pondělí 28. leden 2019 0:00

Trojská botanická zahrada slaví 50. narozeniny

Trojská botanická zahrada letos slaví půl století své existence. Výročí bude připomínat řadou akcí, oblíbených výstav i novinkami. Celý narozeninový rok se ponese v duchu oslavy krásy rostlinného těla. Už na začátku března se milovníci květin mohou těšit na atraktivní výstavu exotických orchidejí, kterou tentokrát doprovodí aranžmá z dílny přední české floristky Kláry Franc Vavříkové.

Zahradu v její padesáté sezoně čeká také budování nových expozic, zázemí pro návštěvníky i pro odbornou práci. 23. ledna byla zahájena jubilejní sezona slavnostním křtem dvou nových knižních publikací a narozeninového kalendáře. Kmotrami se staly krásné dámy: zpěvačka Marta Jandová, herečky Anna Geislerová a Markéta Hrubešová a tanečnice Jovanka Vojtková.

 

Ačkoliv první snahy o založení botanické zahrady v Troji lze zaznamenat už období první republiky, oficiálně začala existovat až 1. ledna 1969. Pro veřejnost ale zůstala dvacet let téměř neznámá, v té době se zde vytvářely sbírky, které později sloužily jako základ při budování expozic. Zpřístupněna byla zahrada až v roce 1992. Úvodní expozici si v té době během sezony prohlédlo dvacet tisíc návštěvníků. V následujících letech prošla zahrada pozvolným rozvojem a postupně se rozšiřovala o další expozice. Zlomovou událostí se pak pro ni stalo otevření skleníku Fata Morgana, díky kterému zájem o trojskou botanickou zahradu mnohonásobně vzrostl.

 

„V loňském roce zahradou prošlo rekordních 371 tisíc návštěvníků, čehož si nesmírně vážíme, a chceme, aby se k nám i nadále rádi vraceli. Proto jsme i pro letošní jubilejní sezonu připravili zajímavý program. Navážeme na tradici oblíbených výstav kaktusů a masožravých rostlin, chybět nebude ani výstava orchidejí ve skleníku Fata Morgana nebo bonsají v Japonské zahradě. Naše narozeninové akce propojí téma oslavy krásy rostlinného těla," říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 

Známé osobnosti pokřtily dvě nové knihy a narozeninový kalendář

 

23. ledna zahájila Botanická zahrada hl. m. Prahy svou padesátou sezonu slavnostním křtem dvou nových publikací a narozeninového kalendáře. Navázala tak na knihy vydané v loňském roce: Stromy Botanické zahrady hl. m. Prahy, jejímž autorem je kurátor Tomáš Vencálek, a obrazovou publikaci shrnující devět let projektu Kořeny osobností. Novou knihu nazvanou Zahradní trvalky Botanické zahrady hl. m. Prahy, jejímiž autory jsou kurátoři trvalkových

 

sbírek Iveta Bulánková a Petr Hanzelka, slavnostně pokřtila zpěvačka Marta Jandová. Knihu Květy Faty věnovanou botanickým skvostům prezentovaným ve skleníku Fata Morgana, jejímiž autorkami jsou kurátorky tropických sbírek Romana Rybková, Klára Lorencová a Eva Smržová, uvedla do života herečka Anna Geislerová. Ta ve skleníku v minulosti vysadila vzácnou madagaskarskou orchidej Angraecum sesquipedale v rámci projektu Kořeny osobností. Nástěnný kalendář pro rok 2019, který zachycuje proměny areálu zahrady v průběhu minulého půlstoletí, pokřtily herečka Markéta Hrubešová a tanečnice Jovanka Vojtková.

