čtvrtek 22. říjen 2015 0:00

Motýlek pomáhá už patnáctým rokem

Portál Hithit.com pomáhá Komunitnímu centru Motýlek nastartovat vzdělávací projekt, který zlepší kvalitu života dětem s handicapy. Nezaměstnanost osob se zdravotním postižením nebo sociálně vyloučených je alarmující. Projekt „Já chci taky pracovat!" bude děti z těchto skupin připravovat na budoucnost.

Patronka projektu, moderátorka Ester Janečková, jej finančně podpořila a vyzývá k zapojení veřejnost: „Prosím, připojte se k nám a pomozte rozjet tvůrčí dílnu! Díky dárcům je nasbíráno 66 % finální sumy. Pro její otevření však potřebujeme ještě 44 tisíc."

 

Motýlek pomáhá už patnáctým rokem

 

Komunitní centrum Motýlek poskytuje specializované služby dětem se zdravotním postižením a sociálně vyloučeným od roku 2001. Jeho ředitelka a zakladatelka PhDr. Hana Urbanová k projektu říká: „Stále více si uvědomujeme, že jejich uplatnění v dospělosti nebude snadné. Nezaměstnanost těchto skupin je mnohonásobně vyšší. Proto chceme otevřít novou dílnu a klienty systematicky učit nejen postupům potřebným ke zhotovení výrobků, ale i zlepšení komunikačních dovedností. Chceme rozvíjet jejich pracovní potenciál, soustředění, trpělivost, učit dokončování vlastní práce i spolupráci v týmu. Zároveň ale bude mít každé dítě příležitost k individuální práci. Pro děti s autismem budeme používat vizualizované pracovní návody."

 

Nápad podpořila Ester Janečková

 

Ester Janečková je herečkou a známou televizní i rozhlasovou moderátorkou. V České televizi ji vídáme v pořadu Sama doma a po odmlce se vrací i úspěšná Pošta pro tebe. Díky osobní zkušenosti z vlastní rodiny se stala patronkou Projektu Prevence homofobie a šikany mladých LGBT osob.

 

Kromě toho ale už řadu let podporuje i děti s postižením.

 

„Do Motýlku mne před osmi lety zavedla kamarádka pečující o syna s mentálním postižením. Když vidím, kolik úsilí stojí za každým i sebe-menším úspěchem, obdivuji jak rodiče, tak pracovníky. Při každém setkání se utvrzuji v tom, že díky mnohaletým zkušenostem je Motýlek profesionální oporou celým rodinám. Dokážou u dětí s handicapy podporovat talent, poznávat jejich svět i sny a zároveň mají obrovské pochopení pro jejich osobité projevy. Je pro mne ctí být součástí takovéto pomoci," doplňuje Ester Janečková paní ředitelku.

 

„S Aničkou, tváří kampaně projektu Já chci taky pracovat!, se vídám odmalinka. Je z ní šikovná slečna. Na vánočních besídkách hrává na lyru a zpívá, nebo hraje na foukací harmoniku. Mám radost, že ji muzika tak baví a moc bych jí přála splnění touhy stát se zpěvačkou. Pro tyto děti je mimořádně důležité, aby v životě zažívaly úspěch a pocit užitečnosti. Prosím, připojte se k našemu týmu a pomozte postavit na vlastní nohy děti, které navzdory svému handicapu chtějí jednou pracovat."

Nová cesta financování

 

Portál Hithit.com propojuje kreativní lidi s těmi, kteří je chtějí podpořit. Tato nová, inspirativní forma financování projektů, tzv. crowdfunding, se otvírá i pro neziskové organizace. Cílem KC Motýlek je zřízení tvůrčí dílny, jejíž provoz ve školním roce 2015/2016 bude stát 130 tisíc. Do ukončení sbírky zbývá 8 dní a je zapotřebí vybrat ještě 44.000 Kč.

 

Projekt podporují další známé osobnosti

 

Pozvání ke spolupráci přijali i hudebníci, pánové Ivo Jahelka a Miroslav Paleček. Ti pro Motýlek odehrají benefiční dvojkoncert 6. listopadu v Praze 11 a vstupenky je možné získat jako jednu z odměn pro přispěvatele na odkazu projektu.

 

Mediální podpora

 

Za významnou pomoc děkujeme mediálním partnerům, společnostem BigMedia za bezplatné poskytnutí ploch smartboard a Aboxs Communications za grafické práce, a Českému rozhlasu Regina.

 

„Já chci taky pracovat!" – vzdělávací projekt pro děti s handicapy

 

Více informací: https://www.hithit.com/cs/project/1660/ja-chci-taky-pracovat www.motylek.org

 

O Sdružení na pomoc dětem s handicapy, z.ú.

 

Sdružení poskytuje sociální služby dětem se zdravotním a sociálním znevýhodněním od roku 2001. V provozovaném Komunitním centru Motýlek nacházejí podporu klienti a jejich rodiny, jejichž život vyžaduje specifický přístup ať už z důvodu zdravotního postižení či sociálního vyloučení, nebo potřebují pomoc při řešení náročných životních událostí. Ročně jím projdou stovky klientů.

 

KC Motýlek je držitelem certifikátu „Společnost přátelská rodině" a Ceny Martina Palase, udělované Kontem Bariéry za přínos k integraci dětí se zdravotním postižením.