. Alena Nováková – Jarní cibuloviny AJ

 

12. 5. Iveta Bulánková – Dřevité pivoňky AS

 

16. 6. Eduard Chvosta – Kaktusy a sukulenty AS

 

30. 6. Iveta Bulánková – Denivky, kaly AS (Pozn.: AS – sraz u pokladny z ul. K Pazderkám, AJ – Sraz u pokladny z ul. Nádvorní)

 

Hudební toulky

 

Venkovní expozice

 

6. 5. – 23. 9.

 

každou neděli od 17.00

 

Klasická hudba pod širým nebem, vstup na koncerty zdarma.

 

Workshop Zahrada vůní

 

Ornamentální zahrada

 

27. 5., 10. 6., 15. 7., 12. 8.

 

Seznamte se s rostlinnými vůněmi a vytvořte si svou osobní vonnou kompozici.

 

Rezervace nutná na: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Malování s Lucií Crocro

 

Ornamentální zahrada

 

26. 5., 9. 6., 14. 7., 11. 8.

 

soboty, 14.00–17.00

 

Výtvarný seminář pro začátečníky i pokročilé.

 

Rezervace nutná na: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Fotografický kurz s Ondřejem Prosickým

 

9. a 16. 4.

 

Kurz pro fotoamatéry. Objednání nutné na: www.naturephoto.cz

 

Fotografický kurz s Topi Pigulou

 

12. 5., 30. 6.

 

Kurz pro fotoamatéry. Objednání nutné na: www.fotofata.cz

 

Muškátová burza

 

25. – 27. 5. 9.00–18.00

 

Venkovní expozice, Ornamentální zahrada

 

Již popáté uspořádají členové specializované základní organizace Českého zahrádkářského svazu Pelargonie burzu, na které si můžete pořídit klasické i nevšední pelargonie. Burza bude v pátek a sobotu doplněna prodejem přebytků ze sbírek botanické zahrady. Chybět nebude ani odborné poradenství.

 

V sobotu od 14.00 do 18.00 předvede v Ornamentální zahradě florista Ing. Michal Klapka aranžování a ukázku doplní povídáním o rostlinách.

 

Noc kostelů

 

25. 5. 18.00–22.00

 

Kaple sv. Kláry, vinice

 

Navštivte barokní kapličku sv. Kláry a vychutnejte si genia loci tohoto jedinečného místa. Po celou dobu bude otevřená také Vinotéka sv. Klára, kde si můžete zakoupit víno z naší vinice. Připraven bude pro vás rovněž hudební doprovodný program.

 

Africké fialky a jejich příbuzní

 

29. 5. – 10. 6.

 

9.00–18.00

 

Fata Morgana

 

Díky spolupráci se SZO ČZS Saintpaulia uvidíte ve skleníku Fata Morgana přehlídku variet rodů Saintpaulia a Streptocarpus, letos obohacené o další příbuzné rostliny z čeledi podpětovitých. Výstavu doplní prodej listů, mladých rostlin a poradenská služba.

 

Muzejní noc

 

9. 6.

 

19.00–1.00

 

Fata Morgana, vinice sv. Kláry

 

V rámci programu Muzejní noci si můžete zdarma prohlédnout skleník Fata Morgana a posedět u sklenky dobrého vína ve viničním domku na vinici sv. Kláry.

 

Upozornění: Ostatní části venkovní expozice jsou během pořádání akce pro veřejnost uzavřené.

 

Pražské vinice 9. – 10. 6. 2018 Během celého víkendu budou pro veřejnost probíhat prohlídky expozice výroby vína.

 

Výstava afrických soch

 

19. 6. – 30. 9. 2018

 

Venkovní expozice, Stráň, výstavní sál

 

Tvorba soch má v Africe dlouhou tradici. Nejtypičtější formou figurálního umění jsou masky a sochy, které jsou součástí rituálů, slouží k uctívání různých božstev či duchů zemřelých. Když před více než padesáti lety začali obyvatelé Rhodesie (dnes Zimbabwe) tvořit svá první díla, jistě nečekali, že jednou budou vystavována v galeriích od Tokia po New York a že odborníci po celém světě budou o nich i o výtvorech řady jejich mladších následovníků hovořit s uznáním. V současné době se sochařskému umění v Zimbabwe věnuje několik stovek autorů.

 

Během výstavy se můžete těšit také na tematické víkendy:

 

14. – 15. 7. African food festival, 4. – 5. 8. Sochařský workshop

 

Piknik v botanické – pochod Klubu českých turistů

 

10. 6.

 

Stráň, Ornamentální zahrada

 

Cílem každoročního pochodu, který vede přes celou Prahu, bude opět botanická zahrada. Návštěvníky čeká piknik, zábava a dobré jídlo.

 

Vonná stezka – rozárium

 

23. 6.

 

14.00–19.00

 

Areál Sever

 

Holdujete vůním a milujete krásné růže? Nenechte si ujít slavnostní otevření druhého zastavení Vonné stezky u našeho malého rozária. Čeká vás odhalení vonné skulptury a bohatý program pro celou rodinu zaměřený na růže.

 

Podrobnosti k akcím a novinkám najdete na www.botanicka.cz.