úterý 6. únor 2018 0:00

Pohybem se mládne i krásní! 5 rad zkušené sportovkyně

Začátkem nového roku si řada z nás dává předsevzetí, jak bude více cvičit, lépe se stravovat, zkrátka zdravěji žít… Jenže, kolik z nás vydrží déle než do konce ledna… Letos ale může být vše jinak. Přinášíme osvědčené rady zkušené sportovkyně Jany Havrdové.

1. Pohyb vás musí bavit

 

Nenuťte se do sportu, který vám nic neříká. Že kamarádka chodí na box, přece neznamená, že i vy budete mlátit do nějakého pytle, když ze všeho nejraději tančíte… Dopřejte si takový pohyb, který vám přinese radost a uspokojení – a může to být stejně tak plavání, jóga, jízda na koni nebo skákání na trampolíně. 

 

2. Tajemství dobré kondice: pravidelnost

 

Pro dobrý pocit i dobrou fyzickou kondici je důležité cvičit nebo se jakkoliv intenzivně hýbat alespoň hodinu denně. Ideální je pohyb v průběhu týdne střídat a cíleně vybírat aktivity jak vytrvalostní, tak i silové a relaxační. Samozřejmostí by mělo být splnění náležitého počtu kroků (Světová zdravotnická organizace doporučuje denně nejméně 10 tisíc kroků) a k tomu přidat 2x až 3x týdně dynamickou aktivitu (běh, aerobik, spinning nebo plavání), doplněnou o silový trénink a protažení či relaxaci (např. jógu). 

 

Mně se třeba osvědčilo cvičit ráno, jakmile odvezu děti do školy a do školky. Když před osmou vyběhnu na 5 km, tak i se sprchou a protažením zvládnu být do devíti připravená na pracovní režim. V ty dny, kdy neběhám, hledám desetiminutovky na rychlou chůzi v průběhu celého dne. Kroky poctivě sbírám, aby jich bylo v průměru kolem 15 tisíc.

 

3. Dodržujte plán

 

Pohyb si opravdu plánujte a „natvrdo“ zaneste do diáře. Jinak si zcela jistě najdete spoustu „velmi rozumných“ důvodů, proč jste se v daný den nemohli hýbat. Svět se samozřejmě nezboří, když občas vynecháte z důvodů, které nemůžete předvídat. Na druhou stranu, kolik času denně jsme schopni strávit bloumáním po internetu? Když jen část této doby věnujeme pohybu, bude nám výrazně lépe po fyzické i psychické stránce. A když přijde krize, myslete na to, že vás z ní nejlépe vyvede pravidelný režim. Nikdy není pozdě na to obléknout se a vyrazit ven – ať už běhat, nebo jen na procházku či do fit centra. 

 

4. Cvičení konzultujte s odborníkem

 

Pokud nemáte se sportováním větší zkušenosti, bude určitě užitečné poradit se s někým, kdo cvičení rozumí. Vyvarujete se tak namožených svalů, ztráty energie nebo dokonce jiných potíží, které by vás místo do tělocvičny dovedly k fyzioterapeutovi či dokonce k lékaři. Zdrojů informací o kvalitním pohybu je spousta, ať už se jedná o návodné knihy či výuková DVD. Ovšem konzultace s fitness nebo jiným sportovním profesionálem patří určitě k nejefektivnějším metodám.

 

5. Nejlepší motivace? Pohybem se mládne i krásní!

 

Naše tělo je stvořeno k pohybu, bez něj po všech stránkách chátrá. Proto stojí za to vytvořit si s ním vzájemný trvalý vztah – pravidelný pohyb je totiž spolehlivý partner a nenahraditelný pomocník pro celý život. Zároveň platí, že péče, kterou věnujete svému tělu, mysli i duši, se projeví na vaší spokojenosti, a tedy i na vašem vzhledu. Ovšem zdaleka nejde jen o štíhlejší a pevnější postavu… 

 

Já osobně považuji pohyb za jediný fungující elixír mládí. A myslím si, že mnoho žen potvrdí to samé. Stačí letmý pohled do zrcadla po dvaceti minutách běhu venku na čerstvém vzduchu a najednou na vás hledí úplně jiný obličej – stejnoměrně prokrvená pokožka, “vygumované” vrásky, jiskrnější, jako by veselejší oči…  Hýbat se opravdu stojí za to.