středa 31. říjen 2018 0:00

Halloween v botanické zahradě plný tajemné atmosféry a her

Poslední říjnový den patří oslavám svátku Halloween. V trojské botanické zahradě se při této příležitosti už více než deset let koná setkání všech, kteří milují tajemnou atmosféru setmělé zahrady ozářené rozsvícenými vydlabanými dýněmi. Odpoledne od 16.00 hodin čeká na děti řada čarodějnických úkolů a soutěží, během nichž si otestují svou odvahu i zručnost.

V připravené dílně si užijí dlabání dýní a chybět nebude ani opékání špekáčků a sladké pochoutky ze Zámecké pekárny. Večer vyvrcholí v 18 hodin průvodem Ornamentální zahradou. Přijďte si užít halloweenský večer plný magie v Botanické zahradě Praha.

 

Noc z 31. října na 1. listopad byla už pro staré Kelty tou nejdůležitější v roce. Dle keltského kalendáře totiž předznamenávala začátek nového roku a vázala se k ní řada tradic, z nichž pramení i mnohé halloweenské zvyky oblíbené zejména v anglosaských zemích. Také v České republice Halloween postupně získává na popularitě, ačkoliv je mnohými vnímán jako cizorodý prvek. „V naší botanické zahradě slavíme Halloween po svém.

 

Chceme, aby si tento večer užily zejména děti. Proto pro ně připravujeme odpoledne plné zábavy, dlabání dýní a průvod setmělou zahradou. Zároveň v tento den symbolicky končí i návštěvnicky úspěšná výstava dýní, kterou si od konce září přišlo prohlédnout už více než třicet tisíc lidí,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 

Milovníky tajemna čeká večer plný magie a kouzel

 

„Na místo konání návštěvníky přivede halloweenská cesta zdobená dýněmi a strašidly, které k Halloweenu patří. Ani letos nebudou chybět čarodějnické hrátky, soutěže a úkoly. Na Dýňovém náměstíčku si pak děti i dospělí budou moci vyzkoušet tvoření z písku, malování na obličej a v tomto roce nově přibude také stánek, kde bude možné vyzkoušet si střelbu z kuše, a obchůdek s dřevěnými hračkami,“ zve Jolana Cibulková, vedoucí produkce akcí Botanické zahrady hl. m. Prahy. Občerstvení zajistí kromě bistra Botanická na talíři také Zámecká pekárna, stánek se svařeným vínem, nealko punčem a sýry. Chybět nebudou ani špekáčky, které si návštěvníci budou moci sami opéct na ohni.

 

K oslavám neodmyslitelně patří dlabání dýní a tvorba dýňových luceren. K tomuto účelu je připravena dílna, kde si můžete jak zakoupit dýně, tak si i zapůjčit nezbytné nástroje. Nicméně je možné přinést si i vlastní. Kromě dýňových luceren můžete použít i tradiční papírové lampiony a vhodné je donést si s sebou svíčky či LED svítidla. „Večer vyvrcholí v 18 hodin průvodem Ornamentální zahradou. Vítané jsou všechny masky, kostýmy či převleky, které skvěle doladí magickou atmosféru,“ dodává Jolana Cibulková. Zahrada se uzavře v 19.00 hodin.

 

Kalendář akcí Botanické zahrady Praha

 

listopad – prosinec 2018

 

Nikdy nejsi sám aneb Tajemství symbiózy

do 4. 11.

9.00–17.00

 

Další ročník výstavy, na které využijete všechny smysly, vás seznámí s tajemnými vztahy v přírodě jak mezi rostlinami, tak i mezi rostlinami a živočichy. Všech exponátů je dovoleno se nejen dotýkat, ale některé budete moci i ochutnat nebo si k nim přivonět. Opět nebude chybět zvukový průvodce a popisky v Braillově písmu. K dispozici je i průvodcovská služba. Rezervace prohlídky s průvodcem předem na e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..">.

 

Letošní výstava vznikla díky spolupráci se zahraničními partnery ze Švédska, Maďarska a Polska v rámci projektu Erasmus+ KA2, viz www.garden-comein.com.

 

Svatomartinský přípitek

11. 11.

od 11.00

Vinice sv. Kláry

Přijďte i letos ochutnat mladá vína českých vinařů a poodhalit tak tajemství kvality nového ročníku.

Kouzlo Vánoc

22. 11. 2018 – 1. 1. 2019

 

skleník Fata Morgana

Vánoční výstava ve skleníku Fata Morgana představí originální adventní a vánoční aranžmá z přírodních materiálů. Chybět nebude ani netradiční betlém. Zažijte Vánoce v tropech!

 

Adventní tvoření

24. – 25. 11.

10.00–16.00

Zázemí administrativní budovy

Vánoce jsou svátkem klidu a pohody a všichni se na ně dlouho těšíme a připravujeme. Přijďte si vyrobit vánoční dekorace nebo malý dárek pro své blízké.

Kompletní program Botanické zahrady hl. m. Prahy i další novinky najdete na www.botanicka.cz. Změna programu vyhrazena.