neděle 13. únor 2022 0:00

Ve skleníku Fata Morgana se v březnu představí celý svět orchidejí

Botanická zahrada hl. m. Prahy opět připravuje oblíbenou výstavu orchidejí. Začíná už 4. března a tentokrát představí tyto jedinečné rostliny napříč celým světem. Orchideje najdeme s výjimkou Antarktidy na všech světadílech. Rostou dokonce i za severním polárním kruhem, ve vysokých horách nebo v bažinách. Lidé se s orchidejemi setkávají už od starověku, obdivují jejich krásu a umí je využít mnoha způsoby.

Víte, že mezi orchideje patří i vanilka? A že některé části orchidejí se dají sníst? Ale pozor, najdou se i orchideje jedovaté! A jak lidé v různých částech světa dokážou orchideje využít? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky lze nalézt na chystané výstavě. Pro návštěvníky, kteří podlehnou kouzlu orchidejí, je opět připraven i prodej v zásobním skleníku. Výstava potrvá až do 20. března.

 

Botanická zahrada hl. m. Prahy se pěstování orchidejí věnuje již od roku 1995 a jejich kolekce nyní čítá přibližně na 2300 druhů. Představují se návštěvníkům během tematických výstav, které se v Troji již staly tradicí. „Orchideje patří k nejatraktivnějším sbírkám naší botanické zahrady a každoroční výstava se těší velkému zájmu veřejnosti. Mám radost, že letos opět můžeme uspořádat výstavu v tradičním jarním termínu. Tentokrát se společně vydáme na cestu kolem světa a návštěvníci budou moci poznat orchideje z oblastí, kde by je nejspíš nečekali. Připravili jsme velkou mapu celosvětového rozšíření orchideejí, která upozorní na různé zajímavosti. Zájemci se dozvědí i leccos překvapivého o využití orchidejí. Milovníci těchto květin si také některou z krásek mohou zakoupit a odnést domů,“ zve na výstavu ve skleníku Fata Morgana Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 

Cesta kolem světa za orchidejemi

Pozoruhodný svět orchidejí je mnohem pestřejší, než si většina z nás dokáže představit. Orchideje nevypadají jen jako ty z výlohy květinářství a nerostou jen v tropických lesích. Více než 28 000 druhů těchto rostlin roste po celém světě kromě nejsušších pouští a oblastí trvale pokrytých sněhem a ledem. Orchideje se dokázaly přizpůsobit téměř jakýmkoliv podmínkám na Zemi, za nichž mohou rostliny přežít. Hledali byste orchideje ve vysokých nadmořských

výškách?

 

Rozkvétají na vrcholcích And ve výškách nad 4700 metrů a rostou i v Himálaji. Víte, že snesou teploty pod bodem mrazu a rostou u sibiřského pólu chladu? Orchideje najdete jak v bažinách téměř ve vodě, tak i v polopouštích, kde se najde alespoň nepatrné množství vody. Viděli jste už nějaké české orchideje? Víte, že v naší přírodě se vyskytuje až 70 druhů orchidejí? Výstava ve skleníku Fata Morgana představí orchideje ze všech koutů světa i nejrůznější kuriozity.

 

Zvláštnosti světa orchidejí

Výstava prozradí, co můžeme ve světě orchidejí objevit a kde všude lze na orchideje narazit. Některé z nich překvapí vzhledem, jiné schopností se přizpůsobit. Některé druhy odedávna využívají domorodí lidé k jídlu, k léčení různých nemocí, ale získávají z nich i omamné látky. Na výstavě představíme i oblíbené orchideje tradiční čínské medicíny či zajímavosti z indiánské lékárničky. Kurátoři Botanické zahrady hl. m. Prahy se s různými pozoruhodnými orchidejemi a jejich využitím seznámili i při svých expedicích a některé z nich obohatily sbírky trojské zahrady.