pondělí 29. leden 2018 0:00

Olympijské zajímavosti, které by měl znát každý správný fanoušek

Rok a půl od letních her utekl jako voda. Opět tak přišel čas otestovat schopnosti nejlepších sportovkyň a sportovců ze všech koutů světa na olympijských hrách. Letošní třináctý ročník zimní olympiády se odehraje v jihokorejském Pchjongčchangu od 9. do 25. února. Diváci se mohou těšit na soutěže v 15 různých kategoriích od alpského lyžování až po krasobruslení.

Pro ty nejlepší připravila hostující země celkem 259 zlatých, stříbrných a bronzových medailí. Máte své favority? Ať už fandíte přímo z tribuny nebo v teple domova, ujistěte se, že znáte všechny olympijské zajímavosti.  

 

Nejmenší olympijské město  Počátek známých olympijských her se datuje až do doby před více jak sto lety. Za tu dobu prošly oblíbené závody mnoha proměnami a stejně tak se měnila i hostující města, ve kterých se sportovní akce konala. Celkem se přesunula 47 krát a ze všech míst, kde se celosvětová podívaná odehrávala, je letošní olympijský hostitel jedním z nejmenších. Asijskou oblast Pchjongčchang obývá necelých 45 tisíc obyvatel a 84 % její plochy tvoří hory s průměrnou výškou 750 metrů nad mořem.

 

Mezi zasněženými vrcholky se olympionikům nejspíš zalíbilo, do Jižní Koreje se totiž v rámci celosvětových her podívají již po druhé. Prvním hostitelským městem byl milionový Soul, který je od letošního Pchjongčchangu vzdálený necelých 200 km. Pořadatelé mysleli na všechno, a před začátkem her zahájili mezi sportovní oblastí a hlavním městem výstavbu vysokorychlostní vlakové trati, která dvou set kilometrovou vzdálenost zkrátí na necelou hodinu jízdy.

 

Štěstí přeje připraveným 

Na světovou sportovní událost se nepřipravují pouze sportovci. Za hladký průběh her, které zaberou téměř celý únor, ručí především hostitel. Jihokorejský Pchjongčchang se do přípravy pustil naplno. Součástí každých olympijských her jsou samozřejmě také maskoti, kteří nebudou chybět ani zde. Jedním z nich je bílý tygr Suhorang. Ten vychází z jihokorejské mytologie, symbolizuje důvěru a sílu a tamní obyvatelé jej nazývají také ochranným tygrem. Suhoranga pak dále doplní medvěd Pandabi, oficiální maskot zimní paralympiády. Kromě dvou zvířat budou sportovce podporovat i zástupy fanoušků, pro které nechali pořadatelé vybudovat pětiúhelníkové hlediště s 35 000 sedadly. Využito bude však nejspíše jen při ceremoniálech při zahájení a ukončení olympiády. 

 

Medaile inspirované dřevem

Pro vítěze si Jižní Korea připravila speciálně vyrobené medaile, které pochází z dílny renomovaného designéra Lee Suk-wooa. Při jejich výrobě se inspiroval tradicí a kulturním duchem hostující země. Přední strana kovových ocenění je pokryta diagonálně vrásčitou texturou, která má symbolizovat svraskalou kůru staletých stromů a dynamickou historii olympijských her. Na celosvětovou sportovní událost odkazuje také známá značka pěti propojených kruhů vyražená v horní polovině medailí a vyšitá na stuhách, na nichž ocenění visí. K výrobě závěsných pentlí využili designéři tradiční korejskou tkaninu gapsa. 

 

V kůži reprezentanta 

Ať už přijedete podpořit sportovce přímo do Jižní Koreje, nebo jim budete držet palce u televizních obrazovek, nejspíš nikdy neucítíte takový tlak. Vžít se do jejich kůže je těžké. Nejen že jsou pod velkým tlakem před závodem, ale olympijské hry jsou často vrcholem sezóny a kariéry, k němuž sportovci ladí formu dlouhé měsíce. Přípravě musí samozřejmě přizpůsobit i svůj jídelníček Mezi obecně oblíbené potraviny patří například banány, proteinové tyčinky, oříšky či obyčejné brambory. Známým prohřeškem sportovců jsou želatinové bonbony.