 

Plánované akce potěší malé i velké návštěvníky zahrady

Rok 2019 bude ve znamení oslav. V rámci narozeninových akcí vzdá zahrada hold kráse rostlinného těla. Březen bude patřit rafinovanosti a eleganci orchidejí. „Kreativní ztvárnění letošní výstavy orchidejí převzala jedna z nejlepších českých floristek Klára Franc Vavříková. Pro výstavu oslavující půvab a vznešenost orchidejí zvolila jako hlavní motiv kruh. Ten symbolizuje propojení všeho živého v koloběhu života. Narušením této harmonie, k čemuž dnes bohužel v přírodě často dochází, ztrácí naše planeta jedinečné bohatství rostlinných druhů," říká Radka Pšeničková, náměstkyně pro útvar marketingu a PR. Výstavu doplní zajímavý víkendový program, chybět nebudou přednášky, ukázky aranžování. Návštěvníci se mohou těšit i na oblíbený prodej orchidejí. V dubnu a v květnu se do skleníku Fata Morgana v pořadí už pošestnácté vrátí křehcí motýli. Leckoho překvapí zajímavosti o motýlích cestovatelích.

 

Japonskou zahradu v květnu ozdobí dokonalost bonsají. Oblíbená výstava bude v rámci narozeninových oslav o týden delší a návštěvníci se tak mohou těšit na tři víkendy plné doprovodného programu přibližujícího jednak bonsaistické umění, ale i japonskou kulturu.

 

Zahrada v příštích letech získá novou tvář

Zahradu čeká v následujících měsících a letech mnoho zásadních změn a modernizací. Cestou ke svým stým narozeninám tak získá zcela novou tvář a stane se skutečně moderní botanickou zahradou 21. století. „V blízké době nás čeká opravdu zásadní proměna. Návštěvníci budou do zahrady vstupovat novými vstupními areály, budujeme pro ně moderní zázemí, restaurace, přednáškové i výstavní prostory. Vše bude samozřejmě bezbariérové v duchu myšlenky, kterou dlouhodobě prosazujeme, tedy že zahrada je otevřená všem včetně návštěvníků se specifickými potřebami," dodává Bohumil Černý.

 

Probíhá již například dostavba areálu obklopujícího skleník Fata Morgana. Zde dojde k rozšíření pěstebního zázemí, vznikne tu nová restaurace s letní terasou, toalety i pokladny. Prostor je řešený jako systém teras s květinovými záhony a vodními prvky.

„Skleník Fata Morgana prochází aktuálně rozsáhlou přestavbou v části věnované vysokohorským rostlinám. Výslednou podobu expozice si návštěvníci budou moci poprvé prohlédnout už v březnu během výstavy orchidejí," říká Václav Jůzko, vedoucí stavebního oddělení Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 

Změny čekají i další části zahrady. Už v letošním roce vznikne v severní části areálu zahrady nová expozice popínavých rostlin, kapradin a orchidejí. Její součástí bude i menší skleník, který představí dosud neprezentované choulostivé druhy rostlin. Novou tvář bude mít i expozice mediteránních rostlin či Severoamerická polopoušť.

 

„Jsem rád, že město může přispět k rozvoji botanické zahrady. V tomto roce chystáme výstavbu zázemí pro návštěvníky zahrady a také nový vodovod. Je důležité si uvědomit, že trojská botanická zahrada není jen příjemné místo pro relaxaci, ale že slouží i jako edukativní nástroj pro další generace. Budu velmi potěšen, když vás zde budu moci za rok přivítat a ukázat vám, jak se zahrada mění k lepšímu." doplnil náměstek primátora Petr Hlubuček.

 

Projekt Kořeny osobností pokračuje

Pokračovat bude i vzdělávací projekt Kořeny osobností. V roce 2018 se rozrostl o dalších 10 známých jmen. V expozicích zahrady tak mohou návštěvníci obdivovat nové vzácné druhy rostlin, které zde vysadili: Václav Větvička, známý český botanik, popularizátor vědy a spisovatel, Vladimír Remek, první a zároveň jediný československý kosmonaut, Pierre Richard, světově proslulý francouzský herec a vášnivý vinař, Jiří Ježek, cyklista, šestinásobný paralympionický vítěz, Kateřina Teplá Šromová, nevidomá lyžařka, pětinásobná paralympionická vítězka, Tereza Kmochová, lyžařka, nejúspěšnější česká deaflympionička, Martin Hilský, slavný český anglista a překladatel díla Williama Shakespeara, Soňa Červená, světoznámá operní pěvkyně, prof. MUDr. Otto Hrodek, DrSc., zakladatel moderní dětské hematologie v ČR a Karel Loprais, český automobilový závodník a šestinásobný vítěz Rallye Dakar.

