čtvrtek 23. únor 2017 0:00

Sledování filmů s aplikací Mooveez je přísně dovoleno & Efektivní a zábavná výuka angličtiny

Znalost angličtiny dnes patří k ceněným dovednostem. Osvojení si jazyka nekončí ovšem maturitou nebo návratem ze zahraničního pobytu. Studiu je potřeba se neustále věnovat, a pak toto úsilí přináší své plody. Ale každodenní samostudium cizího jazyka? Komu by se chtělo, když není „nucen"? Co když existuje přece jenom alternativa, která navíc nezavání šarlatánstvím.

Umožňuje efektivní využití každé minuty, a to dokonce zábavným způsobem. Přitom nezanedbává dotyčný své povinnosti. Naopak, metoda přináší osobní růst třeba i na procházce parkem se spícím miminkem v kočárku nebo dobře strávený čas při nudných odbavovacích prostojích na letištích či v průběhu každodenní cesty do práce. Skutečnost, že je lépe věnovat se výuce jazyka raději každý den po menších časových úsecích, než jednou za delší dobu, je známým doporučením.

 

Tyto všechny aspekty zohlednili čeští tvůrci aplikace Mooveez. To, že se jedná o skutečně efektivní formu výuky angličtiny potvrdili i odborníci, když koncepci a zpracování Mooveez ocenil British Council, jakožto nejvyšší instance ve výuce angličtiny. Výuka angličtiny prostřednictvím aplikace Mooveez staví na možnostech současné techniky, jako jsou tablety nebo chytré telefony. Ty umožňují různorodou práci s videem. Umožňují mít výukový materiál neustále u sebe a systematicky s ním pracovat každou vhodnou chvilku, třeba i jako alternativu k trávení volného času.

 

Příběhy při výuce jazyků úspěšně využívají progresivní jazykové školy. V případě Archimedes Inspiration tomu tak je v jazykové škole Stories. Exkluzivně pro tuto jazykovou školu byla vytvořena aplikace - dnešní StoriesApp, která pracuje s příběhy formou bilingvních audio-knížek, ze kterých jsou zpracovány ozvučené audiokartičky - flashkarty, cvičení a další materiály pro domácí přípravu. V tom je původ aplikace Mooveez, tedy nebýt limitován audioknihami, ale propojit audio a video pro lepší zapamatování, zvýšit zábavnost a poutavost příběhů tím, že jde o známé filmové příběhy. Výuka s filmem je vhodná také pro samostudium. Především v případě studentů s vyšší úrovní znalostí angličtiny.

 

„Na rozdíl od filmů s titulky umožňuje aplikace Mooveez nejen pasivní příjem cizího jazyka, ale i aktivní práci s ním, a to zejména díky možnosti „vytáhnout si" jakoukoliv větu a pracovat s ní samostatně. Napodobovat originální přízvuk, uvědomit si použitou gramatiku. Možnosti třídění frází, se kterými student pracuje. Díky gramatickým cvičením, které jsou zaměřeny jednak na porozumění, ale i na uvědomení si použité gramatiky. Lektorským materiálům, které slouží lektorům jako plán lekce ke konkrétním filmům a gramatikonu, především v procesu příprav," uvádí Ing. Miroslav Pešta, spolumajitel společnosti Archimedes Inspiration a iniciátor projektu Mooveez.

„Výuka s filmem je vhodná pro samostudium - rozhodně je tomu tak v případě studentů s vyšší úrovní znalostí angličtiny. U méně pokročilých studentů je potřeba větší píle, respektive vhodná je spolupráce s lektorem, který studenta vede, nebo student využívá tyto materiály jako doplněk ke svému studiu v jazykové škole. Mooveez nevyžaduje trvalé připojení na internet, pouze při instalaci a stahování obsahu.

 

Následně aplikace funguje i bez internetu, je tedy ideálním společníkem při cestování, čekání na spoj nebo u doktora, nebo mladým maminkám kdekoliv. Zkrátka, žádná pauza není natolik krátká, aby se nedala využít. A v porovnání s 5 minutami na sociálních sítích stejný čas s Mooveez dá podstatně víc," uvádí Jana Mišáková, marketingová manažerka společnosti Archimedes Inspiration a projektu Mooveez.

Učení se cizímu jazyku z filmu je docela obviózní - učí se tak malé děti prostřednictvím pohádek, ale i dospělí.

 

To, že to funguje potvrzují i průzkumy všeobecné znalosti angličtiny v populaci v porovnání zemí, kde se filmy převážně dabují (např. ČR) se zeměmi, kde se využívají převážně filmy s titulky (Skandinávie). Je to vlastně simulace způsobu, jakým se učí jazyk miminka nebo i člověk v jinak mluvící zemi - v první fázi získávají ze svého okolí - rodiče, příbuzní, kolemjdoucí - bohatou pasivní slovní zásobu, přízvuk, smysl pro stavbu jazyka (*Krashen) a teprve pak nastává fáze aktivního používání jazyka.

