úterý 23. květen 2017 0:00

Běhání je trendy, ale běháte správně?

Přibližně 42 % Čechů se věnuje běhání. Z průzkumu „Sport roku 2014“ zaměřeného na analýzu sportování v České republice vyplynulo, že běh patří v konkurenci několika set sportů mezi dvě nejoblíbenější aktivity. Jde o skvělý způsob, jak snížit hmotnost a stát se štíhlejším a více fit. Ze všech jeho benefitů však budete těžit pouze tehdy, pokud běháte správně.

Špatný běžecký styl může totiž namísto fyzických přínosů způsobit řadu bolestí – bolest kloubů, svalů, dalších namožení a úrazů.

 

Správný styl je základním předpokladem zdravého běhání.

 

Pokud běžec neovládá techniku, je větší pravděpodobnost, že dojde ke zranění. Mezi nejčastější chyby běžců patří špatně umístěné těžiště, předklon, záklon, přední noha příliš vpředu a špatná práce rukou.

 

Těžiště těla má být umístěné v přední části hrudníku. Neběháme tedy vzpřímení, ale v lehkém předklonu. Hlava však zůstává v jedné ose s kotníkem, kyčlí, ramenem a krkem a oči směřují před sebe. Odrazová noha pak musí směřovat za dané těžiště. Místo, kam noha při odrazu dopadá, pak ovlivňuje rychlost běhu. Ruce držíme v pravém úhlu a pohybujeme pouze ramenním kloubem směrem dopředu a dozadu.

 

„Kromě běžeckého stylu způsobuje mnohá běžecká zranění například i nadměrná zátěž nebo překračování vlastních limitů. Obvyklou chybou začátečníků je, že běhají příliš často nebo příliš daleko dřív, než získají dobrou kondici. Pokročilí běžci zase mnohdy neúměrně prodlužují uběhnutou vzdálenost nebo rychlost, volí zbytečně drsný terén, nebo běhají za jakéhokoliv počasí,“ říká fyzioterapeutka Tereza Svobodová.

 

Nejnáchylnější ke zraněním jsou kyčle, kolena, nohy a chodidla, protože při běhu vykonávají většinu práce. Mohou se však objevit i problémy se zády, a to v případě, kdy ruce při běhu vytáčíme do stran a přetěžujeme tím bederní, lopatkové a trapézové svaly.

 

Nejen při běhu, ale i u dalších druhů sportu, jako je například jízda na kolečkových bruslích, cyklistika, volejbal či florbal, je nutné dbát na dostatečný strečink. A to jak před samotným sportovním výkonem, tak i po něm. Benefity pravidelné pohybové aktivity jsou prokazatelné, je však nutné mít na paměti, že pro zdraví a fyzickou kondici je klíčová také dobrá pohyblivost kloubů a pravidelná protahovací cvičení.

 

Strečink přispívá k prevenci zranění, snižuje bolesti svalů a zlepšuje výkonnost ve všech pohybových činnostech. A to platí jak pro profesionály, tak pro rekreační sportovce.