čtvrtek 14. říjen 2021 0:00

V trojské botanické zahradě začíná pravý podzim

Botanická zahrada hl. m. Prahy opět připravuje výstavu dýňových aranžmá, tentokrát pod názvem Tajuplný dýňový podzim. Na velké i malé návštěvníky čeká svět roztodivných dýňových aranžmá a dýně různých tvarů, barev i velikostí. Na výstavě, která se koná od 15. do 31. října se představí i největší česká dýně, která váží 175 kg. Botanické zahradě ji věnoval pěstitel Jan Staněk z Horních Bludovic.

Tajemné dýňové dekorace v podobě strašidel a pohádkových postav připravují studenti České zahradnické akademie Mělník. Víkend 23. – 24. října bude patřit Dýňovým hrátkám, kde se zabaví celá rodina. Poslední říjnový den bude už tradičně věnován oslavám Halloweenu a lampionovému průvodu po setmění.

 

Už po čtrnácté připravila trojská botanická zahrada pro návštěvníky neopakovatelný zážitek v podobě výstavy dýní. Akce nazvaná Tajuplný dýňový podzim nabídne zájemcům pestrou škálů plodů tykví a prostřednictvím dýňových aranžmá přiblíží různá známá i méně známá zákoutí botanické zahrady. „Oblíbená výstava je již tradičně vrcholem našeho podzimního programu. Návštěvníci se mohou opět těšit na zábavný víkend plný dýní, dýňového tvoření a také oblíbený Halloweenský lampionový průvod a opékání špekáčků. Speciální poděkování patří panu Janu Staňkovi, kterému se podařilo vypěstovat dýni s rekordní váhou 175 kg, a který nám tuto dýni věnoval“ uvedl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 

Podzimní zahrada plná dýní

Podzim sice s sebou přináší ranní mlhy a pošmourné počasí, může být ale i krásný a barevný. Venkovní expozice Botanické zahrady hl. m. Prahy, konkrétně areál Horní zahrady, který se rozprostírá za vchodem od sídliště Bohnice, budou od 15. do 31. října zdobit různorodé plody dýní pestrých a zářivých barev, které vnesou pozitivní energii i do deštivých dní. Nenechte si ujít tuto jedinečnou výstavu, která představí širokou škálu odrůd i rodů.

 

Gigantická dýně v Troji

Na výstavě dýňových aranžmá se představí i největší česká dýně. Trojské botanické zahradě ji věnoval Jan Staněk z Horních Bludovic, který se věnuje pěstování gigantických dýní. Dýně, kterou mohou vidět i návštěvníci botanické zahrady váží okolo 175 kg. Podle těchto údajů se jedná o největší dýni, kterou se na území Česka zatím podařilo vypěstovat. Dosavadní rekord držela dýně o váze 145 kg. V zahraničí se každoročně konají soutěže pěstitelů těchto obrovských dýní Atlantic Giant a váha těch největších může dosahovat hmotnosti přes dvě tuny. Pěstitel Jan Staněk kromě rekordního výpěstku věnoval i další dvě gigantické dýně.

 

Dýňové hrátky pobaví malé i velké

O víkendu 23. a 24. října přijďte do trojské botanické zahrady na Dýňové hrátky. Ty se konají vždy od 13 do 16 hodin. Pro zájemce budou k dispozici dýně za drobný poplatek a také různé přírodniny, které mohou při tvoření využít. Děti spolu s rodiči mohou z dýní a plodů podzimu vytvářet nejrůznější aranžmá, zvířátka a jiné příšerky. Fantazii se meze nekladou. Své výtvory si návštěvníci mohou odnést.

 

Halloween plný zábavy pro děti i dospělé

V neděli 31. října můžete po celé odpoledne slavit Halloween v botanické zahradě. Ani letos nebude chybět strašidelná výzdoba, zdobení a dlabání dýní a opékání špekáčků, odpoledne zpestří i hudební vystoupení a děti si mohou vyzkoušet lukostřelbu. Program začíná ve 13 hodin a v 18 hodin jej završí tradiční průvod areálem zahrady se světélky a halloweenskými lampiony.

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram, YouTube).

Novinky a další informace najdete také na www.botanicka.cz