 

„Je nám velkou ctí, že se do tohoto projektu zapojilo celkem už 93 významných osobností, které zde symbolicky spojily svůj životní příběh s některou ze vzácných rostlin z našich sbírek. Čeká nás jubilejní desátá sezona a už nyní mohu říci, že i letos se projekt rozroste o další velmi zajímavá jména. Konkrétně ale v tuto chvíli nic prozrazovat nebudu," uvedl Bohumil Černý. Stezku osobností si návštěvníci mohou prohlédnout v otevírací době zahrady. Jednotlivými zastaveními je provede speciální mapa, která je k dostání v pokladnách. K projektu vznikla fotografická výstava, která bude během tohoto roku k vidění v Praze a ve městech Středočeského kraje.

 

Grantové projekty zahrady

 

Zahrada v letošním roce uzavře intenzivní tříletou mezinárodní spolupráci s botanickými zahradami v Polsku, Švédsku a Maďarsku, zaměřenou na otázky přístupnosti botanických zahrad nejširší veřejnosti včetně návštěvníků se specifickými potřebami. „Společný projekt pod názvem Botanical Garden: COME IN! VSTUPTE! KOM IN! WEJDŹ! GYERE BE! završíme vydáním publikace shrnující metodiku práce s návštěvníky se specifickými potřebami v botanických zahradách. Knihu i další výsledky projektu budeme v červnu prezentovat na mezinárodní konferenci v polské Poznani, kterou spolupořádáme. Projekt představuje významný počin, který šíří dobré jméno botanické zahrady na evropské i světové úrovni," vysvětluje Jarmila Skružná, kurátorka Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 

Kalendář akcí Botanické zahrady hl. m. Prahy leden – duben 2019

Přednáškový cyklus

do 21. 3.

Ornamentální zahrada – Rostlinné bistro Botanická na talíři

vždy ve čtvrtek od 17.30, vstupné: 50 Kč

24. 1. Jarmila Skružná – Symbolika rostlin, biblické rostliny

31. 1. Vlastik Rybka – Cykasy, mizející svědkové dávných dob

7. 2. Jaroslav Škopek – Zimní ptačí hosté

14. 2. Klára Lorencová – Rostliny lásky aneb Tradiční úloha rostlin v milostném životě našich předků

21. 2. Miroslav Malý – Za zahradní architekturou do Holandska

28. 2. Tomáš Vencálek – Sekvojovce Slovenska

7. 3. Jan Ponert – Pleurothallidinae, nejbohatší skupina orchidejí?

14. 3. Pavel Chlouba - Cesty za bramborami Peru

21. 3. Igor Bárta – Suiseki, sugestivní kameny

Ptáci naší zahrady

24. 1. – 17. 2.

Venkovní expozice

denně 9.00–16.00

V rámci výstavy umístěné ve venkovní expozici představíme nejběžnější ptačí obyvatele různorodých biotopů (prostředí). Chybět nebude ani prezentace ptačích budek, která upozorní i na možné chyby v jejich konstrukci a umístění a na nevhodné typy těchto příbytků. Seznámíme vás taktéž s problematikou zimního přikrmování ptáků i s nejčastějšími návštěvníky krmítek.

Ve čtvrtek 7. 2. proběhne přednáška ornitologa Jaroslava Škopka nazvaná Zimní ptačí hosté.