 

 

Překlady Mooveez jsou zpracovány tak, aby co nejvíc významově odpovídaly originálu, při zohlednění překladové gramatiky. Zároveň poukazují na rozdíly, vysvětlují je (lokální odlišnosti, lokální vtipy, idiomy). Zejména tato součást Mooveez znamená zásadní rozdíl v porovnání s učebnicovými znalostmi jazyka, ale i filmy jako takovými. Při výuce cizího jazyku je důležité neustálé opakování. Opakování s aplikací Mooveez znamená opakované sledování filmu, který máme rádi, a díky aplikaci mu neustále lépe a lépe rozumíme v originálu. Podle slov uživatelů aplikace Mooveez je radost při práci s ní nepopsatelná.

 

Najednou se slova jakoby rozestoupí a studenti je jsou schopni vnímat v souvislostech. I tam, kde do té doby chápali „pouze" jejich význam. S Mooveez člověk zjistí, že je vlastně skvělé dívat se na film přerušovaně, po kratičkých úsecích. Film obsahuje v průměru 1000-3000 slov, převážně základní slovní zásoby, přičemž již znalost 1000 slov tvoří 60% nejběžnější slovní zásoby, tj. základ cizího jazyka. Ve všech filmech je spousta užitečné slovní zásoby, třeba i ve specifických filmech jako Vlk z Wallstreet. Herci nemluví pomaleji, abychom jim lépe rozuměli, nevynechávají složitá slovní spojení. Jejich řeč je přirozená, s přízvukem, někdy i slangová – tj. taková, jakou mluví lidé v zahraničí.

________________________________________________________________________________________

Archimedes Inspiration a.s.

Mooveez je produktem společnosti Archimedes Inspiration, a. s., která vlastní i progresivní jazykovou školu Stories. Aplikace s původním názvem Movies for iPad byla s ohledem na plánovaný vstup na zahraniční trhy přejmenována na Mooveez - English with movies. V současnosti působí již ve dvaceti zemích. Více informací na www.mooveez.cz.

 

2. června 2016 v Londýně vyhlásila British Council ve spolupráci s organizací Cambridge English Language Assessment vítěze mezinárodní soutěže ELTons (ELT – English Language Teaching). Jedná se o jedinou mezinárodně uznávanou cenu, udělovanou výjimečným projektům na poli výuky angličtiny. Je udělována celkem v šesti kategoriích a cenu za rok 2016 v kategorii „Digitální inovace" si odnesla společnost Archimedes Inspiration za svůj projekt Mooveez.

 

Miroslav Pešta

Vystudoval mezinárodní vztahy na VŠE v Praze. V roce 2010 založil společnost Archimedes Inspiration a.s. a začal se věnovat oboru výuky cizích jazyků, především angličtiny. Zakladatel a spolumajitel jazykové školy Stories, která je určena pro dospělé. (www.stories.cz). Iniciátor a spolumajitel projektu a aplikace Mooveez – English with movies (Angličtina s filmem) (www.mooveez.cz). Metodika Mooveez vychází z myšlenky, že učit se cizí jazyk skrze film je nejen zábavné, ale i efektivní. Mooveez je produktem společnosti Archimedes Inspiration, a. s., která se vlastní i progresivní jazykovou školu Storiesˇ.

 

Aplikace s původním názvem Movies for iPad byla s ohledem na plánovaný vstup na zahraniční trhy nově přejmenována na Mooveez - English with movies. Projekt "Mooveez - English with movies" (Angličtina s filmem) z dílny českého startupu získal v Londýně prestižní ocenění ELTons, které uděluje British Council nejlepším řešením pro výuku angličtiny. Za svou mobilní aplikaci pro tablety si odnesl vítězství v hlavní kategorii "Digitální inovace". 2. června 2016 v Londýně vyhlásila British Council ve spolupráci s organizací Cambridge English Language Assessment vítěze mezinárodní soutěže ELTons (ELT – English Language Teaching). Jedná se o jedinou mezinárodně uznávanou cenu, udělovanou výjimečným projektům na poli výuky angličtiny. Je udělována celkem v šesti kategoriích a cenu za rok 2016 v kategorii „Digitální inovace" si odnesla společnost Archimedes Inspiration za svůj projekt Mooveez.Spolumajitel Master franchizy Kids&Us pro Českou republiku, kterou přivedl do ČR v roce 2014 s cílem ovlivnit celou jednu generací dětí, dát jim šanci na nový start do života a vybudovat 30 škol po celé České republice. Všechny projekty patří pod křídla společnosti Archimedes Inspiration a.s., ve které je pan Pešta předsedou představenstva. Otec 3 dětí, které všechny plynule hovoří anglicky.