středa 20. listopad 2019 0:00

Ve vile Tugendhat startuje výstava Bauhaus • ženy Československo

Hlavním tématem výstavy Bauhaus • ženy Československo, která právě dnes startuje v technickém podlaží vily Tugendhat, jsou často tragické osudy studentek Bauhausu spjatých s Československem a jejich specifické zkušenosti na jedné z nejprogresivnějších uměleckých škol začátku 20. století.

Právě před sto lety se ve Výmaru otevřely dveře Bauhausu, nové školy zaměřené na architekturu a umělecké řemeslo. První ředitel školy architekt Walter Gropius chtěl „obnovit jednotu umění pod vedením architektury a obnovit těsný vztah umění k řemeslu. Umění a technika mají vytvořit nový celek. Konečným cílem vší výtvarné činnosti se má stát stavba“.

 

Gropius nastavil nejen moderní pedagogické metody, ale také rovnost přístupu ke vzdělání: „Za učně bude přijata každá bezúhonná osoba bez ohledu na věk a pohlaví, jejíž nadání a vzdělání bude radě mistrů připadat dostatečné. […] Nebudou rozdíly mezi krásným a silným pohlavím. Absolutní rovnoprávnost, ale také stejné povinnosti při práci ve všech řemeslech.“

 

Realita fungování školy Bauhaus ve Výmaru však byla poněkud jiná. Většina žen byla přiřazena ke studiu do tzv. Frauenklasse, tedy tkalcovské dílny. Teprve s přesunem školy do Desavy a po převzetí funkce ředitele levicově a rovnostářsky smýšlejícím švýcarským architektem Hannesem Meyerem, dostaly studentky příležitost realizovat se i v jiných ateliérech.

 

Výstava Bauhaus • ženy Československo je přístupná do 29. prosince 2019 v technickém podlaží vily Tugendhat v rámci otevírací doby út−ne 10:00 –18:00 hod bez předchozí rezervace. Vstupné 50 Kč.

 

O VILE TUGENDHAT

 

Vila manželů Grety a Fritze Tugendhatových z let 1929–1930, navržená architektem Ludwigem Miesem van der Rohe, je instalovanou památkou moderní architektury. Jako jediná památka moderní architektury v České republice je zapsána na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. V letech 2010–2012 prošla vila Tugendhat důkladnou památkovou obnovou. Stavba i s přilehlou zahradou byla restaurována do podoby v době jejího dokončení v roce 1930. Interiéry jsou vybaveny exaktními replikami původního mobiliáře. V prvním podlaží bylo restaurováno technické zázemí vily (prostory vzduchotechniky, kotelna, strojovna spouštěcích oken, molová komora).

 

Součástí technického podlaží jsou prostory se stálou expozicí představující architekta, stavebníky a život rodiny ve vile do roku 1938, kdy před hrozbou druhé světové války Tugendhatovi nuceně emigrovali do zahraničí. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout také výstavu původního nábytku z vily Tugendhat a dokumentární filmy o průběhu památkové obnovy vily. Kromě stálých expozic jsou prostory technického podlaží využívány i pro krátkodobé výstavy věnované moderní a současné architektuře a designu.