Valentýnský večer v botanické

14. 2.

skleník Fata Morgana

od 18.00

Nechte se svést kouzlem valentýnské noci. Procházka setmělým tropickým skleníkem Fata Morgana je netradiční způsob, jak strávit svátek zamilovaných. Dozvíte se zajímavosti z milostného života rostlin, vychutnáte si sklenku vína z naší vinice a dáma bude obdarována květinou. Rezervace prohlídky nutná na: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Týden uzavření skleníku Fata Morgana

4. – 7. 3.

Aby byla výstava orchidejí co nejkrásnější, musíme ji důkladně připravit. Z tohoto důvodu bude v období od 4. do 7. března skleník Fata Morgana uzavřen. Děkujeme za pochopení.

Orchideje

8. – 31. 3.

skleník Fata Morgana, zásobní skleník

úterý–neděle, 9.00–18.00

Nechte se okouzlit krásou rostlinného těla, podivuhodnými tvary a pestrými barvami květů orchidejí. Inspirujte se originálními vazbami a aranžmá, která pro vás tentokrát vytvoří přední česká floristka Klára Franc Vavříková. Ve skleníku Fata Morgana se seznámíte s původními druhy orchidejí nejen z našich sbírek, ale i od dalších vystavovatelů. Překvapí vás novinky z produkce šlechtitelů. Těšit se můžete na ukázky aranžování, přednášky i výstavu fotografií. Nejen orchideje, ale i další rostliny si budete moci také zakoupit anebo se poradit o jejich pěstování. Prodej zajišťuje firma Pokojovky.cz.

Otevírací doba skleníku Fata Morgana bude po celou dobu výstavy prodloužena do 18 hodin.

Z důvodu stavebních prací se mění přístupové cesty ke skleníku Fata Morgana, věnujte prosím pozornost značení.

Fotografický kurz s Ondřejem Prosickým

11. 3., 13. 4.

Tradiční a vyhledávaný kurz pro fotoamatéry. Zachyťte kouzlo divoké přírody pod vedením profesionála. Rezervace nutná na: www.naturephoto.cz

Procházky zahradou s odborníkem

6. 4. Alena Nováková – Jarní cibuloviny

sraz u pokladny Jih

O drobných cibulovinách se dá bez nadsázky hovořit jako o prvních poslech jara. Seznámit se s nimi můžete během komentované procházky s kurátorkou Alenou Novákovou.

Motýlí cestovatelé

9. 4. – 26. 5.

skleník Fata Morgana

úterý–neděle, 9.00–18.00

Víte, který motýlí druh uletí za život nejvíc kilometrů? A který se téměř nehne z místa? To, že také mezi motýly jsou velcí cestovatelé i peciválové, vám prozradí letošní výstava tropických motýlů ve skleníku Fata Morgana.

Přijďte pozorovat tajemný proces proměny kukly v dospělého motýla a sledovat jejich první vzlétnutí. Pestrobarevní otakárci, babočky i noční martináči a mnoho dalších, celkem více než 5000 kukel 50 druhů motýlů, se objeví v plné kráse na pozadí tropické džungle.

V rámci výstavy bude probíhat prodej pokojových i venkovních rostlin od firmy Pokojovky.cz.

Z důvodu stavebních prací se mění přístupové cesty ke skleníku Fata Morgana, věnujte prosím pozornost značení.

Burza fialek

13. 4.

Zázemí administrativní budovy

13.00–16.00

SZO ČZS Saintpaulia ve spolupráci s námi připravila burzu populárních afrických fialek. Nové barvy a tvary květů vám představí odborníci, kteří zároveň poradí s pěstováním této oblíbené pokojové rostliny. Zakoupíte zde i lístky a mladé rostliny saintpaulií, streptokarpů a dalších příbuzných rostlin.

Z důvodu stavebních prací se mění přístupové cesty v okolí skleníku Fata Morgana, věnujte prosím pozornost značení.

Akce na vinici sv. Kláry v roce 2019

„Open That Bottle Night"

23. 2.

11.00–23.00