pátek 2. listopad 2018 0:00

NA DEN POD ZEM Vás zve opět do podzemí. Již tento víkend!

Díky akci NA DEN POD ZEM se tuto sobotu a neděli zdarma zpřístupní podzemní prostory jedenácti více či méně známých pražských objektů. Vedle již tradičně zařazovaných a návštěvníky oblíbených míst z minulých let se letos poprvé představí novinky jako Národní technické muzeum, Nová scéna Národního divadla nebo Letenská stoka.

Vstup na prohlídky je možný po bezplatné online rezervaci, doprovodný program bude přístupný všem. S příchodem prvního listopadového víkendu se díky události otevřou veřejnosti místa, která snad každý zná, avšak pod jejich povrch možná ještě dosud nezavítal. Ve dnech 3. a 4. listopadu mohou zájemci navštívit podzemní prostory celkem jedenácti pražských objektů. V programu opět nalezneme populární Národní divadlo, Národní památník hrdinů Heydrichiády, bunkr Parukářka nebo kostel Panny Marie Vítězné. Návštěvníkům budou taktéž přístupny tunely pod Divokou Šárkou i Branickou skálou.

 

Celá akce se každoročně rozšiřuje, a to jak kapacitně, tak po stránce nově uvedených podzemních míst. Letos se vedle navýšení počtu prohlídek, návštěvníci mohou poprvé těšit na otevření podzemí Národního technického muzea, Nové scény Národního divadla nebo mohou zavítat do Letenské stoky s téměř 40 metry hlubokou šachtou. Poprvé také bude přístupné zákulisí divadel DISK a Ungelt.

 

Jako každý rok i letos je událost obohacena o doprovodný program. Nově se představí unikátní venkovní hra s názvem Operace: Vargas vytvořena uskupením Leave in Hour. Během ní si budete moci v soutěžních týmech zahrát na tajné agenty v centru města a při tom plnit zábavné úkoly. Další aktivity se budou odehrávat v Klubu farnosti u kostela Panny Marie Sněžné ve Františkánské zahradě, který bude zároveň sloužit i jako infopoint celé akce.

 

Právě zde si oba dva dny můžete při občerstvení vyslechnout i celý panel doprovodných přednášek o podzemí. Hovořit se bude o proměnách postupu ražby tunelů, dále o podzemních prostorách Brna nebo Krušných hor. Stejně tak se i dozvíme, jakou sekundární funkci může mít pražské metro.

 

Na závěr nebude chybět improvizační hra od skupiny VIP, která se pokusí formou her s podzemní tématikou zakončit dvoudenní program plný prohlídek, přednášek a poznávání podzemí hlavního města. Akci pořádá spolek Unimakers, z.s. Ročník 2018 je finančně podpořen z programu SmartUp Nadace O2.

 

Veškeré detailní informace poskytnou webové a sociální platformy www.nadenpodzem.cz, Facebook NA DEN POD ZEM a Instagram https://www.instagram.com/nadenpodzem/.