pátek 12. říjen 2018 0:00

Tip na víkend: Výstava dýní

Unikátní výstavě dýní probihá v Botanické zahradě hl.m. Prahy v Troji. Jedna z nejnavštěvovanějších výstav zahrady se pomalu blíží ke svému konci. Výstava je opravdu výjimečná, proto kdy jindy na podzim navštívit zahradu, která září podzimními barvami, než právě nyní.

Výstava z Pohádky do pohádky je jak už sám název napovídá inspirována světem těch nejmenších a malý i velcí návštěvníci ji mohou shlédnout již jen do 21.10.2018. Otevřeno je od 9 do 17 hodin. A jaké pohádkové postavy zde mohou návštěvníci shlédnout? - Sněhurku, tříhlavého draka, vodníka, čarodějnici, tři prasátka, trpaslíky a mnoho dalšího.

 

Tento týden panuje v České republice babí léto a nejinak to má být i tento víkend. Proto budeme rádi, pokud vašim prostřednictvím budeme moci milovníky dýní a krásné podzimní přírody pozvat do Troji.

 

10 NEJ UNIKÁTNÍ VÝSTAVY:

 

1- největší dýně Goliáš měří 65 cm

2. nejmenší dýně Baby Boo měří 5 cm

3. návštěvníci mohou obdivovat více než 32 druhů dýní a jiných tykvovitých plodů v barvách bílé, žluté, oranžové, červené, šedivé a zelené barvě

4. na výstavu bylo použito 2865 ks dýní

5. nejslavnějším návštěvníkem se k dnešnímu dni stal francouzský herec Pierre Richard

6. nejmladším návštěvníkem, který doposud výstavu navštívil byla 8 denní Eliška Králová z Prahy

7. nejstarším návštěvníkem 93 letý Josef Doležal z Ústí nad Labem

8. netěžší dýní na výstavě je dýně Big Max, která váží 18,540 kg

9. nejlehčí dýní je dýně Baby boo, která váží 153 g

10. na květinovou výzdobu v rámci výstavy bylo použito více než 200 ks chryzatném a aster

 

Všichni, kdo výstavu dýní navštíví v týdnu nebo o nadcházejících dvou víkendech si zároveň mohou prohlédnout "Hmatovou výstavu", která se od zítřejšího dne otevírá pro návštěvníky.

 

Během obou nadcházejících víkendů mohou návštěvníci ochutnat nejen skvělá vína z produkce trojské botanické zahrady, ale také různé dýňové speciality jako je - dýňové smoothe (denně), dýňová polévka (o víkendech), raw dorty a různé druhy speciálních pomazánek.